Д-р Мохд Абуаси: Ислямофобията помага най-много на терористите

Интервю

- Защо се случи клането в Париж, имаше ли предиостория?

- Заради реакцията на френското правителство спрямо карикатурите, осмиващи пророка Мохамед преди години и забраната за носене на забрадки на публични места. Това дава хляб на екстремистите да се явяат като защитници на религията и на исляма. Също и участието на Франция във войната в Сирия срещу „Ислямска държава” (ИД) и в Мали. Няма как „Ал-Каида” и ИД да оставят това без внимание.

Инструменти
Печат

 

- Това може ли да породи ислямофобия в страната и в Европа?

- Всеки терористичен акт в Европа вреди повече на мюсюлманите, отколкото на европейците. Защото поражда омраза към исляма и към арабите по целия свят. А за ксенофобските течения в Европа да не говорим – те са факт. Нарастват с всеки изминал ден в Германия, Франция, Англия... Насаждането на ислямофобията е не само цел на националистите, но и на ислямистите. Двете са като скачени съдове. Крайният екстремизъм се нуждае от омразата срещу исляма. Когато пуснеш карикатури срещу исляма, и най-вече срещу Пророка, обиждаш милиони хора и екстремистите лесно се възползват от това.

- На кого е почеркът в този атентат? На „Ал-Каида“ или на „Ислямска държава“?

- Почеркът не е на „Ал-Каида“, не и на ИД. Това, което атентаторите крещяха, е „Отмъстихме за Пророка“. Значи причината не е участието на Франция във войната с ИД, нито политиката й в Алжир, Либия, Мали. Не. Отмъстиха заради карикатурите. Този акт получи похвалата на ИД. Тези хора не са членове на нито една организация, те са фрилансери. Подкрепят идеологията, но не са част от такава организация. Може да са воювали някъде, защото както всички видяхме, това не е аматьорска работа, много добре планирана и много хладнокръвно реализирана акция.

- Хиляди европейци воюват в Сирия и Ирак и се връщат обратно. Възможно ли е и те да организират такива акции?

- Няма как да изключим този вариант. Това са изключително надъхани хора.

- Има ли такава опасност и за България?

- Засега никой не е доказал, че има български граждани, воюващи в Сирия и Ирак. Има двама-трима сирийци с роднини от България, но те сами по себе си са сирийци. А България не е интересна на терористите. Ако тук се случи нещо, дори няма да му обърнат внимание, затова фокусът е на Запад. Философията на един атентат не е колко са жертвите, а какви са политическите последици. Иначе България е лесна мишена. Ние имаме отворени граници с Турция, Турция има отворени граници със Сирия и Ирак. Ако съдим по бежанците, ще установим, че щом е евтино да влезеш в България, значи е лесно.

- Възможно ли е този атентат да е дело на „Ал-Каида“, за да си възвърне позициите сред радикалните ислямисти?

- „Ал-Каида“ е изключително отслабена през последните години. Особено в Европа. Огромна част от техните организации преминаха към ИД. Колкото и да е странно, „Ал-Каида“ е мека версия на тероризма. Техният лидер Айман аз-Зауахири почти не се чува в Ирак. Неговата харизма изчезна. Идеологиите и на двете организации са с едни и същи корени, а салафитските екстремисти питат защо „Ал-Каида“ воюва с ИД. Така че може да се каже спокойно, че ИД наследи голяма част от „Ал-Каида“.

- Струва ми се, че до този момент ИД не е предприемала действия извън Сирия и Ирак.

- Не е така. Официалният говорител на ИД Абу Мухаммад ал-Аднани (сириец, б.р.) преди няколко месеца призова в обръщение към мюсюлманите по целия свят да извършват атентати срещу, както той ги нарича, „кръстоносците“ и „неверниците“.

- Кои са кръстоносците и неверниците?

- Това е християнският свят, който участва във войната срещу мюсюлманите и арабския свят. В този призив ал-Аднани казва така: „Взривявайте ги, стреляйте ги! Ако не можете, намушкайте с нож, ако нямате нож, ударете ги с ръка!“ И това се случва – в САЩ, в Саудитска Арабия, в Испания, в Канада, в Австралия, в Англия, а сега и във Франция. Атентатът във Франция не е организиран от ИД, но е резултат от идеологията, която тя проповядва.

- Това означава ли, че ислямът ненавижда християнството и обратното?

- Според мен нито ислямът, нито християнството имат нещо общо с този конфликт. И двете страни използват религията като контекст. Екстремистите използват грешките на американската и западната политика в ислямските държави и дават религиозен облик на атентатите. Тези, които днес следват религиозния фанатизъм, преди това са следвали национализма, а преди това –левите сили. ИД дава религиозен облик на социално-икономическите проблеми и конфликти. Нищо повече. Самият ислям съществува от 1400 години. За тези 14 века явлението „камикадзе“ не съществува. Това се появи през последните 20-30 години. Тези хора, дори и по убеждение, опаковат недоволството чрез религията. Лъжа е, че бойците на ИД ходят да се бият за пари. Правят го само заради убеждения.

- Къде хората се надъхват най-много за този радикализъм?

- В Европа няма нито един атентат, извършен от иракчани или сирийци. Всички, 99 на сто, са младежи израснали в Европа, или са новопокръстени мюсюлмани, които преди това са били християни.

- Колко души са загинали след окупацията на САЩ в Ирак?

- В по-оптимистичния вариант, ако това изобщо е оптимизъм - към 700 хил. души. В песимистичния – над милион. В Сирия за последните 4 години бяха убити над 200 хиляди. Не питайте колко са ранени, осакатени, обезчестени прокудени от домовете си.

- Това обаче не го дискутираме много в нашето общество.

- Да, защото не е интересно. Когато „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ избиваше хиляди мюсюлмани, християни, арменци, на никого не му беше интересно. Западът се заинтересува, когато започнаха да режат главите на американски журналисти.

- В България тогавашният външен министър Николай Младенов организира среща на опозицията в Сирия. Мислите ли, че сред тях е имало хора, които днес са част от ИД?

- Не че мисля, а има. И по-голямата част днес са в ИД. Нашата политика (на България) спрямо Сирия е много грешна. За да свалят президента Башар Асад, западните сили се съюзяват с Дявола. Дават пари и средства, после се чудят защо Дяволът е в Париж. Няма „арабска пролет“, има „ислямистка пролет“. Дали ви харесва или не Асад, алтернативата му се казва „Ан-Нусра“, „Ал-Каида“, или най-вече – „Ислямска държава“.

- Нашите радикали в ромското гето в Пазарджик терористи ли са?

- Аз наричам тяхното „ромски ислям“. Заради изолацията на гетото тези хора просто привличат внимание. И колкото повече им го давате, толкова по-значими се чувстват. Но ми звучи почти абсурдно да видим роми от Пазарджик да станат джихадисти в Сирия и Ирак и да воюват.

Източник: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4526372