"Разтърсваща" директива забранява помощта на ЕС за израелските селища

Анализи и коментари

ЕС ще блокира за в бъдеще всякаква финансова помощ за израелските заселнически селища, тъй като са незаконни според международното право. Израел, който се противопоставя на директивата, предупреди, че тя ще засегне "всички сфери на сътрудничество" и ще "породи лоши чувства" спрямо ЕС.
Новите правила ще влязат в сила в петък и "ще разграничават Държавата Израел от окупираните територии, когато става дума за европейска подкрепа". Това всъщност означава, че финансиране, стипендии и сътрудничество няма да бъдат предоставяни на нито едно физическо лице или организация в заселническите селища в Западния бряг, Източен Ерусалим и Голанските възвишения.

Печат


Ще се изисква всяка бъдеща сделка, която се сключва с Израел, да има писмена клауза, изключваща територията на заселническите селища от условията на споразумението. Забраната ще важи за всички зони отвъд "Зелената линия", която включва всички територии, придобити от Израел след войната от 1967 г.
"ЕС даде ясно да се разбере, че няма да признае никакви промени на границите от преди 1967 г., освен уговорените от страните по близкоизточния мирен процес.", се казва в копие на насоките, видяно на Ройтерс. Тази стъпка се предприема на фона на недоволството от страна на ЕС спрямо заселническата програма на Израел, която продължава въпреки международния натиск.
Израелското правителство реагира остро на новия нормативен акт, осъждайки го като обида за суверенитета му. Израелски официален представител го определи на "земетресение", което "преобръща разбирането и безшумното споразумение, че ЕС не работи отвъд Зелената линия в "официална, обвързваща политика".
Министър-председателят Бенямин Нетаняху каза на ЕС да се оттеглят от онова, което Израел счита за двустранен проблем с палестинците. "Няма да приемем какъвто и да било външен диктат по отношение на границите си. Този въпрос ще бъде решен само посредством преки преговори между страните.", заяви Нетаняху в новинарска емисия. Той подчерта, че ЕС трябва да обръща повече внимание на "малко по-належащи проблеми в региона като гражданската война в Сирия или иранските ходове за придобиване на ядрено оръжие."
Междувременно палестинците похвалиха новите мерки като конкретна стъпка да се защитят стремежите им към създаването на палестинска държава.
"ЕС премина от нивото на изявления, декларации и осъдителни речи към ефективни политически решения и конкретни стъпки, които представляват качествена промяна с положително влияние върху шансовете за мир.", заяви високопоставеният палестински представител Ханан Ашруи.
Новата твърда политика идва след решение на министрите на външните работи на ЕС от декември миналата година, съгласно което "всички споразумения между Държавата Израел и ЕС трябва недвусмислено и ясно да посочват неприлагането им спрямо териториите, окупирани от Израел през 1967 г."
Международната общност смята израелските експанзионистични селища за незаконни съгласно международното право. През ноември миналата година Общото събрание на ООН одобри с голямо мнозинство статута на Палестина на "държава нечленка". След гласуването Израел се закани да построи нови 3000 заселнически домове в Западния бряг и Източен Ерусалим.
Мирните преговори са в застой от три години заради израелската заселническа програма. Официални израелски представители твърдят, че новите мерки на ЕС изпращат грешно послание на палестинците, защото "ги карат да вярват, че Израел ще бъде принуден да се поддаде на икономически и дипломатически натиск".