Д-р Мохд Абуаси: Кризата с бежанците ще приключи, когато спре войната в Сирия

Интервю

 „Основният проблем не е нито размерът на помощите, нито броят на бежанците, които България трябва да приеме, а докога ще продължи бежанската вълна. А тя ще продължи, докато ние мълчим и си затваряме очите за нейните причини.”

Инструменти
Печат

Това заяви директорът на Център за близкоизточни изследвания” (ЦБИ) д-р Мохд Абуаси по време на участието си в предаването „Още от деня” с водещ Димитър Цонев по Българската национална телевизия на 9 септември 2015 г.

Анализаторът цитира думите на френския президент Франсоа Оланд, че тези хора бягат от „Ислямска държава”, но беше категоричен, че именно Франция, заедно със САЩ, Саудитска Арабия, Катар и Великобритания е „запалила войната в Сирия под различни лозунги за „демокрация” и „хуманност”. Абуаси припомни, че тези държави са гледали как хиляди бойци се придвижват от Европа към Сирия, а Саудитска Арабия и Катар са платили за тях милиарди. Експертът изрази недоволство, че изброените държави са настоявали да се борят срещу „диктатора” Башар ал-Асад, и подчерта, че по време на неговото управление Сирия е била светска страна и не е нападала други държави, а сега е „пълна с терористи”.

Директорът на ЦБИ защити тезата, че за да се излекува този проблем, е необходимо лекарство, което е: да се окаже помощ на Башар ал-Асад в борбата срещу „Ислямска държава”. Абуаси посочи, че трябва да бъдат подкрепени и иракското, и либийското правителства, и всички други страни, които също воюват срещу „Ислямска държава” и тероризма. Той зададе риторичния въпрос дали Саудитска Арабия е по-демократична от Башар ал-Асад и отговори индиректно на него, като обясни, че произходът на идеологията на „Ислямска държава” и „ал-Каида” е именно от Саудитска Арабия. 

Попитан от водещия дали можем да очакваме формирането на световна коалиция, която да реши проблема, Абуаси коментира, че всички държави, които са засегнати от тероризма – Русия, Сирия, Иран, Ирак, Ливан и Либия, призовават за това, а онези, които пречат за създаването й, са основно САЩ, „защото имат своя коалиция, която играе на мишка и котка с „Ислямска държава” от една година”, Катар и Саудитска Арабия. Експертът предрече, че заради действията на последната в Йемен, за които не се говори в медиите, оттам също ще има бежанци. Той заяви, че хиляди бежанци от тази страна вече са тръгнали към Африка, а „оттам ще дойдат и при нас”. 

Абуаси беше категоричен, че Европа носи отговорност за сегашната ситуация. Той обясни, че западноевропейските и източноевропейските страни имат различно отношение към бежанците и причината за това е в състоянието на икономиките им и възможностите, които тези страни могат да им осигурят. 

Помолен да коментира положението в България, експертът заяви, че нито държавата, нито обществото са готови да приемат бежанците, и изтъкна, че медиите са изиграли важна роля за това мнозина да смятат, че когато „говорим за бежанци, все едно говорим за терористи”.

Директорът на ЦБИ не скри, че и нашата страна има своя принос за кризата. Той припомни действията на българския външен министър, който е „поканил терористите в Правец, за да помогнем на демокрацията” и те са били посрещнати „с ръкопляскания”. Абуаси не пропусна и случаите с изпратеното българско оръжие, което е стигнало до терористите, и българските коли, които са се озовали в ръцете на Фронта „ан-Нусра” (официалният клон на „ал-Каида” в Сирия). Директорът на ЦБИ изрази неодобрение от това, че българското правителство не само не е попречило на тези действия, но е помогнало те да бъдат реализирани. Той обясни, че позицията на настоящия външен министър спрямо сирийската криза не е различна от тази на неговия предшественик и подчерта, че българската външна политика се оформя от американския посланик в София до такава степен, че „каквото искат от нас – това правим – буквално”. 

Абуаси се съгласи, че трябва да се съобразяваме със своите съюзници, но бе категоричен, че е необходимо България да защитава националните си интереси, а те не са еднакви и синонимни на американските и израелските. За пример анализаторът посочи Гърция, която е член на НАТО и Европейския съюз, но въпреки това е отхвърлила искането на Вашингтон да забрани на руските самолети да преминават през нейното въздушно пространство. Анализаторът заключи, „че сме станали пò американци от американците”. Той изрази учудване от това, че българският външен министър не е изтъкнал пред САЩ, че са съюзници на България, и не е поискал те също да приемат бежанци, при положение че разполагат с територия и възможност да приемат 200-300 хил. души и че са основната причина за войната в Сирия.

На въпрос на водещия дали при евентуална сухопътна операция, вследствие на която „Ислямска държава” бъде унищожена, бежанците ще се върнат по родните си места, Абуаси отговори, че когато гражданската война в Сирия приключи, Европа ще има пълното право да ги върне там. Той уточни, че „Ислямска държава” е само една от терористичните организации в Сирия и че на нейна територия действат и „ал-Каида”, и „Ахрар аш-Шам”, и протурски групировки, и други.

На финала на разговора, във връзка с информацията, че руски елитни части вече са на територията на Сирия, за да помогнат в борбата с терористите, Абуаси се съгласи с водещия Димитър Цонев, че „Кремъл ще свърши работата на Белия дом” и допълни, че той го прави от четири години.

 

Цялото предаване можете да гледате на следния линк: http://bnt.bg/predavanyia/oshte-ot-denya/parlamentarni-realnosti-i-vlastovi-osobenosti