Изчезнаха повече от 8000 малолетни бежанци в Германия!

Анализи и коментари

Като гръм от ясно небе за германците дойде новината, че до началото на този месец са изчезнали 8000 малолетни бежанци.

Печат

Сред тях има 781 деца на възраст под 13 години, а останалите са между 14 и 17 години. Редица германски медии предупредиха, че изчезналите деца може да са станали жертви на „вербуване за наемници” от престъпни организации, които искат да ги използват за извършване на нелегални дейности като участие в трафик на наркотици, кражби и нападения срещу хора.

Според германското министерство на вътрешните работи е установено, че голяма част от изчезналите малки бежанци, влезли в Германия без родителите си, произлизат от Сирия, Афганистан, Еритрея, Мароко и Алжир.

Разследването по темата започва в отговор на запитване, отнесено към германския парламент от депутат на „Зелената партия”, който изрази скръбта си за изчезналите 5835 деца в Германия през миналата година.

Бюрото на Федералната криминална полиция (ФКП) обясни, че причината за нарастващия брой изчезнали малолетни бежанци може да се дължи на отдалечаването им от лагерите за деца, откъдето надзирателите уведомят Полицията чрез представяне на доклади за отсъстващи лица. От ФКП също така съобщиха, че „много често тези деца се отдалечават от лагерите, за да се присъединят към своите родители, роднини или познати, намиращи се в други германски градове или европейски страни”.

От своя страна, британската организация „Спасете децата” съобши, че изчезването на група непълнолетни бежанци, особено що се отнася до еритрейци от бежански лагери, може да се дължи на факта, че тези деца са принудени да намерят работа, за да могат да изпращат пари на родителите си. Често се налага родителите да продават собствеността си или да заемат пари, за да покрият големите суми, които трафикантите на хора искат, за да подпомогнат заминаването за Европа.

Вече е известно, че бандите, които помагат на хората да влизат нелегално в Европейския съюз, са същите банди, които са замесени в търговията с хора. Служител в Европейската полиция „Европол” заяви, че „онези, които са били активни в контрабандата, сега се показват в нашите доклади като свързани с трафика на имигранти”.

От друга страна, Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците (ВКБООН) многократно поиска от лидерите на ЕС да бъдат изградени повече приемни центрове, за да се помогне на малолетните и непълнолетните лица, които пристигат в Европа сами, без придружители, а също така и да се променят законите за събиране на семействата, за да може да се избегнат проблеми като този на изчезналите деца.

За съжаление обаче за някои от децата бежанци може би вече е твърде късно. От организацията „Спасете децата” обявиха, че вече има регистрирани множество случаи на сексуална злоупотреба, насилие и изнудване, извършени срещу малолетни бежанци.

Вземайки предвид провала на германските власти в предоставянето на конкретно обяснение за изчезването на децата, ръководителят на германското вътрешно разузнаване, Ханс-Георг Маасен, предупреди, че „Ислямска държава” се насочва конкретно към малолетни бежанци и това става с обезпокоително високи темпове. Той съшо така предупреди, че „салафитите” и други ислямисти се опитват да наберат сред тези деца бойци за редиците си. Маасен добави: „вече регистрирахме 300 подобни преговори за набиране на бойци”. Той изрази особена загриженост относно броя на непълнолетните момичета, които са без придружители, тъй като „тази група представлява най-важната цел”.

Следователно може да се каже, че възможността в Германия да се набират бежанци, с цел да извършат престъпни деяния или да се подготвят за терористични актове, е реална. Предпоставка за това е фактът, че бежанците идват в страната без пари и са подложени на голям психологически натиск в бежанските лагери, поради бавните бюрократични процедури. А има хора, които са готови да предложат пари на бежанците, за да ги превлекат към престъпните си банди.

Въпреки че този смущаващ феномен не е новост в Стария континент, той разкрива размера на политическия дефицит в ЕС. Европол съобщи, че десет хиляди малолетни бежанци са изчезнали през последните две години в Европа, описвайки цифрата като „предпазлива оценка”. Също по данни от Европейската полиция, около пет хиляди малолетни бежанци са изчезнали в Италия. Шведските власти, от своя страна, съобщиха, че имат сведения за съдбата на около хиляда изчезнали малолетни бежанци.

 

Източник: https://arabic.rt.com