Д-р Мохд Абуаси, директор на Център за близкоизточни изследвания, в интервю за Агенция „Фокус”

Фокус: Д-р Абуаси, каква е последната информация за ситуацията край Ивицата Газа, с която разполагате?
Д-р Мохд Абуаси: Последната информация, с която разполагаме, е това, че минимум десет души са загинали, като повечето от тях са турски граждани. Все още няма официални данни за точния брой на загиналите. Няма и официална информация за съдбата на останалите пътници на корабите от хуманитарния конвой. Сега Израел държи всичко в неизвестност и медиите отразяват само това, което излиза от тях.
Фокус: Каква е вашата оценка на ситуацията?

Непубликуван

Карън Армстронг е била католическа монахиня в продължение на 7 години, преди да се откаже от духовния си сан и да отиде в Оксфорд. Днес тя е сред най-именитите теолози, написала е редица бестселъри за основните религии и техните основатели. Тя е един от 18-те главни членове на Алианса на цивилизациите, инициатива на бившия генерален секретар на ООН  Кофи Анан, чиято цел е да се бори срещу екстремизма и да развива диалога между Запада и ислямския свят.

 

Джон Еспозито е професор по изследвания на исляма в Джорджтаунския университет. Далия Могахед е изпълнителен директор на  Центъра за изследвания на мюсюлманите към „Галъп”. Двамата осъществиха голямо проучване, на основата на което  написаха  „Кой говори от името на исляма? Какво действително мислят 1 милиард мюсюлмани?”
Центърът за близкоизточни изследвания публикува подробен вариант на резултатите от изследването в сп. „Изток- Запад”,  бр.4 от 2009 г., а също така  представи резултатите и в сайта. Коментарът на двамата изследователи, който сега представяме,  поставя съществени проблеми, отнасящи се до тълкуванията за отношението ислям-тероризъм.

Какви са предпоставките за развитие на радикален ислям, имат ли подобни твърдения основа у нас? Отговор на тези и други въпроси пред Агенция „Фокус” даде ръководителят на Център за изследване на тероризма във Великобритания д-р Кемаал Хелбауи, който изнесе тематична лекция за тероризма в СВУБИТ.

 

д-н Абуаси, доколко сериозни са основанията на сигналите на депутата Яне Янев за наличие на радикален ислям в Рибново и Западните Родопи?

В началото на месеца министърът на отбраната Николай Цонев обяви, че се очаква консолидиране на българския военен контингент в Афганистан. Българските военни там, които в момента изпълняват задачи по охрана и логистика в базите в Кандахар и Кабул, ще бъдат събрани на едно място.

Дамаск: Загиналите във войната в Газа палестинци са над 700, приблизително една трета от тях са жени и деца, а ранените са над 3,000.

 Но в намиращият се в Дамаск щаб на организацията, Муса Абу Марзук, заместник-ръководител на политическото бюро на Хамас, в интервю пред ал-Джазира заяви защо смята, че Хамас е близо до победата срещу Израел.

Г-н Абуаси, кой според вас носи отговорност за ескалацията на насилието в ивицата Газа - движението “Хамас”, което изстрелва ракети срещу Израел или Тел Авив, който започна военна операция срещу групировката, обяснявайки я с факта, че трябва да защити страната?

За новите въздушни удари на Израел срещу Ивицата Газа Агенция “Фокус” разговаря с директора на Центъра за близкоизточни изследвания д-р Мохд Абуаси
Фокус: Смятате ли, че военната операция на Израел е последен опит за неутрализиране на “Хамас” преди встъпването в длъжност на новия американски президент Барак Обама?

ШПИГЕЛ: Професор Чомски, катедралите на капитализма се срутиха, консервативното правителство прекарва последните си работни седмици в планове за национализация. Как ви кара да се чувствате това?

Чомски: Времената са твърде трудни и кризата е твърде жестока, за да си позволим злорадство. Гледайки към нея в перспектива, фактът, че ще има финансова криза, беше напълно предвидим, предвидима беше нейната основна същност, ако не мащабите й. Пазарът никога не е достатъчно ефикасен.

Непубликуван

 

До края на тази година българското военно участие в мисията  в Ирак ще бъде прекратено. Според споразумение между САЩ и Ирак, изтеглянето на войските от страната трябва да стане до 2011 година. Успешна ли беше българската мисия в Ирак – за отговор на този и други въпроси Агенция „Фокус” потърси мнението на д-р Мохд Абуаси, директор на Центъра за близкоизточни изследвания. 

Има ли етническо напрежение в България и политизира ли се въпросът с етническите малцинства у нас? По тези и други въпроси Агенция “Фокус” потърси мнението на д-р Мохд Абуаси от Центъра за близкоизточни изследвания.

Фокус: Какво различава сектите от фондациите, които развиват религиозна дейност?

 10 години Либия беше под международно ембарго – до 2004 г. Тя имаше крещяща нужда от неговото вдигане и в този смисъл беше притисната до стената. Тогава свободата на нашите медици можеше да бъде поставена като условие за вдигането на ембаргото, но никой не настоя за това, въпреки че България вече бе член на НАТО.

- Кадафи разбира, че нито САЩ, нито големите европейски държави са склонни да жертват интересите си в Либия

- България да настоява за международен трибунал

- Страната да изиска случаят с нашите медици да бъде разгледан пред Съвета за сигурност на ООН

       Д-р Мохд Абуаси, директор на Център за близкоизточни изследвания, пред вестник "Монитор"

            - Д-р Абуаси, Триполи заклейми с меморандум до ООН, ЕС, САЩ, "Ислямска конференция" и държавите по света "натиска върху либийския съд" по СПИН-делото и получи декларации за подкрепа на присъдите от целия ислямски свят. Вашият център прави непрекъснат мониторинг на мюсюлманските медии. Какво знаят там за възникването на заразата?
 

   Сиймор Хирш-журналист от списание „Ню йоркър” и носител на най-голямата награда в областта на журналистиката в САЩ-„Пулицър”, отново хвърля светлина върху политиката на Съединените щати спрямо Иран.

  Той цитира бивши и настоящи висши американски служители, които твърдят, че правителството на президента Буш планира да бомбардира ядрени обекти в Иран, за да попречи на Техеран да се сдобие с мощности, които биха му позволили да разработи ядрени оръжия.