Мохд Абуаси: „Ислямска държава” предупреди Турция за пореден път

Интервю

„Целта на атентата в Истанбул е повдигане на тона на предупреждение към турския президент Реджеб Тайип Ердоган”. Това каза в „12+3” по Програма „Хоризонт” на Българското национално радио директорът на Център за близкоизточни изследвания (ЦБИ) д-р Мохд Абуаси.

Инструменти
Печат

Той застъпи тезата, че нападението е насочено срещу чужди туристи, без значение дали германци, англичани или граждани на друга европейска държава. Експертът заяви, че терористичният акт е извършен от „Ислямска държава”, и обърна внимание на факта, че атентаторът е от сирийски произход, но е роден в Саудитска Арабия, учил и обучен в арабското кралство, където е приел джихадисткия салафизъм. Директорът на ЦБИ за пореден път подчерта, че източникът на идеологията на „Ислямска държава” е Саудитска Арабия и не скри мнението си, че даже втората е по-опасна от първата.

Дългогодишният анализатор прогнозира, че ще последват нови атентати, като при следващия целта ще бъде по-голяма. На въпрос на водещия за какво е било отправеното предупреждение, д-р Абуаси отговори, че през цялото време „Ислямска държава” е била толерирана от Турция в редица аспекти. Южната ни съседка е купувала от нея петрол. Освен това е позволявала на членовете на „Ислямска държава” да преминават свободно от турска територия в Сирия и обратно. Голямо количество оръжие, предназначено за терористичната организация, също е било транспортирано през Турция. 

Експертът обясни, че след ескалиралото напрежение с Русия и скандалите, появили се заради отношенията на Турция с „Ислямска държава”, първата е била принудена да затегне контрола по границите си и да заплаши, че може да се намеси и с военни средства в конфликта с терористичната организация както в Ирак, така и в Сирия.

Директорът на ЦБИ припомни, че станалото в Истанбул не е първият атентат, извършен от тази групировка с цел предупреждение. Той акцентира на това, че предишните три атаки са били насочени срещу кюрди, а тези от 12 януари тази година – срещу чужденци. Всичко това, по думите на д-р Абуаси, доказва, че „Ислямска държава” избягва да удря чисто турски цели и да организира нападения, при които ще засегне турски граждани. Посланието този път е, че може да пострада турската икономика. Анализаторът коментира, че ако е искала, „Ислямска държава” е могла да порази по-мащабна цел като метрото, а една подобна атака е щяла да доведе до много по-голям брой жертви.

В заключение анализаторът направи препратка към политиката спрямо Афганистан в недалечното минало, където „ал-Каида” е била толерирана заради борбата ѝ срещу Русия, и беше категоричен, че играта с терористичните организации за постигане на политически цели „винаги се връща”. 

 

Целия разговор можете да чуете тук.