Норман Соломон е автор и член на Съюза на журналистите в САЩ. Последната му книга, написана в съавторство с международния кореспондент Рийз Ерлих, е „Мишена Ирак. Това, което медиите не ви казаха”.

 

Какво се казва на американците за инвазията в Ирак? Медиен коментатор разглежда отразяването на събитията.

Политическото ръководство на Ислямска република Иран е конфигурирано на базата на върховенството на най-висшия религиозен авторитет в страната – понастоящем това е аятолах Хаменей. Върховният водач на иранската революция е политическата фигура, която определя вътрешно и външнополитическия курс на Иран. Конституцията на страната му предоставя изключителни правомощия и това поставя президента на Републиката в подчинена позиция спрямо него. 

Иран втвърди позициите си относно разработването на ядрена програма за мирни цели през август 2005 година. Новоизбраният президент, ултраконсерваторът Махмуд Ахмадинеджат е непоколебим в решението си Иран да продължи ядрените си разработки.

 

Въпреки силните позиции и ефикасността на християнския ционизъм в Съединените щати, то това не означава, че дейността му не среща никаква опозиция. Има много християнски църкви, които се противопоставят на това течение и осъзнават опасността от неговото съществуване както в Съединените щати, така и в останалата част от света.

Победата на Движението за ислямска съпротива (ХАМАС) на проведените парламентарни избори в Палестина  бележи началото на нова ера в близкоизточния мирен процес. Четиридесетгодишният монопол на ООП върху палестинската власт е вече история.

Война между културите или иначе казано - война между религиите - призивите за нея стават все по-ожесточени, засилват биенето на барабаните и и разпалват огъня на омразата. Тази безумна война има в резерв теоретици, оглавявани от  Бърнард Луис – английски писател, живеещ в Америка и литературен и академичен говорител на американската религиозна десница, а не Самюъл Хънтингтън, както погрешно се твърди.

Преди 60 години ООН реши да раздели Палестина между две държави, една арабска и една еврейска. След последвалата арабско-израелска война Израел разшири своя дял от земя с една трета, докато това което остана за арабите бе окупирано от Египет и Йордания.