Има ли етническо напрежение в България и политизира ли се въпросът с етническите малцинства у нас? По тези и други въпроси Агенция “Фокус” потърси мнението на д-р Мохд Абуаси от Центъра за близкоизточни изследвания.

Фокус: Какво различава сектите от фондациите, които развиват религиозна дейност?

 10 години Либия беше под международно ембарго – до 2004 г. Тя имаше крещяща нужда от неговото вдигане и в този смисъл беше притисната до стената. Тогава свободата на нашите медици можеше да бъде поставена като условие за вдигането на ембаргото, но никой не настоя за това, въпреки че България вече бе член на НАТО.

- Кадафи разбира, че нито САЩ, нито големите европейски държави са склонни да жертват интересите си в Либия

- България да настоява за международен трибунал

- Страната да изиска случаят с нашите медици да бъде разгледан пред Съвета за сигурност на ООН

       Д-р Мохд Абуаси, директор на Център за близкоизточни изследвания, пред вестник "Монитор"

            - Д-р Абуаси, Триполи заклейми с меморандум до ООН, ЕС, САЩ, "Ислямска конференция" и държавите по света "натиска върху либийския съд" по СПИН-делото и получи декларации за подкрепа на присъдите от целия ислямски свят. Вашият център прави непрекъснат мониторинг на мюсюлманските медии. Какво знаят там за възникването на заразата?
 

   Сиймор Хирш-журналист от списание „Ню йоркър” и носител на най-голямата награда в областта на журналистиката в САЩ-„Пулицър”, отново хвърля светлина върху политиката на Съединените щати спрямо Иран.

  Той цитира бивши и настоящи висши американски служители, които твърдят, че правителството на президента Буш планира да бомбардира ядрени обекти в Иран, за да попречи на Техеран да се сдобие с мощности, които биха му позволили да разработи ядрени оръжия.

Обръщението на Осама бенЛаден към американкия народ през ноември 2004, изпратено и излъчено като видео запис, е публикувано на арабски език в много арабски вестници и сайтове. Ние публикуваме целия текст, а в бъдеще и подобни текстове, защото смятаме, че българската общественост и медии имат право да разполагат с повече информация за събитията в Близкия изток и за екстремистки организации като  Ал Кайда, освен тази, която се публикува или разпространява по западните проамерикански агенции и медии.

 

  Целият текст на речта на Осама  Бен Ладен през април 2006, изпратена и излъчена като видео запис, е публикувана на арабски език в много арабски вестници и сайтове. Ние публикуваме текста, защото смятаме, че българската общественост и медии имат право да разполагат с повече информация за събитията в Близкия изток и за екстремистки организации като  Ал Каида, различна от информацията, която се публикува или разпространява по западните проамерикански агенции и медии.