Саудитските жени подновяват борбата за вдигане на забраната за шофиране

Анализи и коментари

Пред обикновен оранжев фон, млада жена започна да говори с мек глас. „Здравейте!” – каза тя. „Това е нова кампания да спечелим правото си да караме кола.”
Това е Луджайн ал-Хатлул, саудитска студентка в Канада, която се превърна в онлайн звезда, след като се появи в няколко видеоклипа, критикуващи ограниченията на жените в консервативното кралство.

Печат

С късо подстригана коса и облечена с лилав топ под черно сако Хатлул призова своите сънароднички да излязат на улиците на 26 октомври, за да отхвърлят забраната за шофиране. Призивът й се разпространи многократно, събирайки повече от 600 хил. прегледа за по-малко от четири дни, след като беше публикуван в сайта за видео споделяне „Кик” на 20 септември.


„Ако не си имала възможността да участваш в периода между 1991 г. и 2011 г., имаш я на 26 октомври 2013 г.” – каза тя. „Надявам се огромен брой момичета да участват този път, за да се свърши тази криза.”
След два неуспешни опита в разстояние на 20 години един от друг, саудитските жени се подготвят отново, за да отхвърлят забраната с нова кампания.


„Кампанията няма анти-ислямска или политическа насоченост, тъй като нито ислямът, нито официалните закони в Саудитска Арабия забраняват на жените да шофират.” – се казва в електронната страница на новото движение „26 октомври”, където повече от 8 хил. души са подписали петиция в израз на своята подкрепа. И въпреки че е вярно, че няма закон, който да забранява на жените в Саудитска Арабия да карат кола, полицията ги спира, ако ги хване зад волана.


Вероятно младата Хатлул не е била родена още, когато 47 жени се противопоставят на забраната за шофиране в началото на 90-те години на XX век. След като карат по една от основните улици на Рияд в продължение на половин час, те са спрени от полицията. Жените шофьори плащат скъпо за опита си да вдигнат забраната - лишени са от правото да пътуват извън страната за една година, уволнени са от държавната си работа и са осъдени от минбарите на джамиите от безкомпромисни духовни лица.


Вторият опит е в средата на 2011 г. Във времето, в което съседните държави преживяваха надигания и протести срещу политическата и социалната стагнация, някои саудитски активистки решиха, че е време забраната за шофиране да бъде преразгледана. На 17 юни 2011 г. повече от 50 жени в страната караха колите си, след като в продължение на месеци бяха използвали социалните мрежи, за да организират и разпространят посланието си. С изключение на две жени, които бяха спрени, но пуснати след като подписаха клетвени декларации (че няма да шофират отново – бел. пр.), денят мина без сериозни инциденти. Полицията игнорираше жените шофьори, които публикуваха в Интернет свои видеоклипове и снимки, на които са зад волана.


Новата кампания се случва в интересен за Саудитска Арабия момент. В голяма степен страната успя за избегне вълната на арабските бунтове без големи протестни движения по улиците срещу правителството, но технически грамотното младо население става все по-критично към официалната политика, като използва социалните мрежи като „Туитър” и „Ютюб”, за да изрази недоволството си.


Движението „26 октомври” стартира само няколко дни след като Комисията по насърчаване на целомъдрието и предотвратяване на порока, позната още като „религиозната полиция”, инструктира членовете си да не преследват жени шофьори. Всекидневникът „Ал-Хайат” цитира неназован високопоставен член на комисията, който казва: „Няма действащи закони, които оправомощават членове на „Хайа” (институцията – бел. пр.) да спират и арестуват жена, която е хваната да кара кола по улицата.”


Шефът на религиозната полиция шейх Абдуллатиф ал-Алшейх отрече тези твърдения, но добави: „Ислямският шариат не съдържа текст, който да забранява на жените да шофират.” Според „Ройтерс” Алшейх е акцентирал на това, че той няма властта да промени саудитската политика спрямо шофирането на жените. Неговите изказвания може да вдъхнат надежда на някои от тях, но в действителност те са сходни на други изявления на саудитски официални представители в последните месеци, в които те се освобождават от отговорност по отношение на забраната, но и не се решават напълно да приемат решение за вдигането й.


Министърът на правосъдието Мухаммад ал-Иса заяви миналия април, че няма никаква конституционна или законодателна пречка, която да спира жените да шофират в Саудитска Арабия. Няколко месеца по-рано министърът на външните работи принц Сауд ал-Фейсал каза, че въпросът за шофирането на жените е социален и няма нищо общо с политиката. В двата случая официалните лица не обясниха защо полицията все още арестува жени, които се осмеляват да карат кола, въпреки отсъствието на правно основание за това.


Подобно на много други решения в страната, и това, да бъде позволено на жените да шофират, трябва да бъде взето с кралски указ на държавния глава. Крал Абдуллах бин Абдулазиз е приеман за реформатор, който вярва в овластяването на жените. Той им даде право да гласуват и да се кандидатират на следващи избори за местно самоуправление, а заедно с това назначи и 30 жени в консултативния съвет „Шура” в началото на тази година.
Трудно е да се каже дали подновената активност спрямо проблема за шофирането на жените е знак, че промяна в политиката ще се случи скоро, но саудитският колумнист Тарек ал-Маина казва, че посоката на вятъра се е сменила.


„В последните години се наблюдава сериозна промяна към по-толерантна позиция и приемане на всички онези неща, които не са пагубни или в конфликт с доктрината на исляма.” – написа той за „Гълф нюз”. „Подобна промяна е сигнал за отделяне на често пъти замаскираните културни традиции, които са дълбоко преплетени с исляма и по този начин правят разграничението помежду им много трудно.”
Саудитските жени остават оптимистки и обнадеждени, въпреки че надеждите им в миналото никога не са успявали да се материализират във вдигане на забраната.

Мадиха ал-Аджруш, психолог, който шофира по време на протеста през 90-те години, казва, че е готова да повтори постъпката си, като публикува следното съобщение в „Туитър”: „Да, аз ще карам на 26 октомври.”
Източник: http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2013/09/saudi-arabia-women-driving-ban.html