Д-р Мохд Абуаси разкри: България изнесе над 500 тона оръжие за “Ислямска държава”

Интервю

За колко българско оръжие, изнесено за терористите, имате информация, господин Абуаси?

До 30 март тази година 7 самолета “Джъмбо”, които принадлежат на Военновъздушните сили на Саудитска Арабия, натоварени с над 500 тона българско оръжие, излетяха за тази дестинация, по-точно летище Табук в Саудитска Арабия, близо до йорданската граница.

Инструменти
Печат

Проблемът не е юридически, документите на тези фирми са редовни. Но не всичко, което е законно, е морално. И най-големите приватизационни сделки в България бяха законни, затова никой не влезе в затвора нито за продажбата на “Кремиковци”, нито за авиокомпания “Балкан”. Но бяха ли морални?

Скандалът сега е политически, защото ние знаем, че нашето оръжие отива при терористите и допускаме това. Саудитска Арабия е „енд юзер” или краен потребител, а тя не е ембаргова страна, за там не е забранено да се изнася оръжие. Известно е, че оръжието на въоръжените сили на Саудитска Арабия е американско и западно. Беше съобщено, че миналата година Саудитска Арабия е купила от САЩ оръжие за 65 млрд. долара. Така че за какво може да им е нашето леко и средно тежко руско оръжие, повечето от което е старо? Но Саудитска Арабия е един от основните спонсори на ислямистите в Сирия и не крие, че праща оръжие за там. Някои източници до тези среди твърдят, че българското оръжие е заминало за Южна Сирия при “Ал Кайда” и Фронта “Ал Нусра” - официалният клон на “Ал Кайда” в Сирия. Това, че Саудитска Арабия въоръжава тези сили, изобщо не е тайна. 

Също така САЩ имат програма да въоръжават 10 000 бунтовници в Сирия, а по-голямата част от тях принадлежат към ислямистки организации или т. нар. умерена опозиция. Дефакто в Сирия умерена въоръжена опозиция няма. Апелирам някой от експертите да каже къде в Сирия воюва умерената опозиция, какво контролира! В Сирия две основни сили воюват срещу режима – “Ислямска държава”, “Ал Нусра” - клон на “Ал Кайда”, и техните по-малки съюзници. 

“Свободна армия” и “умерена опозиция” са измислици на САЩ и техните съюзници от Запада, Катар, Саудитска Арабия и Турция, за да оправдават изпращането на оръжие на тези сили и тази страна да бъде разрушена.

Според доклада на американски център, който изследва конфликтите в Близкия изток, по боеприпасите, които се използват от “Ислямска държава”, произведени от 2010 г. насам, България е на първо място. В предишния период е била на второ или на трето място. Това потвърждава моята информация, че от три години насам ние чрез лицензирани фирми изнасяме оръжие за Сирия - било директно, било през американски, било през американо-катарски, което отива в ръцете на терористите! Винаги в документите може да присъства като краен потребител Саудитска Арабия или Катар, или друга неембаргова държава, а дефакто тези държави изпращат нашето оръжие на терористите. И това е ясно, защото тези богати държави нямат нужда от нашето старо оръжие, те купуват оръжие от американците и Запада. Ясно е за къде отива нашето оръжие.

Кой печели от износа на това оръжие?

Големите печалби отиват в джобовете на посредниците, чрез комисионите по сделките. Кои са те – трябва да се направи разследване.

България също печели, това е нормално, тези сделки не са тайна. Но кои фирми продават оръжие, колко пари печелят, къде отиват, колко са комисионите - тази информация в България е табу. Все едно става въпрос за наркотици. А за тези сделки трябва да има прозрачност. Щом нищо лошо няма в тях, защо ги крият? Явно някой има интерес никой да не бърка в този бизнес, защото става въпрос за доста големи пари.

Преди промените износът на оръжие носеше доход на България около 2-3 млрд. годишно. Но дойдоха американците и ни наредиха да затворим нашите военни заводи. Те не искаха да имат конкуренция в Близкия изток. Нашите работници бяха хвърлени на улицата. Нашите правителства не поискаха никакви компенсации.

И нашите оръжия ние сега изпращаме там, където американците ни разрешават, и на когото ни позволяват. Ние сме малък играч – каквото ни нареждат, го правим. 

Разширява ли се “териториално” “Ислямска държава”?

“Ислямска държава” овладя нови 15-20 хиляди кв. км в Сирия и Ирак. В Либия вече контролира 3 провинции. Най-голямото пристанище за износ на петрол там се контролира от нея. В Нигерия големи провинции се контролират от “Боко Харам”, които официално са част от “Ислямска държава”. Имат силно присъствие в Египет и в Синай. В Йемен също има територии, които са част от “Ислямска държава”. Засега “Ислямска държава” не понася големи поражения, напротив. Разширява се всеки ден. Защото тяхното присъствие е нужно, за да продължават войните там. А има ли войни, ще има и пазар на оръжие. 

При добро желание и добри намерения, “Ислямска държава” за една година може да бъде ликвидирана и в Сирия, и в Ирак. Но как да стане това, като някой има интерес тя да съществува? Говоря за САЩ, за Турция, за Катар, за Саудитска Арабия. Разбира се, никой не иска “Ислямска държава” да доближава до неговите граници, но нямат нищо против да разрушават Сирия, да разрушават трети или четвърти държави.

Коалицията срещу “Ислямска държава” гони политически цели, но не и унищожаването на терористичната групировка. Само с въздушни удари не може да се спечели война срещу тероризма. Негативите дори са повече, отколкото положителните резултати. При бомбардировките тези хора знаят къде да се крият, но падат много цивилни жертви. Това се използва за пропаганда срещу тези, които воюват срещу тероризма. Без участието на сухопътни войски няма как да бъде спечелена тази война. Но американците и западноевропейците нямат намерение да изпращат такива войски, защото ще понесат много загуби. В същото време политическите калкулации им пречат да се съюзят с Иран и със Сирия, които водят от 3 години война с ислямистките терористични организации на територията на Сирия и на Ирак. И затова те се ограничават с въздушни удари. Международната общност трябва да стане по-сериозна в борбата срещу “Ислямска държава”.

Има ли джихадисти от Западна Европа, които преминават през България за там?

Вече има данни, че и през България минават терористи от Западна Европа за “Ислямска държава”. Някой ги приютява у нас и после те заминават през Турция. Това са българи или роми мюсюлмани, които изповядват по-строго трактуване на религията. Има и българи християни, които осъществяват този трафик на терористи за някой и друг лев. Джихадистите много трудно минават вече през летищата и затова се движат по суша.

Ами ако тези хора започнат да вкарват терористи, които да остават да “работят” на наша територия, какво ни очаква тогава?...

Доколко е заплашена България от “Ислямска държава”? 

В момента България не е приоритет на “Ислямска държава”. Но това не означава, че ние сме извън опасност. Опасността за България идва от това, че между нас и тези терористи стои само Турция. А границите ни с Турция са много леко охранявани. Има потенциална опасност да влязат някои техни представители, прикрити като бежанци. Цената на трафика от Турция към България е 1200 евро на човек. От Турция към Гърция – 2000 евро. Към Италия – 2000 долара.

Обезпокоително е, че джихадисти от “Ал Кайда” и “Ислямска държава” могат да влязат безпрепятствено в България. Решат ли, могат да го направят и никой не може да им попречи. 

Потокът на бежанци към България намаля не заради мерките за сигурност, които се вземат по границата. Това се случи, защото обикновените хора разбраха, че ако дойдат в България, ще гладуват. Те предпочитат да отидат в Гърция, а оттам да заминат за Швеция или Западна Европа.

Но България фигурира на картата на “Ислямска държава”…?

Да, България фигурира на картата на “халифата”. Тази карта включва всички държави, които едно време са били под ислямско владичество, както България, примерно, е била под турско. Те, според “халифа” Багдади, трябва да бъдат освободени. Според тях те са окупирани в момента от “неверници” и трябва да бъдат освободени от тях. На тази карта са Балканите, Испания, Португалия, Северна Африка, Средна Азия до границите с Китай. Даже в един брой от тяхното списание наскоро пишеха за завоюването и на Рим. Те наричат тези държави „територията на “Ислямска държава”. Това, което е под техен контрол, е под техен контрол, което не е – трябва да бъде “освободено”. България, според тях, е ислямска, окупирана от неверници земя, и мюсюлманите в България са длъжни да се подчиняват директно на “халифа” Багдади. Това е тяхното тълкуване и тяхната логика.

Въпреки че това е организация и никой никога няма да я признае за държава, в нея има много елементи на държава. Контролират широки територии, имат икономика, структури, армия, имат си и народ... “Столиците” им е град Мосул в Ирак и град Ракка в Северна Сирия. 

Но това е по-скоро част от тяхната пропаганда. Но не може да се отрече, че е част от тяхната програма в далечен план. За момента изпълняването на такава програма е абсурд. Но те възпитават техните деца, че границите на тяхната държава ще стигнат до много далеч. Когато се появи картата на “Ислямска държава”, те не контролираха повече от 30-40 000 кв. км. В момента говорим за над четири Българии повече! Само в Сирия контролират 95 000 кв. км, в Ирак – около 57 000 кв. км, в Либия една от провинциите е над 50 000 кв. км, в Нигерия – десетки хиляди кв. км управляват. Така че тяхната карта добре се попълва!...

Смятате ли, че има вероятност “Ислямска държава” да бъде ликвидирана?

Щом американците казват, че войната срещу “Ислямска държава” ще продължи от 3 до 5 години, значи, че нямат намерение да ги ликвидират по-рано от този срок. Саддам Хюсейн беше свален, а неговата армия унищожена за 15 дена, а “Ислямска държава” няма една десета от капацитета на Саддам Хюсейн. 

Защо трябва да чакат от 3 до 5 години? Войната срещу тероризма е война за петрол и газ! Ако искаш да воюваш срещу тероризма, трябва да решиш местните конфликти, извади корените на този тероризъм. Тероризмът е резултатът, а не причината. Отчаяни хора, безработица, несправедлива политика, двойни стандарти и критерии в Близкия изток – всичко това създава почва за разпространяване на тази идеология. Докато не се лекуват причините - вчера се появи “Ал Кайда”, днес – “Ислямска държава”, утре не знаем какъв вид нов тероризъм ще се появи, с какъв цвят ще бъде той…

Да се върнем у нас. Има ли опасност в България да се запали гражданска война с нагнетяването на междуетническо напрежение, на каквото сме свидетели в Гърмен и „Орландовци”?

Играта с междуетническото напрежение е игра с огъня. Не се знае докъде могат да стигнат нещата, ако излязат извън контрол. Нищо добро не ни очаква при такова развитие на събитията. Но ако излезе извън контрол, етническото напрежение първо ще изяде тези, които са го запалили, а след това всички други.

Ако някой наруши закона - има си закон, има съд, независимо дали е ром или българин, дали е мюсюлманин или християнин. Независимо от неговата етническа и верска принадлежност. Не трябва да се разделяме и да казваме: “Циганите са такива!” или “Българите са онакива!”. При всички хора има добри и лоши. 

Но етническо напрежение се разпалва от някои политически сили, когато наближат избори. След това всичко утихва. Но докога ще продължи това да става контролирано, не се знае. И тогава лошо се пише на нашата държава.

Вие сте български гражданин, нямате политически пристрастия, нямате и високо мнение за родните политици...

Често се шегувам, че дори да закрият България, аз ще остана тук за да загася лампите. Обичам я, защото само добро съм видял от нея. Никога не са се отнасяли лошо към мен. Не съм почувствал някой да ме дискриминира. 99 процента от моите приятели са българи.

За съжаление, ние в България нямаме много политици, които защитават националните интереси. Имаме политици комплексари, с чувство за малоценност спрямо по-силните - САЩ и някои европейски страни. Обичат да ги хвалят по-силните. А външните ни министри водят в повечето случаи своя частна политика, която приписват на България.

Аз съм палестинец по произход, но ми е мъчно за това, което се случва у нас, защото съм и български гражданин. И смятам, че българският народ има потенциала и капацитета да живее далече по-добре от много западноевропейски държави...

 

Източник: http://www.blitz.bg/news/article/344901