Ноам Чомски: САЩ са най-големите терористи – част 1

Интервю

Светът през 2015 г. изглежда едно много неспокойно място. Ако гледаме по-общо, оптимист или песимист сте? 

В глобален план сме се запътили към пропаст, в която рано или късно ще паднем. От това шансовете ни за нормално съществуване стават все по-малки.

Инструменти
Печат

Каква пропаст?

Всъщност пропастите са две. Едната е надвисналата екологична катастрофа, която нямаме много време да предотвратим. Тръгнали сме по лош път. Другата е на близо 70 години – заплахата от ядрена война, която в момента нараства. Цяло чудо е, че още сме живи.

Във връзка с втория въпрос – виждаме, че беше постигнато предварително споразумение с Иран. Дава ли Ви то надежда, че светът може и да стане по-безопасно място?

Аз подкрепям преговорите с Иран, но те са дълбоко сбъркани. Има две държави, които вилнеят из Близкия изток и сеят насилие, агресия, терористични нападения и нарушения непрекъснато. И двете разполагат с огромен арсенал от ядрено оръжие, на който обаче не се обръща внимание.

Кого имате предвид? 

САЩ и Израел – двете големи ядрени държави в света. Има причина международните проучвания, провеждани от американски социологически агенции, да показват, че по-голяма част от анкетираните смятат САЩ за най-голямата заплаха за световния мир. Всички останали държави са много по-назад в класацията. Интересното е, че американските медии отказаха да публикуват информация по темата. Но това не означава, че тя не съществува. 

Нямате особено високо мнение за Барак Обама. Сделката с Иран и фактът, че той се опитва да намали заплахата от ядрена война, не Ви ли карат да сте малко по-благосклонен към него?

Не е така. Наскоро президентът одобри програма за модернизиране на американската ядрена програма за военни цели на стойност 1 трилион долара, което означава, че тя не се съкращава. Нейното разширяване е една от причините преди няколко седмици стрелките на прочутия Часовник на Страшния съд, създаден от „Бюлетина на атомните учени”, да бъдат преместени с две минути по-близо до полунощ. Тогава е краят. Сега часовникът показва 23:57 часа и това е най-близкото до полунощ от 30 години насам – от управлението на Рейгън, когато всички бяха настръхнали заради вероятността от нова война. 

Споменахте САЩ и Израел във връзка с Иран. Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху очевидно е против сделката с Иран и казва…

Това е интересно. Трябва да се запитаме защо.

Защо?

Знаем защо. Иран има много ниски военни разходи, дори за стандартите на региона, да не говорим в сравнение със САЩ. Стратегическата доктрина на Иран е отбранителна, тя е разработена така, че да може страната да неутрализира една атака толкова дълго, колкото ще отнеме, за да започнат дипломатическите преговори. В същото време САЩ и Израел – две престъпни държави – не понасят мисълта, че някой може да играе ролята на възпираща сила в Близкия изток. Никой стратегически анализатор с мозък в главата не смята, че Иран някога ще използва ядрено оръжие. Ако това се случи, цялата страна ще се изпари. А нищо не навежда на мисълта, че управляващите духовници, каквото и да е мнението ви за тях, искат да видят как всичко, което имат, се руши.

Още един въпрос по темата от социалните мрежи. „Вярвате ли, че САЩ някога ще сключат сделка, която е опасна за Израел?”

САЩ непрекъснато предприемат действия, които са много опасни за Израел, и те се състоят в оказването на подкрепа за израелската политика. За последните 40 години най-голямата заплаха за Израел са неговите собствени политики. Ако се върнете 40 години назад – да кажем в 1970 г. – ще видите, че това беше една от най-уважаваните държави в света. Мнозина й се възхищаваха и бяха настроени положително спрямо нея. Днес тя буди страх и е една от най-нехаресваните страни. През 70-те години Израел взе решение. Неговите политици имаха избор и решиха да предпочетат експанзията пред сигурността – с всички произтичащи от това опасни последици. Последици, които и тогава бяха ясни. Аз лично съм писал за тях, правили са го и други. Ако решиш, че предпочиташ експанзията пред сигурността, трябва да си наясно, че това ще породи вътрешен упадък, противопоставяне, гняв, изолация и в крайна сметка може да доведе до разруха. Подкрепяйки тази политика, САЩ подхранват заплахите, които стоят пред Израел. 

 

Април, 2015 г.

Източник: http://www.euronews.com

 

Ноам Чомски: САЩ са най-големите терористи - част 2