Путин не се поколеба да напомни на Нетаняху... „Хизбуллах” Ви победи

Анализи и коментари

Лавров: Москва не е подвластна на Тел Авив


Ако днес или утре се проведе събрание на Съвета за сигурност за осъждане участието на „Хизбуллах” в битката при ал-Кусейр, то руският делегат ще се изправи и ще вдигне червения картон. Ако не друго, то поне външният министър на Русия Сергей Лавров ще повтори изказването си, че „присъствието на бойци от „Хизбуллах” в Сирия  е с цел да бъдат защитени шиитските светини в страната”, и то без да бъде задължен да уточнява дали в дадения стратегически град изобщо има такива светини.

Печат

 


С всеки изминал ден от сирийската криза, се потвърждава колко стабилна е позицията на Русия спрямо събитията там. Битката, водена на територия на Сирия, вече не е само сирийска или арабска, тя придоби световен характер, а заключението на Русия е: „отмина времето на еднополюсния модел”.


В дипломатически доклад се посочва, че когато израелските самолети нападат околностите на Дамаск, сирийският президент Башар ал-Асад, издава команда ракетите с далечен обсег да бъдат подготвени за удар по определени цели в окупираните палестински територии. Външният министър Фейсал ал-Микдад е помолен да осведоми руското външно министерство за взетото решение. Президентът Владимир Путин обаче провежда спешен разговор със сирийския си колега, продължил 20 минути. Накрая двамата се съгласяват, че всяка цел може да бъде постигната „без да прибягваме до това (военната сила). Ще постигнем, каквото искаме, по дипломатически път”.


Не след дълго от руски източници изтича информация, че Москва ще снабди Сирия с ракетни комплекси С-300.
В доклада също се казва, че „дни след изтичането на тази информация, израелският министър-председател бързо пристига в Москва. Нетаняху не успява да убеди руските власти да се оттеглят от сделката със Сирия с ракетите, но по-късно се установява, че срещата му с Путин е била бурна. Споменава се, че Путин е предупредил събеседника си: „Този път успяхме да го убедим (Башар ал-Асад) да не отвръща, но при всяка следваща атака ще последва реакция, а това ще предизвика регионална война. Израел трябва да се държи смирено. „Хизбуллах” Ви победи в Ливан (през юли 2006г.) и на всеки удар по Сирия ще бъде отговаряно различно”.


Според същия доклад, след неуспешния опит на Нетаняху да разубеди Москва за доставката на ракети за Сирия, в Тел Авив неочаквано пристига директорът на ЦРУ – Джон Бренър. Той провежда среща с Нетаняху, директора на Мосад, Тамир Пардо, и израелския министър на отбраната – Моше Ялон. Бренър изисква от Тел Авив да не предприемат самостоятелни военни операции срещу Сирия, без да координират действията си с Вашингтон.
Докладът съдържа и сведения, че американският президент Барак Обама е изпратил държавния секретар Джон Кери на среща с Путин в Москва. Голям интерес предизвикала критиката на руснаците към Нетаняху – според тях той се опитал да използва в отношенията си с Путин, средствата, които използвал и срещу Обама по време на кампанията му за втори президентски мандат. Тогава той заминал за САЩ и нападнал американския президент, изтъквайки факта, че Обама не одобрява плана за удар срещу Иран.


В доклада се посочва, че Лавров споделил с Кери как руските власти уведомили Нетаняху за това, че: „не може да използвате същите методи срещу Путин. Той е стратегически съюзник на Сирия, отявлено подкрепя страната и може да използва правото си на вето върху резолюциите на Съвета за сигурност, в които се опитвате да осъдите сирийския режим”.


Кери насочил разговора към конференцията „Женева-2” и жалбата на Израел за намерението на Русия да предостави високотехнологични ракети на Сирия. Кери поискал от руския си колега Сергей Лавров тази доставка да не бъде реализирана. В отговор, Лавров само споменал факта, че когато през 1990 г. Саддам Хусейн окупира Кувейт, Израел бурно изисква да бъде нанесен удар срещу Ирак, тъй като ядрената им програма представлява световна заплаха. Тогава държавният секретар Джеймс Бейкър прави прословутото си изказване „Вашингтон не е подвластен на Тел Авив”. „Аз днес Ви казвам, че Москва не е подвластна на Тел Авив и това е тема, която не подлежи на обсъждане”...


Лавров продължава: „Искате от нас да вземем участие в „Женева-2”, а именно Вие не спазвате договореното от „Женева-1”. Затова Вие следва да приемете Башар ал-Асад, който днес представлява най-силната страна в Сирия. В Америка 49% от народа не гласува за Обама – това попречи ли му да стане президент? Ами ако статистиките покажат, че ал-Асад е предпочитан от повече от 51% от хората по сирийските улици?”.