Сиймор Хирш: С политиката си спрямо Иран САЩ обслужва интересите на Израел.

Интервю

   Сиймор Хирш-журналист от списание „Ню йоркър” и носител на най-голямата награда в областта на журналистиката в САЩ-„Пулицър”, отново хвърля светлина върху политиката на Съединените щати спрямо Иран.

  Той цитира бивши и настоящи висши американски служители, които твърдят, че правителството на президента Буш планира да бомбардира ядрени обекти в Иран, за да попречи на Техеран да се сдобие с мощности, които биха му позволили да разработи ядрени оръжия.

Инструменти
Печат

 

          В статията, озаглавена „Плановете относно Иран: Ще започне ли война президентът Буш, за да попречи на Техеран да се сдобие с бомба?” става ясно, че съществуват планове, които биха могли да бъдат приложени и които целят употребата на ядрени оръжия, с които да се бомбардират хранилища под земята. Въпреки това официалното политическо изявление на сегашното американско правителство е, че то желае кризата да бъде разрешена по дипломатически път и посредством преговори.

 

        Сиймор Хирш е известен със своите смели журналистически разследвания. Някои от тях са изиграли огромна роля в разкриването на многобройни скандали, в които е замесена администрацията  на американския президент Джордж Буш - най-значимият, сред които е скандалът със затвора Абу Гариб в Ирак през лятото на 2004 година.

 

        Вашингтон рипорт се срещна и разговаря с автора на статията Сиймор Хирш.

 

 

            Вашингтон рипорт: Разрешете ми да започна разговора с въпроса, който присъства в заглавието на вашата статия- Ще прибегне ли президентът Буш до война, за да попречи на Иран да получи ядрени оръжия? Действително ли президентската администрация планира да се прицели в Иран?

 

            Сиймор Хирш: Да. Наистина правителството на президента Буш се цели основно в Иран. Според мен настоящите планове далеч надминават така наречените хипотетични планове, до които се прибягва при необходимост. Всички велики сили разполагат с многобройни предохранителни планове, чрез които се предпазват от нападение, независимо къде и кога. Такива планове съществуват винаги. Но това, което се случва с плановете за Иран е, че през последните няколко месеца те станаха практически, т. е. разработвани са конкретни проекти. Трябва да отбележим, че не съществуват доказателства, че президентът Буш е взел решение да направи каквото и да било за тяхното прилагане. Процесът обаче е много интензивен и реалистичен и цели тяхното прилагане.

 

            Вашингтон рипорт: Известно е, че Министерството на отбраната разполага с евентуални предохранителни планове за всякакви случаи, както споменахте. Но това, което имахте предвид е, че що се отнася до Иран тези мерки са станали практически.

 

            Сиймор Хирш: Плановете надхвърлиха предохранителното ниво и навлязоха в практическото. Казано с други думи, те навлязоха в етап, в който висшите служители използват съществуващите предохранителни планове, изискват нови сведения от разузнавателните служби, търсят обекти, които да бъдат бомбардирани, определят броя и вида на оръжията, с които трябва да стане това. Те разполагат с много варианти и в един момент ще се изправят пред президента. Има различни начини да го накарат да избере един от тях. Тогава президентът може да издаде така наречената предупредителна заповед, с която да извести въоръжените сили да задействат своите отряди и самолети и да приготвят бомбите и другите оръжия, които ще използват. И ако президентът даде заповед за изпълнение те да бъдат готови да изпълнят задачата.

 

            Вашингтон рипорт: В новите условия, т. е. след публикуването на статията ви в „Ню Йоркър” иранският президент Махмуд Ахмадинеджад обяви, че Иран е успял да обогати известни количества уран и по този начин е станал осмата държава в  света, която разполага с ядрена технология. Смятате ли, че това изявление ще доведе до по-скорошно изпълнение на плановете, имащи за цел бомбардирането на иранските ядрени съоръжения?

 

            Сиймор Хирш: Не зная. А и какво мисля аз няма никакво значение. Важното е какво казва и мисли президентът Буш. През изминалите месеци той нееднократно и пределно ясно заяви, че червената линия, която Иран не бива да пресича, и това, което той няма да приеме, е обогатяването на уран. Това, за което иранците съобщиха е главният проект, разработван в завода в Натанз, намиращ се под земята. Актуалният въпрос сега е дали този проект представлява това, което Буш нарича „червена линия” и „повратна точка”. Точно от това се опасяват висшите американски военачалници. Те са готови да изпълнят издадените заповеди, защото са предани и лоялни. Въпреки това идеята за спешни действия не им допада,  тъй като съществува възможност те да бъдат отложени за известно време по простата причина, че Иран не е ядрена сила и няма да бъде такава още дълги години.

 

            Вашингтон рипорт: Вие посочихте много източници, на които се опирате при представянето на информацията в статията. Въпросът ми е: Защо тези източници са решили да ви предоставят информацията и смятат, че е необходимо тя да бъде разкрита пред обществото?

 

            Сиймор Хирш: Искате да кажете, че те се опитват да играят някакви дипломатически игрички и като използват мен да упражнят психологически натиск върху Иран, т. е. да започнат психологическа война?

 

            Вашингтон рипорт: Не, нямах предвид това. Вие сте известен в областта на журналистическите разследвания, имате огромен опит и се ползвате с уважение и доверие в обществото…

 

            Сиймор Хирш: Да, наистина един от въпросите, които най-често ми задават е как мога да съм сигурен, че тези източници не ме използват. Отговорът е, че ако вие бяхте на мое място щяхте да разберете, че не е възможно да се допусне, че сегашното правителство  би рискувало да използва мен - Сиймор Хирш. Освен това източниците, за които говоря са служители, които познавам отдавна - някои от 20 години, други от по-скоро. Те не са от тези, които биха се свързали с мен и биха ми доверили нещо. Въпреки това смятам, че причината е в това, че част от хората в правителството са обезпокоени. Да вземем иранския президент Махмуд Ахмадинеджад - той определено е краен, член е на Националната гвардия. Поведението му се определя от радикалните му религиозни възгледи. От друга страна съществуват хора, които твърдят, че президентът Буш също е краен, има радикални религиозни схващания и представи относно световното положение. И те двамата са на път да се сблъскат. Както каза един високопоставен служител: „Нещо страшно ще се случи.”

 

            Вашингтон рипорт: Казахте, че и двамата лидери имат радикални религиозни възгледи. Означава ли това, че сме на прага на световна война?

 

            Сиймор Хирш: Не зная. Основното тук е, че няма нужда да се влиза във война. Дори Иран да е успял да обогати уран това е законно според Договора за неразпространение на ядреното оръжие. Всички са единодушни, че Иран хитрува и най-вероятно се стреми да разработи ядрено оръжие. Но трябва да Ви кажа, че начинът по който реагира Белият дом  повишава убедеността на иранците, че имат право на това.

 

            Вашингтон рипорт: Президентът Буш, макар и не в пряк текст, определи вашата статия като чисто предсказание. А началникът на генералния щаб на американските военновъздушни сили- генерал Майкъл Мосли, заяви, че не е участвал в срещи, на които са се обсъждали планове за нападение над Иран. Как ще отговорите на това?

 

            Сиймор Хирш: Запознах се с изказването на  генерал Мосли. Той казва, че не си спомня обсъждания относно това, за което става въпрос в моята статия. Езикът, който използва, навежда на мисълта за ирония. Нито един високопоставен служител не е отрекъл категорично основната информация в публикацията ми, а именно, че американците планират усилено да нападнат Иран. Освен това президентът Буш неколкократно е заявявал, че няма да изключи употребата на каквото и да било оръжие и че червената линия, която няма да позволи на Иран да пресече (а това се случи наскоро) е обогатяването на уран. Не зная какво ще се случи сега.

 

            Вашингтон рипорт: Имате предвид, че Белият дом напада вестоносеца, в случая Вас, без да отрича фактите и информацията, която е изтекла?

 

            Сиймор Хирш: Точно така. Това е обичайният начин, по който действат - нападат ме, без да отричат думите ми.

 

            Вашингтон рипорт: Позволете ми да Ви задам два въпроса за това какво е да си разследващ журналист и начинът Ви на работа като цяло. Вие държите първенството по публикуване на материали, които събуждат гнева на правителството на Буш - то не желае те да бъдат разпространявани и представяни пред обществото. Защо се насочихте именно към публикации, които провокират правителството?

 

            Сиймор Хирш: Винаги съм се занимавал с това. Не ми е за първи път. Лесно е да кажа, че съм противник на президента Буш или на всичко американско. Но в действителност аз критикувам и демократите. Написал съм много статии, в които критикувам президента Бил Клинтън, както и президента Джон Ф. Кенеди. Издадох и книга за Кенеди. Съществуват много демократи, по чиито лица се изписва гняв заради тази книга, когато ме видят. Считам себе си за професионален и обективен журналист. Единствената причина да критикувам Буш е, че смятам, че той го заслужава. Според мен той взе неподходящи решения относно Афганистан, Ирак, а сега може би и Иран и за това ще бъде запомнен като най-рисковия президент в историята на Съединените щати.

 

            Вашингтон рипорт: Имате предвид професионализъм и обективност при изпълнение на задачата, без да влагате някакви политически възгледи?

 

            Сиймор Хирш: Естествено, аз имам политическа позиция-либерал съм, според традиционното схващане. Но това не означава, че променям методите си за изготвяне и публикуване на материалите. Ние, журналистите, имаме право на личен живот, като всички останали хора. Като журналист аз разглеждам проблемите по следния начин- все едно съм лекар и имам пациент. Ако речем, че не обичам цветнокожи, например, дали ще се отнасям по-зле с чернокожите си пациенти. Разбира се, че не!  Аз съм професионалист, когато се занимавам с новини. Не е възможно да имате положително мнение за правителството на Буш, когато става въпрос за външната политика, която е катастрофална.

 

            Вашингтон рипорт: Как е възможно да разполагате с толкова осведомени източници, като се има предвид, че правителството на президента Буш е най- затвореното що се отнася до изтичането на информация и в момента, в който се издирва кой изнася данни?

 

            Сиймор Хирш: Шегувате ли се? Да не би да смятате, че възнамерявам да говоря за източниците си. Много добре разбирам какво целите с този въпрос, но не желая да коментирам източниците си. Не искам да казвам, че се срещам с тях през нощта и неща от този род. Позволете ми да кажа само, че това става по някакъв начин.

 

            Вашингтон рипорт: Разбирам. Това, което имах предвид е какви са отношенията помежду ви, а не начина, по който се свързвате с тях. Защо се обръщат лично към Вас- Сиймор Хирш, за да Ви дадат информация?

 

            Сиймор Хирш: Едно от нещата е, че когато съществуват противоречия, както е в момента, между армията и цивилните в министерството на отбраната и със сигурност между генералите и Доналд Ръмсфелд, както и между военните и цивилните в Белия дом, тогава възникват разногласия и доверието изчезва. Това не е добре, тъй като военните не са никак положително настроени, въпреки че не желаят да го показват, защото са предани и лоялни. Но истината е, че те не са доволни и не харесват нито политиката, която се води, нито това, което се случва в Америка.

 

            Вашингтон рипорт: В едно от интервютата казвате, че е възможно Израел да изиграе роля в този случай. Заявихте, че висши военни от израелските разузнавателни служби наскоро са посетили Вашингтон, за да обсъдят въпроса.

 

            Сиймор Хирш: Висши служители от израелското разузнаване често идват в Съединените щати. Такова посещение със сигурност е имало миналата седмица. Естествено, те са готови да предоставят помощ според възможностите си.

 

            Вашингтон рипорт: Но в същото време израелският министър-председател Ехут Олмерт заяви, че Израел не желае да бъде фронт на конфликта с Иран.

 

            Сиймор Хирш: Смятам, че не е необходимо да бъдат на предна позиция. Както и че това, което се случва сега е, че не всички започват да разбират, че Америка ще го направи (ще бомбардира иранските ядрени заводи). Така предполагам, но не съм абсолютно убеден. Ясно е, че Израел трябва да запази мълчание и да остави САЩ да го направи. Например американският президент казва: „Ние няма да позволим на Иран да се сдобие с ядрени мощности и дори с технология за употреба на ядрени оръжия”. Това е схемата, която Израел използва по-рано. Защо да се притеснява Израел, когато Америка провежда политика в негова полза.