Посланието на Бен Ладен до американския народ

Интервю

Обръщението на Осама бенЛаден към американкия народ през ноември 2004, изпратено и излъчено като видео запис, е публикувано на арабски език в много арабски вестници и сайтове. Ние публикуваме целия текст, а в бъдеще и подобни текстове, защото смятаме, че българската общественост и медии имат право да разполагат с повече информация за събитията в Близкия изток и за екстремистки организации като  Ал Кайда, освен тази, която се публикува или разпространява по западните проамерикански агенции и медии.

Инструменти
Печат

 Според нас, българските политически анализатори и специалисти по Близкоизточните проблеми заслужават достъп до тази информация, която смятаме за полезна, за да имат по- ясна представа за положението там.

 

Посланието на  Бен Ладен до американския народ

         Изпращам ви това послание, за да се избегнат следващи трагедии и войни. Сигурността е много важна за всяко общество. Буш твърди ,че мразим свободата. Това обаче не е вярно и нека се замислим защо не ударихме Швеция например.
Всички знаят, че онези, които ненавиждат свободата, нямат нищо общо с деветнадесетте, чието дело бяха атентатите. Воюваме срещу вас, защото сме свободни хора, които не търпят несправедливост, защото искаме да възвърнем свободата на нашата умма ("нация") . Както нарушавате нашата сигурност, ние нарушаваме вашата. Само глупавият престъпник би могъл да си помисли, че може да е в безопасност, след като е нарушил чуждата сигурност. Когато нещастия застигнат умния човек, той се опитва да разбере причините за случилото се, за да избегне неговото повторение.
         Учуден съм от това, че Буш продължава да ви манипулира, заблуждава и да крие от вас истинската причина за станалото, въпреки че изминаха цели четири години от атентатите от единадесети септември. А причините за повтарянето на случилото се още са налице. Сега аз ще ви запозная с истинските причини. И ще бъда искрен с вас за момента, в които взех решението да ви атакуваме, надявам се да помислите върху това. Бог знае, че ние не мислехме да ударим кулите. Но идеята за тези атаки ми хрумна, след дълго време издевателства и несправедливо отношение от страна на Израело- Американската коалиция спрямо нашите народи в Палестина и Ливан и на други места по света.
         Връщам се назад във времето до 1982 г., когато американците позволиха на Израел да навлезе в Ливан. Самите САЩ взеха дейно участие в операциите на ционистите. Те бомбардираха и убиваха ливанските ни събратя, прогониха мнозина от тях. Тези ужасни картини са все още живи в съзнанието ми – кръв, разкъсани човешки крайници, разрушени сгради, между които и известните кули в Ливан. Куршумите безмилостно ги обсипват и не им дават покой в собствените им домове. Звярът разбира само от думите на грубата сила. Целият свят вижда и чува тези жестокости, но само толкова- и нищо не прави. В тези трудни моменти ме обзеха неописуеми чувства. Цялата ми душа негодуваше срещу тази несправедливост и твърдо реших да накажа виновниците.
         Докато гледах разрушените кули в Ливан, реших, че врагът трябва да се накара да почувства същото и да вкуси от нашата горчивина. С течение на времето се убедих, че убийствата на невинни деца и жени е преднамерено, един нарочно практикуван американски закон. Буш старши е отговорен за най-големите кланета на деца в Ирак. Неговият син уверено продължава да върви по стъпките на баща си с единствената цел да сложи ръка на иракския петрол.
На фона на тези събития атентатите от единадесети септември бяха нашия отговор срещу всички несправедливости. Ние нямаме друг избор, освен да се защитаваме сами и да атакуваме угнетителите. Ако тези наши действия се възприемат като тероризъм, то тогава това е нашата единствена възможност.
         Именно това се опитвахме да ви кажем много пъти преди събитията от единадесети септември да станат факт. Във всички интервюта, които съм давал по медиите акцентирах върху това, но очевидно интерпретациите на журналистите са били други. Как е възможно управляващите в Белия дом,  наричащи се свободомислещи, и телевизионните канали да държат американските граждани в неведение?
         Всичко щеше да бъде в друга, много по-добра светлина, ако САЩ бяха направили верните изводи за ситуацията преди единадесети септември.

Последиците

           
Последиците надминават и най-смелите очаквания поради редица причини. Най-основните сред тях са:
не представлява трудност за нас да предприемаме съответните мерки спрямо режима на Буш, тъй като между него и режимите в арабските страни има много общо. Начело на половината от въпросните арабски режими стоят военни, а начело на другата половина- синовете на крале и президенти. Така че ние имаме богат опит с тях. Всички те ламтят за парите на другите и не зачитат различно от тяхното мнение.
Тези прилики бяха отчетени още при първите посещения на Буш-баща в региона. Някои хора се надяваха, че тези негови визити ще допринесат за промяна в статуквото, но вместо това минаха дълги години, управляващите все така заграбваха парите на уммата, налагаха своето мнение и ограничаваха свободите на гражданите си. Това те наричаха “народен закон”, който използваха под претекст, че водят война с тероризма.
         Както споменахме и по-горе, за нас изобщо не е трудно да предизвикаме администрацията на Буш. Достатъчно е и само да изпратим в Далечния изток двама от муджахидините ни, които да развеят кърпа с надпис Ал Каида. Американските генерали веднага ще бъдат доведени заедно с подчинените си там. Това със сигурност гарантира, че Америка ще понесе огромни политически, икономически и човешки загуби, без да сме предприели нищо срещу нея.
Освен това ние отдавна сме възприели партизанската война, с която до момента успешно изчерпваме силите на американската армия. Използвахме този метод срещу руснаците и ги принудихме да се изтеглят. Уверени сме, че ще пожънем добри резултати и срещу американците.
         Твърденията, че Ал Кайда е постигнала победа срещу администрацията в Белия дом и че управляващите в Америка вече са загубили войната, не са напълно точни. Това е така, защото ако се вгледаме по-внимателно в последствията, ще видим, че не бихме могли да считаме Ал Кайда за единствената причина за учудващо добрите резултати, които пожънахме. Решението на Белия дом да обяви няколко военни фронта, като включи в битката компании с различна дейност, допринесе до голяма степен за постигането на положителните за Ал Каида резултати.
         Някои дипломати и анализатори смятат, че ние и Белият дом сме в един отбор и имаме една и съща цел, като единствената отлика са намеренията ни. Казва се например: За атентатите Ал Каида е похарчила 500 хил. долара, докато атаките донасят на САЩ загуби за повече от 500 млрд. долара. С други думи, всеки долар на Ал Кайда се равнява на  един милион долара загуби за САЩ. Беше обявено, че бюджетният дефицит на Америка е повече от един трилион долара, което е рекордна сума.
 
         Муджахидините принудиха Буш да прибегне до бюджет за извънредно положение, за да продължи военните действия в Афганистан и Ирак. Това на практика означава, че сме близо до успеха и тактиката, която прилагаме е ефективна, защото не след дълго Америка ще издъхне финансово.
От една страна, това означава, че Ал Кайда е спечелила. Но от друга страна, това означава и че Буш има точки в актива си. Ако се вгледаме внимателно, ще видим, че всъщност големите компании са на печалба. Това автоматично означава печалба и за семейство Буш, което е в тясна връзка с тях. В крайна сметка се оказва, че истинският губещ е обикновения американски гражданин и икономиката като цяло.
Според плана атаките от единадесети септември трябваше да бъдат извършени за двадесет минути, за да не могат Буш и администрацията му да вземат мерки. Ние обаче нямахме никаква представа, че главнокомандващият на американските въоръжени сили ще бъде зает със семейни дела и ще остави 50 хиляди от своите съграждани да се изправят лице в лице с най-големите си страхове. Така ние разполагахме с цял час, за да реализираме плановете си.
         Преди да започне войната, Буш е предупреждаван, че не бива да започва кампания, чийто край не е ясен и чиито мотиви не са достатъчно убедителни. Той обаче предпочете да постави своите частни интереси над общите на Америка. Това беше пътят до войната, до многото жертви, огромните икономически загуби. Буш затъна в пясъците на Ирак, които заплашват бъдещето му.
         Казвам ви: Повече от 15 000 от нашите хора са убити, а десетки хиляди ранени. Във вашия лагер жертвите също не са малко. Всички те обаче трябва да тежат на съвестта на Буш, който си изцапа ръцете с кръвта на толкова хора заради петрола и големите пари.
         И знайте: Обществото наказва слабия, убил един от събратята си заради парите, и не прави нищо на онзи с добро име, убил повече от хиляда свои братя също заради пари. Така вашите съюзници в Палестина избиват и пленяват палестинците там, докато те спят със своите близки в домовете си.
         Запомнете един прост принцип: на всяко действие има противодействие.
Накрая, трябва да се изпълнят заветите на хилядите, които отчаяно махаха от Световния търговски център на единадесети септември. Мисли, които е нужно да бъдат включени в правените изследвания. В техните последни отчаяни действия виждам как те казват: Колко сгрешихме като оставихме Белият дом да води тази несправедлива външна политика! И като че ли добавяха: Американски народе, дръж сметка на онези, които са отговорни за нашата смърт!
         И знайте: Разумният човек не би рискувал сигурността си и парите си заради този лъжец в Белия дом.
         Казвам ви: Сигурността ви не е в ръцете на Буш, Кери или Ал Кайда, а във вашите собствени. Всяка една държава, която не нарушава нашата сигурност, автоматично вече е осигурила своята.