Изтеглете войниците си от Афганистан,преди да е късно

Интервю

Шейх Абу Шариф , религиозен водач и говорител на "Асбат ал Ансар", дава интервю в един от офисите на организацията в лагера "Айн ел Хелуе" край град Сайда в Южен Ливан.

- Шейх Абу Шариф, каква организация е "Асбат ал Ансар" и защо съществува?

Инструменти
Печат

 

- В името на Аллах, Всемилостивия и Милосърдния. В природата на хората по време на бедствие, без значение дали са вярващи или не, е да се обръщат към Бог. Израелското нахлуване в Ливан през 1982 г., изтеглянето на ООП и войната на отделните лагери бяха сред най-тежките периоди за палестинците в Ливан. Основателят на "Асбат ал Ансар" шейх Хишам ал Шреди играеше активна роля в защитита на лагера срещу силите на ген. Джаджа. Той беше арестуван от израелците и вкаран в затвора "Ансар" в Южен Ливан. След като излелзе от затвора, много от младежите се присъединиха към него и създадоха организация, която беше наречена "Асбат ал Ансар". Ние следваме сунната на пророка Мохамед, нека Бог да го благослови и с мир да го дари, и Корана. Това е нашият първоизточник на мислене и поведение.

Ние сме салафитска и джихадистка организация. Въпреки че терминът джихадистки салафизъм бе грешно разтълкуван както от враговете ни, така и от някои последователи на тази школа. Враговете на исляма изкривиха значението му и сега щом говориш за джихадистки салафизъм, всички смятат, че става дума за тероризъм, а това не е така.

- Вие терористи ли сте?

- От 11 септември насам не виждаме да има една дефиниция за тероризъм. На Запад започнаха да обвиняват в тероризъм всеки, който защитава своите права и свети места. Но всяка американска дефиниция на тероризма отговаря на действията, които самите американци прилагат. И на действията на техните съюзници, особено на Израел. Тероризмът има различни измерения. Ако имате предвид убийството на жени и деца, то САЩ са държава, която е убила най-много жени и деца в мюсюлманския свят. Също и израелците, които с техните ръце и с американско оръжие убиват жените и децата в Палестина.

Ако говорим за идеологически тероризъм, то отново няма друга държава на земята, която да упражнява по-силно такъв вид тероризъм, както САЩ. Те се намесиха в Арабския свят, в учебниците на арабските училища и дори опитаха да наложат мнението си какво от свещения Коран трябва да се изучава. Искаха да се премахнат цитатите, които са свързани с евреите и война срещу евреите.

Ако говорим за икономически тероризъм, това също се практикува от Щатите, които ограбват богатствата на по-бедните държави, особено в ислямския свят, но не само там.

 

- Какви са отношенията ви с “Ал Кайда” и какво мислите за атентатите, извършени в САЩ и Европа?

- Ние като организация и структура сме независими. Имаме своето ръководство и нашият първоизточник на мислене и вземане на решения са Коранът и сунната. Нашата основна цел е да воюваме срещу Израел в Палестина. Не само от патриотични и националистични подбуди, но и от религиозни. Имаме известни различия с “Ал Кайда”, с някои неща сме съгласни, с други не сме.

- За кое не сте съгласни?

- Не подкрепяме повечето атентати, извършени в ислямските държави. В Саудитска Арабия, Египет, Сирия и другаде. Ние смятаме, че тези атаки са вредни за джихадисткото движение и ислямския призив. Тази наша позиция е добре известна. Ние подкрепяме “Ал Кайда” за това, което прави в Ирак и Афганистан. Що се отнася до атентатите в САЩ и Европа, няма по-морален закон от ислямския военен закон. Мохамед, нека Бог да го благослови и с мир да го дари, по време на война, когато видял една убита жена, се ядосал и попитал защо е убита тази жена. И след него праведните халифи сочеха на армиите си да не убиват жени. Нито деца, нито старци или монаси. Нито дори едно дърво да бъде отсечено не позволяваха. Такъв хуманен закон няма никъде другаде.

- Тогава оправдавате ли извършването на самоубийствени атентати срещу цивилни граждани и цели?

- Тези, които извършват атентатите, също намират основание в Корана, където е казано: “Ако наказвате, наказвайте по начина, по който бяхте наказани вие”. Аз не го казвам това, казват го тези, които извършват атентатите. Защото вижте това, което се случи на една сватба в Афганистан - десетки и стотици бяха убити от американските самолети. Същото стана и в Ирак. Израелците убиват постоянно жени и деца в Газа. Затова атентатите са легитимна самозащита.

Ние ги смятаме за законни, а тези, които извършват атентатите, ще бъдат наградени от Аллах Палестина е ислямска територия и израелците нямат право да са там. Но вижте също как Щатите пуснаха слуха, че ще има атентати в Европа.

Разбирам, ако един джихадист убие немски войник, защото Германия участва в коалицията в Афганистан. Разбирам също и ако бъде убит британски войник, защото Великобритания участва във войните в Ирак и Афганистан. Но да бъде убит цивилен, смятам, че е вредно за нашите идеи.

- Но Абу Катада издаде фетва, че ако неверниците вземат за щит цивилни и дори мюсюлмани, тогава те също могат да бъдат убивани.

- Това не е измислено от шейх Абу Катада, за когото се молим на Аллах да облекчи положението му. Още от XII в. ислямските учени са го казали. Но не смятаме, че това е валидно например за кулите близнаци в Ню Йорк. Въпреки че молим Аллах, тези, които го извършиха, да бъдат наградени в рая. Защото Америка е враг на исляма, враг на мюсюлманите и враг на Аллах, и също така помага на нашите врагове израелците. И ако искате цифри, ще видите че от началото на войните срещу Ирак стотици хиляди цивилни бяха убити от американско оръжие. Нашата мюсюлманска нация не е терористична нация. Ние сме потисната нация, нападната нация и сме в състояние на самозащита. Ние не отидохме първи в Америка, за да я нападнем. Те дойдоха първи при нас. Американските войници минаха океани и небеса, за да дойдат, да убият жените и децата на Ирак, да разрушат джамиите на Ирак...

- Ако тук, в Ливан, избухне нова война между “Хизбула” и хората на Харири или пък сектанска война, вие каква позиция ще вземете?

- Надяваме се такава война да не избухне, защото тези, които я предизвикат, ще са врагове на исляма. Ще направим всичко възможно, за да я предотвратим. Но ако това стане, ние няма да вземем нито една страна. Ще защитаваме лагерите, няма да бъдем уред на никого и нашето оръжие и възможности ще бъдат насочени единствено и само срещу Израел.

- Преди години бяхте обвинени в атаки срещу питейни заведения и чужди дипломатически мисии в Ливан. Подготвяте ли нови военни действия в Ливан?

- Тук ние нямаме военни действия. В Ирак изпратихме муджахидини, но в Ливан, Сирия и други арабски страни не извършваме атентати.

Ние сме срещу окупаторите в Ирак и Афганистан и срещу израелците в Палестина. Надяваме се да се срещнем с нашите врагове там.

- А на България гледате ли като на враг?

- Предайте, че съветваме българското правителство, така както се изтегли от Ирак, също да се изтегли и от Афганистан, преди да е станало твърде късно и войници ви да се върнат трупове. А що се отнася до самата държава България, аз мисля, че щом сте изпратили войници в мюсюлманска държава да воюват там, то тогава, разбира се, България ще бъде законна и легитимна цел на “Ал Кайда” и муджахидините.

МО и МВнР: Помагаме на афганския народ
Министерството на отбраната и Министерството на външните работи приемат с цялата сериозност подобни заплахи, които се отправят не за първи път към българските военнослужещи, както и към другите нации, участващи в операцията ИСАФ на НАТО в Афганистан с мандат на ООН.

Още от самото начало на българското участие в операцията на ИСАФ в Афганистан МО следи ежедневно ситуацията и предприема всички необходими мерки за осигуряване в максимална степен на безопасността на българските военнослужещи.

Подобни заплахи са практика на терористичните организации, които имат връзки с "Ал Кайда", но те не разколебават решимостта ни - и на цялата международна общност - да оказваме помощ на афганистанския народ и да подпомагаме изграждането на стабилни институции за управление и сигурност на страната.

Експерт: Може да ни забележат
"България по принцип не е приоритет на "Ал Кайда", талибаните и другите джихадистки организации, защото малко знаят за нея и страната ни не е важен играч", коментира Мохд Абуаси, експерт по политически ислям и директор на Центъра за близкоизточни изследвания. Според него обаче има реална опасност да привлечем вниманието на отделни екстремисти.

"Някои изказвания на официални лица, които звучат антиислямски, или изявленията на военния министър, че Сирия и Иран са заплаха за страната например. Или пък смешните акции срещу мюсюлманите в Родопите, които са абсолютно безпочвени и само създават напрежение. Всичко това, ако продължава, няма как да не обърне внимание на подобни организации към България и им дава основание да гледат на страната като на цел", коментира Абуаси.