×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 42

Под шапката на Главно мюфтийство в България започва да се забелязва тенденцията на обединяването на салафитския джихадизъм с идеологията на „Мюсюлмански братя”. Вече има доказано финансиране от Саудитска Арабия, Катар и Турция

Бойците на терористичната организация „Ислямска държава” не са покварени от идеологията, а това, че тя се е изчерпала. По-голямата радикализация – в буквалния смисъл на думата, е решението, не проблемът.

„Целта на атентата в Истанбул е повдигане на тона на предупреждение към турския президент Реджеб Тайип Ердоган”. Това каза в „12+3” по Програма „Хоризонт” на Българското национално радио директорът на Център за близкоизточни изследвания (ЦБИ) д-р Мохд Абуаси.

„Самоубийственият акт в Истанбул е предупреждение към Турция след влошаването на отношенията ѝ с „Ислямска държава”, както и послание към Европа”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” по „Нова телевизия” представителят на Център за близкоизточни изследвания (ЦБИ) и експерт по контратероризъм, о.з. полк. Славчо Велков.

Откъси от интервю с Президента Башар ал-Асад пред италианския канал РАИ 1

По отношение на случилото се в Париж Президентът Асад заяви, че това е ужасно престъпление, същевременно е тъжно, когато чуваме за безпричинното избиване на невинни хора, а ние в Сирия знаем значението на това да изгубиш скъп член на твоето семейство или скъп приятел, или просто познат, в такова ужасно престъпление. Ние страдаме от това през последните пет години.

Какъв е вашият прочит на събитията в Париж и колко е сериозен проблемът там, д-р Абуаси?

Това, което се случи в Париж, не беше неочаквано за всеки, който следи темата. Имаше много послания към закани от страна на “Ислямска държава” (ИД) към Франция, в които директно се казваше, че войната ще се пренесе по улиците на Париж. Една от причините да се случи точно сега тази атака е загубата на инициативата на ИД в Сирия, след намесата на Русия във войната. Трагедията в Париж обаче е нов етап от конфликта. До този момент организацията не си е позволявала операции на европейска територия. Предишните удари и атаки бяха дело на техни симпатизанти и привърженици, които наричаме самотни вълци. Атаката срещу Париж е добре организирана операция.

Другият аргумент е, че в Иран се извършват страшни нарушения на правата на човека. Как могат САЩ да сключат сделка с такава държава?

Душата ми няма да е в мир ако се возя на Мерцедес, а народът ми умира и се мъчи. Не мога да разбера и да приема как така един духовник може да има охрана, когато ние вярваме в Бог и в това, че Той ни пази. Това каза пред Фрог нюз Севастийският архиепископ на Йерусалим Теодосий. Ето какво още сподели той:

Ислямистите имат империя в Интернет - Терористите “на свободна практика” са заплаха за България!

Вие “предрекохте” атентатите във Франция преди време, сега имате ли пак някаква мрачна прогноза, г-н Абуаси?...

 „Основният проблем не е нито размерът на помощите, нито броят на бежанците, които България трябва да приеме, а докога ще продължи бежанската вълна. А тя ще продължи, докато ние мълчим и си затваряме очите за нейните причини.”

Така стигаме до темата за тероризма. Всички страдат от него. Някои хора – сред тях, мисля, сте и Вие – смятат, че той е нежелан и непредвиден резултат от американската терористична политика по света. Доколко САЩ и техните съюзници са отговорни за терористичните атаки, на които ставаме свидетели сега?

Светът през 2015 г. изглежда едно много неспокойно място. Ако гледаме по-общо, оптимист или песимист сте? 

В глобален план сме се запътили към пропаст, в която рано или късно ще паднем. От това шансовете ни за нормално съществуване стават все по-малки.

За колко българско оръжие, изнесено за терористите, имате информация, господин Абуаси?

До 30 март тази година 7 самолета “Джъмбо”, които принадлежат на Военновъздушните сили на Саудитска Арабия, натоварени с над 500 тона българско оръжие, излетяха за тази дестинация, по-точно летище Табук в Саудитска Арабия, близо до йорданската граница.

„Знам, че България като държава не изнася оръжие на „ал-Каида”, но се извършва търговия, която е без контрол, и така то стига до т.нар. „умерена” опозиция в Сирия, която де факто не съществува, защото само ислямистите воюват там в момента.” Това заяви директорът на Център за близкоизточни изследвания д-р Мохд Абуаси по време на участието си в предаването на „На светло” с Люба Кулезич” по Нова телевизия на 14 юни 2015 г.

Над 500 тона българско оръжие е изпратено на терористите в Южна Сирия. То е транспортирано със 7 самолета, като пратката е минала през Саудитска Арабия. Това съобщи сензационно пред Фрог Мохд Абуаси, експерт по ислямски фундаментализъм.