д-н Абуаси, доколко сериозни са основанията на сигналите на депутата Яне Янев за наличие на радикален ислям в Рибново и Западните Родопи?

Дамаск: Загиналите във войната в Газа палестинци са над 700, приблизително една трета от тях са жени и деца, а ранените са над 3,000.

 Но в намиращият се в Дамаск щаб на организацията, Муса Абу Марзук, заместник-ръководител на политическото бюро на Хамас, в интервю пред ал-Джазира заяви защо смята, че Хамас е близо до победата срещу Израел.

Г-н Абуаси, кой според вас носи отговорност за ескалацията на насилието в ивицата Газа - движението “Хамас”, което изстрелва ракети срещу Израел или Тел Авив, който започна военна операция срещу групировката, обяснявайки я с факта, че трябва да защити страната?

За новите въздушни удари на Израел срещу Ивицата Газа Агенция “Фокус” разговаря с директора на Центъра за близкоизточни изследвания д-р Мохд Абуаси
Фокус: Смятате ли, че военната операция на Израел е последен опит за неутрализиране на “Хамас” преди встъпването в длъжност на новия американски президент Барак Обама?

ШПИГЕЛ: Професор Чомски, катедралите на капитализма се срутиха, консервативното правителство прекарва последните си работни седмици в планове за национализация. Как ви кара да се чувствате това?

Чомски: Времената са твърде трудни и кризата е твърде жестока, за да си позволим злорадство. Гледайки към нея в перспектива, фактът, че ще има финансова криза, беше напълно предвидим, предвидима беше нейната основна същност, ако не мащабите й. Пазарът никога не е достатъчно ефикасен.

Има ли етническо напрежение в България и политизира ли се въпросът с етническите малцинства у нас? По тези и други въпроси Агенция “Фокус” потърси мнението на д-р Мохд Абуаси от Центъра за близкоизточни изследвания.

Фокус: Какво различава сектите от фондациите, които развиват религиозна дейност?

 10 години Либия беше под международно ембарго – до 2004 г. Тя имаше крещяща нужда от неговото вдигане и в този смисъл беше притисната до стената. Тогава свободата на нашите медици можеше да бъде поставена като условие за вдигането на ембаргото, но никой не настоя за това, въпреки че България вече бе член на НАТО.

- Кадафи разбира, че нито САЩ, нито големите европейски държави са склонни да жертват интересите си в Либия

- България да настоява за международен трибунал

- Страната да изиска случаят с нашите медици да бъде разгледан пред Съвета за сигурност на ООН

       Д-р Мохд Абуаси, директор на Център за близкоизточни изследвания, пред вестник "Монитор"

            - Д-р Абуаси, Триполи заклейми с меморандум до ООН, ЕС, САЩ, "Ислямска конференция" и държавите по света "натиска върху либийския съд" по СПИН-делото и получи декларации за подкрепа на присъдите от целия ислямски свят. Вашият център прави непрекъснат мониторинг на мюсюлманските медии. Какво знаят там за възникването на заразата?
 

   Сиймор Хирш-журналист от списание „Ню йоркър” и носител на най-голямата награда в областта на журналистиката в САЩ-„Пулицър”, отново хвърля светлина върху политиката на Съединените щати спрямо Иран.

  Той цитира бивши и настоящи висши американски служители, които твърдят, че правителството на президента Буш планира да бомбардира ядрени обекти в Иран, за да попречи на Техеран да се сдобие с мощности, които биха му позволили да разработи ядрени оръжия.

Обръщението на Осама бенЛаден към американкия народ през ноември 2004, изпратено и излъчено като видео запис, е публикувано на арабски език в много арабски вестници и сайтове. Ние публикуваме целия текст, а в бъдеще и подобни текстове, защото смятаме, че българската общественост и медии имат право да разполагат с повече информация за събитията в Близкия изток и за екстремистки организации като  Ал Кайда, освен тази, която се публикува или разпространява по западните проамерикански агенции и медии.

 

  Целият текст на речта на Осама  Бен Ладен през април 2006, изпратена и излъчена като видео запис, е публикувана на арабски език в много арабски вестници и сайтове. Ние публикуваме текста, защото смятаме, че българската общественост и медии имат право да разполагат с повече информация за събитията в Близкия изток и за екстремистки организации като  Ал Каида, различна от информацията, която се публикува или разпространява по западните проамерикански агенции и медии.