×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 42

Мислeхме, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган се различава от своите колеги в САЩ и Европа в своята оценка на последните събития в Близкия изток, по-специално в Сирия, защото той е от този регион и е наследник на Османската империя, която управлява в продължение на повече от 500 години. Освен това Ердоган е опитен политик, който постигна чудеса в икономическото развитие на държавата чрез съюза между исляма и демокрацията, но след развитието на събитията в Сирия много неща се промениха.

Арад Нир е директор на международния отдел и коментатор в израелския новинарски „Канал 2”. В своя статия за електронното издание „ал-Монитор” той разглежда ролята на Турция в бежанската криза в Европа и реакциите по темата в Израел.

Саудитска Арабия заема първо място в света по брой посетители на социалната мрежа Twitter – това е заглавието на статия в един от местните саудитски вестници. В тази мрежа има един портал, който се нарича „добрата новина“, чиито посетители споделят хубави думи, поезия, цитати или фрази. Саудитски журналисти и граждани коментират най-важните въпроси, които се случват в страната или извън нея, понякога се безпокоят и изразяват гняв, дори размахват оръжия срещу тези, които не харесват. Ако трябва да бъдем честни, тези хора се „борят“ за арабските и ислямските ценни въпроси.

Майкъл Херцог е бригаден генерал, пенсионер от израелската армия. В миналото е ръководител на нейния Отдел по стратегическо планиране и шеф на кабинета на министъра на отбраната. В тези си качества ген. Херцог участва в разработването на стратегията на израелските въоръжени сили и актуализирането на израелската доктрина за национална сигурност. В свой материал за Вашингтонския институт за близкоизточна политика бившият военен прави анализ на „Стратегията на израелската армия”, оповестена на 13 август 2015 г.

Присъствието на руски военни специалисти в Сирия, което и преди беше доста явно, изненадващо попадна в заглавията на световните медии през последните седмици. Някои установиха, че в Тартус има, както мнозина я нарекоха погрешно „руска военна база”, а в Дамаск – руски военни съветници. Според повечето репортажи войници и военно оборудване от Москва са залели Сирия и подпомагат президента Асад, като участват директно в бойните действия.

Осемнайсетмесечният Али Дауабша беше изгорен жив на 31 юли в село Дума, което се намира на Западния бряг на река Йордан. Всичките налични доказателства сочат, че палежът е бил умишлен и е терористичен акт, извършен от израелските заселници. По-смущаващото е, че няколко от предполагаемите подстрекатели, които в момента са задържани за неопределен период от време, не са родени в Израел, а са с американски корени.

С официалното приключване на лятната ваканция във вторник, първи септември, може да се наблюдава и активизиране на действията по отношение на сирийската криза. За този факт свидетелстват както срещата между саудитския крал, Салман Бин Абдулазиз, и президента на САЩ, Барак Обама, насрочена за идния петък, така и започващите заседания на Общото събрание на ООН, на които традиционно присъстват  външни министри и лидери на множество арабски страни.

След четиринайсет години в Афганистан и десет в Ирак (без да броим кампаниите с безпилотни самолети в Йемен и Пакистан) не е ли очевидно, че е невъзможно проблемът с „Ислямска държава” да бъде разрешен по военен път? Не е ли ясно, че когато става дума за „умовете и сърцата” на хората, подобни мисии са контрапродуктивни и често тласкат „умерените” мюсюлмани в ръцете на екстремистите?

Момченцето е част от група от 11 сирийци, които са се удавили близо до бреговете на турския град Бодрум при неуспешен опит да избягат от разкъсваната от война Сирия

На снимките се вижда малко момче, което лежи по очи на пясъка на един турски плаж, а длъжностно лице е надвесено над него. Смята се, че детето е сирийче и се е удавило в опит да избяга от разкъсвана си от войната родина.

Ако извършителите на подозирания палеж бъдат заловени, ще бъде показателно да се сравни тяхното наказание с това на палестинците, обвинени в хвърляне на камъни

В край на 2014 г. Либия беше цел на „Ислямска държава“ в опит да облекчи регионалния и международния натиск, който започна в началото на създаването на международната коалиция за борба с тероризма през септември 2014 г. Либия стана обект на издевателства, от където терористи от „Ислямска държава“ публикуваха видеозапис на 15 февруари 2015 г. как обезглавяват 21 коптски християни египтяни в Дерна и Сирт.

Зелени пердета пазят от слънцето и затъмняват стаята. В нея са се насъбрали членовете на сирийските кюрдски милиции, които записват старателно GPS координати с радиостанции в ръце.