×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 42

Така стигаме до темата за тероризма. Всички страдат от него. Някои хора – сред тях, мисля, сте и Вие – смятат, че той е нежелан и непредвиден резултат от американската терористична политика по света. Доколко САЩ и техните съюзници са отговорни за терористичните атаки, на които ставаме свидетели сега?

Светът през 2015 г. изглежда едно много неспокойно място. Ако гледаме по-общо, оптимист или песимист сте? 

В глобален план сме се запътили към пропаст, в която рано или късно ще паднем. От това шансовете ни за нормално съществуване стават все по-малки.

За колко българско оръжие, изнесено за терористите, имате информация, господин Абуаси?

До 30 март тази година 7 самолета “Джъмбо”, които принадлежат на Военновъздушните сили на Саудитска Арабия, натоварени с над 500 тона българско оръжие, излетяха за тази дестинация, по-точно летище Табук в Саудитска Арабия, близо до йорданската граница.

„Знам, че България като държава не изнася оръжие на „ал-Каида”, но се извършва търговия, която е без контрол, и така то стига до т.нар. „умерена” опозиция в Сирия, която де факто не съществува, защото само ислямистите воюват там в момента.” Това заяви директорът на Център за близкоизточни изследвания д-р Мохд Абуаси по време на участието си в предаването на „На светло” с Люба Кулезич” по Нова телевизия на 14 юни 2015 г.

Над 500 тона българско оръжие е изпратено на терористите в Южна Сирия. То е транспортирано със 7 самолета, като пратката е минала през Саудитска Арабия. Това съобщи сензационно пред Фрог Мохд Абуаси, експерт по ислямски фундаментализъм.

„Очевидно е, че тази война е в противовес на международното право.”, заяви по повод събитията в Йемен директорът на Център за близкоизточни изследвания д-р Мохд Абуаси в предаването „Събота 150” по Програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

„В Близкия изток сме свидетели на една от най-големите манипулации не само на XXI, но и на последните няколко века - т. нар. „Ислямска държава” е представяна за суперсила, с която американската коалиция от 40 държави уж не може да се справи". Tова заяви директорът на Център за близкоизточни изследвания д-р Мохд Абуаси по време на участието си в предаването „Пряка демокрация” по ТВ 7.

Да се върнем към Националното обществено радио и сутрешния му блок. Водещият на предаването Дейвид Грийн интервюира репортер, който се намираше в Газа, а встъпителните му думи преди интервюто бяха следните: „И двете страни понесоха огромни щети.” Тогава се зачудих дали Грийн иска да каже, че Хайфа и Тел Авив са били сринати със земята също като Газа? Спомняте ли си коментара на Джими Картър за Виетнам?

От Либия до Ирак – Близкият изток е обхванат от пламъци. Там в момента действат и джихадистки групи. Сега вниманието е насочено към терористичната организация „Ислямска държава”. Как се роди тя?

Водещ: Двата атентата в Дания отново разтърсиха Европа. След атаката в столицата Копенхаген възниква въпросът повтаря ли се трагедията „Шарли ебдо“. Очакваме коментара на д-р Мохд Абуаси, директор на Центъра за близкоизточни изследвания. Д-р Абуаси, атаката в Дания изглежда ли като логичното продължение на атентатите във Франция от преди месец? 

- Д-р Абуаси, вие предрекохте още през септември, че Франция ще бъде мишена на атентати. Как ще коментирате ужасяващия терористичен акт срещу журналисти в Париж?

- Още през септември казах, че Франция е мишена и ако ще има атентати, то те ще бъдат там. Тези атентати, за да предизвикат по-голям шум, трябваше да станат по време на празниците, но заради засилените мерки за сигурност се случиха след тях. Целите, които бяха избрани, са цели, които не са кой знае колко охранявани. Независимо от връзките на някой от братята с „Ал-Каида“, имаше информация, че е обучен в Йемен, но според мен и атентатът в супермаркета, и атентатът в списанието са дело на „фрийлансъри“.

- Защо се случи клането в Париж, имаше ли предиостория?

- Заради реакцията на френското правителство спрямо карикатурите, осмиващи пророка Мохамед преди години и забраната за носене на забрадки на публични места. Това дава хляб на екстремистите да се явяат като защитници на религията и на исляма. Също и участието на Франция във войната в Сирия срещу „Ислямска държава” (ИД) и в Мали. Няма как „Ал-Каида” и ИД да оставят това без внимание.

Ваше Високопреосвещенство, миналата година посетихте България два пъти и говорихте за положението на християните в страните от „арабската пролет”, и по-специално в Сирия. Промени ли се обстановката оттогава досега?

Промени се, и то към по-лошо, за съжаление, заради ескалацията на насилието и заради все по-големите по мащаб заговори срещу арабските народи. Ако става дума за Палестина, виждаме, че Израел с усърдие продължава да провежда окупаторската и потисническата си политика по отношение на палестинския народ. Аз, въпреки че много добре осъзнавам трудния период, през който преминава регионът на Близкия изток, съм оптимист за бъдещето. Вярвам, че то ще е много по-добро, защото тежката ситуация прилича на летен облак, който скоро ще отмине. Много съм щастлив да посетя офиса на агенцията ви и да открия вашата медия. Пожелавам ви успех при отразяването на всички човешки, национални и арабски проблеми, и по-специално на палестинския въпрос.

На Реджеб Ердоган не му пука дали страната му ще влезе в Европейския съюз. Той го използва като троянски кон, за да се саморазправи със силното вътрешно влияние на армията. Това каза за Фрог нюз Мохд Абуаси, който е директор на Центъра за близкоизточни изследвания. Вижте какво още каза експертът по ислямски фундаментализъм:

В края на годината, когато класациите със световните събития на 2013 вече бяха изготвени, серия терористични актове разтърси Русия. Атаките отнеха живота на над 40 души и раниха десетки.  Жена камикадзе взриви автобус на 21 октомври,  последваха още два атентата – на жп гарата във Волгоград на 29 демекври, още на следващата сутрин, отново във Волгоград, в час пик беше взривен и тролейбус.

Lentata.com потърси директора на Центъра за близкоизточни изследвания  д-р Мохд Абуаси,  за да го пита седи зад атентатите и очакват ли се още терористични атаки.

Специално за “ШОУ” д-р Абуаси коментира задкулисието на сирийската криза и отражението й в България.

- Д-р Абуаси, вече е ясно, че въоръжената опозиция в Сирия се контролира от “Ал Кайда” и други джихадистки организации. Вие сте един от първите, които казаха това. Бихте ли обяснили по-подробно за какво става дума?
- Още преди година аз казах, че “Ал Кайда” в Сирия управлява въоръжената опозиция! Тогава ме обвиниха, че подкрепям режима на Асад!
Аз не подкрепям нито един арабски режим! Но не мога да приема да бъде съсипана една държава и стотици хиляди да загинат, само за да бъдат удовлетворени американските интереси!

В момента терористи от 83 държави воюват срещу режима на Асад. Те не трябва да бъдат наричани дори ислямисти, а бандити, престъпници, криминални елементи. Това, което те изповядват, няма нищо общо с ислямската религия, а са техни престъпни интерпретации.