Д-р Мохд Абуаси: “Самотните вълци” са новото оръжие на “Ислямска държава”!

Интервю

Ислямистите имат империя в Интернет - Терористите “на свободна практика” са заплаха за България!

Вие “предрекохте” атентатите във Франция преди време, сега имате ли пак някаква мрачна прогноза, г-н Абуаси?...

Инструменти
Печат

Във Франция пак ще има атентати. Сега по-трудно може да се прогнозира, защото политиката на “Ислямска държава” по отношение на Европа е да използва т. нар. самотни вълци. А “самотните вълци” или “фрийлансъри” сами решават къде да удрят от името на “Ислямска държава”. Това прави нещата по-опасни. Структурите могат да бъдат по-лесно открити от службите, но ако някой от работещите “на свободна практика” терористи няма досие в полицията, трудно може да бъде открит!

Как се появиха тези терористи “на свободна практика”?

Те са салафити и по Интернет приемат идеологията на “Ислямска държава”, пак по Интернет полагат клетва към нея за лоялност, която ги ангажира!

В Интернет “Ислямска държава” има огромна империя. Само в Туитър “Ислямска държава” има над 30 000 акаунта на членове и симпатизанти.

Нашият Център за близкоизточни изследвания направи мониторинг на 4 000. Примерно, днес Туитър закрива 10 000 акаунта, на следващия ден се откриват повече от 10 000! За Фейсбук няма статистика, защото там те само рекламират...

Как действат терористите “на свободна практика”? 

Всички призиви на Багдади и хората около него могат да се чуят в Интернет. И те действат – когато могат, както могат, където могат! Има и сайтове, които обучават дистанционно “самотните вълци” как се правят експлозиви, подковават ги и идеологически, учат ги как да избират целите, как да извършват наблюдение... Така, че “самотните вълци” ще стават все по-опасни.

Проблемът е, че те по-трудно биха могли да бъдат засечени от властите. Ако член на организирана група извърши кражба, по-лесно може да се хване, не така стоят нещата с крадеца от махалата…

Какви са последните насоки, които се дават в Интернет към “самотните вълци”?

За „самотните вълци” инструкциите са винаги еднакви т. е. да удрят враговете на “Ислямска държава”. Напоследък се появиха и послания, в които заплашват турското правителство, в случай, че се обърне срещу тях. Турци, членове на “Ислямска държава” изпратиха видео, в което заплашват, че ако Турция продължи да позволява на американците да ги бомбардират, те ще извършат терористични атаки в големите турски градове. Говори се, че 3 000 души от турски произход са членове на “Ислямска държава”, някои от които живеят на територията на Турция.

Преди 2-3 години “Ислямска държава” взе решение да складира оръжие в тайни квартири там, в случай, че има сблъсък. А сблъсъкът между “Ислямска държава” и Турция е неизбежен. Въпросът е доколко той ще бъде под контрол от страна на турското правителство. Ако излезе извън контрол, “Ислямска държава” чрез атентати е способна да върне турската икономика 20 години назад.

Има ли заплахи срещу България в Интернет?

Те не се сещат за България и се надяваме нещата да останат така.

България не е приоритет за атентати от “Ислямска държава”. Използва се като транзитна държава. От Албания, Македония, Косово и Босна джихадисти преминават през България, заминавайки за Турция и оттам – за “Ислямска държава”. Потокът напоследък намаля. Български граждани ги приютяват у нас и после те заминават през Турция. Това са българи или роми мюсюлмани, които изповядват по-строго трактуване на религията. Има и българи християни, които осъществяват този трафик на терористи за някой и друг лев. Джихадистите много трудно минават вече през летищата и затова се движат по суша.

Ако Турция промени позицията си към “Ислямска държава” и те затегнат границите си, потокът от джихадисти към “Ислямска държава”, които минават през България може да секне. Но голям сблъсък между “Ислямска държава” и Турция ще представлява заплаха и за България. Ако от такъв конфликт бъде засегната икономиката на Турция и в страната настане хоас, то може и бежанците към България да се увеличат, защото на територията й има около 1 млн. 200 хил. само сирийци, има и от други националности. При подобно развитие България може да бъде за тях спасение. Но Турция избягва сблъсък с “Ислямска държава”, защото за нея по-важно е да реши проблема си с кюрдите особено преди изборите на 1 ноември. Целта на Ердоган е те да не могат да прескочат 10-процентната бариера и той да получи мнозинство.

В България разпространява ли се салафизмът, идеологията на джихадизма?

Салафизмът идва от Саудитска Арабия. Те трябва да спрат да разпространяват тази идеология! Искат да са салафити, да са салафити, но в рамките на Саудитска Арабия! А те финансират разпространението на тази идеология, изпращат мисионери, правят фондации, включително и в България... Има доста наши студенти, които учат религия в Саудитска Арабия, за да станат имами. Каква религия учат, ако не салафизъм!

В България има доста християни, които станаха не само мюсюлмани, но и салафити. Един български студент, много интелигентно, много свястно момче, напусна университета и стана салафит. От Русе две момчета – също. Не са станали джихадисти, но станаха салафити – оттам е една крачка да станат и джихадисти, ако се намерят хора да ги обработят в тази посока. Ислямът, като всяка друга религия, е толерантен, проповядва любов! Но тези хора изкривяват исляма, вземат цитати от Корана, в които се говори за война, и ги изваждат извън контекста! Джихадистите са може би 1 на 10 000 от мюсюлманите в целия свят, които са 1 млрд. и половина.

А според джихадистите - и останалите мюсюлмани също са неверници. Аз, според тях, съм неверник! Или с тях, или против тях! Досега над 90 процента от жертвите на джихадистите в Ирак и Сирия са мюсюлмани. Тези хора не трябва да се наричат ислямисти, защото така се свързват по един или друг начин с исляма! Това са обикновени престъпници терористи!

Преди време стана много популярна картата на “територията”, за която претендира терористичната групировка “Ислямска държава”. Продължава ли пропагандата?

Като цел още продължава да съществува. За две години “Ислямска държава” успя да утрои територията, която владее. По сайтовете публикуват докъде са стигнали...

България фигурира на картата на “Ислямска държава”!

Тази карта включва всички държави, които едно време са били под ислямско владичество, както България, примерно, е била под турско.

Те, според “халифа” Багдади трябва да бъдат освободени, защото са окупирани в момента от “неверници”. На тази карта са Балканите, Испания, Португалия, Северна Африка, Средна Азия до границите с Китай - това е територията на “Ислямска държава”! Това, което е под техен контрол, е под техен контрол, което не е – трябва да бъде “освободено”!

България, според тях, е ислямска, окупирана от неверници земя и мюсюлманите в България са длъжни да се подчиняват директно на “халифа” Багдади. Това е тяхното тълкуване и тяхната логика!

Каква е в момента територията на “Ислямска държава”?

Само в Сирия и Иран, нейната територия е колкото 2 Българии. В Либия контролират 3 провинции, които като обща площ представляват една България. Северна Нигерия е под контрола на групировката “Боко Харам”, която официално е част от “Ислямска държава”. Имат силно присъствие в Афганистан, Египет и в Синай. В Йемен също има територии, които са част от “Ислямска държава”.

В Европа вече няма държава, в която “Ислямска държава” да не присъства. Във Франция има най-големи структури на “Ислямска държава”.

Какви са шансовете да бъде унищожена групировката?

Коалицията срещу “Ислямска държава” гони политически цели, но не и унищожаването на терористичната групировка. Само с въздушни удари не може да се спечели война срещу тероризма. Негативите дори са повече, отколкото положителните резултати. При бомбардировките тези хора знаят къде да се крият, но падат много цивилни жертви. Това се използва за пропаганда срещу тези, които воюват срещу тероризма

Без участието на сухопътни войски няма как да бъде спечелена тази война. Но американците и западноевропейците нямат намерение да изпращат такива войски, защото ще понесат много загуби. В същото време политическите калкулации им пречат да се съюзят с Иран и със Сирия, които водят от години война с ислямистките терористични организации на територията на Сирия и на Ирак. И затова те се ограничават с въздушни удари. Международната общност трябва да стане по-сериозна в борбата срещу “Ислямска държава”.

Американският президент Барак Обама каза, че на САЩ им предстоят да водят много дълга война с “Ислямска държава”. Защо?! Как режимът на Саддам Хюсейн беше свален за една седмица, който беше 10 пъти по-силен от тази терористична организация?! САЩ имат нужда от присъствието на “Ислямска държава” в региона, за да могат да заплашват другите държави там с тях! Трябва да се приключи с “Ислямска държава”, защото тя представлява заплаха за целия свят.

Дългогодишният държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън каза пред американския Конгрес: “Ние създадохме “Ал Кайда” в Афганистан да воюва срещу руснаците и направихме грешка. Сега повтаряме същата грешка, като помагаме на “Ислямска държава” в Ирак!” В последната си книга,, тя също признава: “Ние имаме голям принос в създаването на “Ислямска държава”!”

Коалицията, която воюва срещу “Ислямска държава” трябва задължително да включва Ирак, Сирия, Турция, Йордания, Русия и Америка! Нещо като антихитлеристката коалиция по време на Втората световна война. И краят на “Ислямска държава” ще бъде факт до няколко месеца.

Възможно ли е това?!

Въпрос на политически калкулации. Но рано или късно, това ще стане, защото нямат избор. В противен случай “Ислямска държава” ще продължава не само да съществува, а и да се разширява.

Да се върнем у нас. Какво се случва с умерената сирийска опозиция в България?

Хората от т. нар. умерена сирийска опозиция, които живеят в София, работят за проамериканската опозиция в Будапеща. Те допреди време нямаха какво да ядат, а станаха милионери и имат къщи в Симеоново. Тогава ви казах, че видях паспорта само на един от тях. 60 пъти беше влязъл и излязъл в Сирия само за един месец. Всяко излизане е една кола по 500-1000 долара на бройка. Повечето крадени коли в София заминаха за там. Има данни, че те са използвани за коли бомби. Дори се появи снимка на една кола с видинска регистрация с две отрязани човешки глави върху нея.

По-голямата част от тези сирийци от “умерената” опозиция вече се занимават с бизнес, някои от тях дори работят с режима в Сирия, на гърба на който забогатяха като псевдоопозиция. Дори някои търсят пътища да се прибират. Сега трудно може да се говори, че в София има сирийска опозиция. Преди можеха да съберат 100-200 души на митинг, сега не могат да съберат и 30 души, от които 25 са българи.

А да се говори за умерена сирийска опозиция и в самата Сирия, е американска измислица. Някой да каже, къде се намира тази умерена опозиция, просто да посочи на картата. В Сирия срещу режима воюват “Ал Кайда” и “Ислямска държава”...

 

Източник: http://www.blitz.bg/news/article/360520