Натиск върху Барак Обама да разсекрети доклада, разкриващ връзките между атентатите от 11 септември и Саудитска Арабия

Анализи и коментари

Сенаторите, прочели т.нар. „28 страници”, пазени под ключ в продължение на повече от десет години, коментираха, че те описват мрежа от хора, които са помогнали на атентаторите от 11 септември 2001 г. в САЩ

Печат

Белият дом се чуди дали да разсекрети документ от 28 страници, който е свързан с атаките от 11 септември 2001 г. и може да разкрие, че базирана в Саудитска Арабия мрежа е помогнала на атентаторите, отвлекли самолетите на американска територия. Разследването, извършено съвместно от представители и на двете основни политически партии в САЩ, съдържа интервюта на стотици свидетели. На базата на тази информация е съставен доклад от повече от 800 страници. Неговата последна глава е засекретена заради значението ѝ за националната сигурност.

И пазена под ключ в продължение на 13 години.

Сенаторът от Ню Йорк Кирстен Джилибранд, която е чела доклада, и сенатор Боб Греъм, който е бил един от ръководителите на парламентарното разследване, смятат, че семействата на жертвите на атентатите заслужават да прочетат документа преди визитата на президента Обама в Близкия изток, която ще се състои на 21 април.

Греъм коментира в предаването на „Си Би Ес Нюз” „60 минути”, че в доклада е описана мрежата от хора, които са помагали на атентаторите, докато те са били на Западното крайбрежие на САЩ, и са им уредили да се запишат в училището за пилоти. На въпрос дали в тази мрежа са участвали и правителството, богати хора и благотворителни организации, сенаторът отговаря: „Всички са участвали.”

Достъп до документите имат членовете на Конгреса. Те трябва да са сами и да не си водят бележки, докато четат. Републиканците Уолтър Джоунс и Стивън Линч настояват докладът д абъде разсекретен. В инициативата им участват и членове на Демократическата партия.

През януари 2000 г. атентаторът, който пръв е пристигнал в САЩ, е летял до Лос Анджелис, след като е присъствал на конференция на „ал-Каида” в Малайзия. Петнайсет от деветнайсетте похитителите са били саудитски граждани. Предполага се, че са пътували на Запад за първи път и не са знаели почти никакъв английски език. Въпреки това са успели да си наемат къща в Сан Диего и да се научат да летят, всичкото – с помощта на саудитския агент Омар ал-Баюми. В същия ден, в който се е срещнал с терористите, той е контактувал с Ануар ал-Аулаки – имам на джамия в Сан Диего, за когото се смятало, че е бил виден проповедник и вербовчик на доброволци за „ал-Каида”.

„Има много съвпадения, много неясноти. Това стига ли, за да ви накара да се съмнявате, да се почувствате неудобно, да задълбаете в темата по-сериозно и – да разсекретите тези документи? Според мен - да!”, коментира пред „Си Би Ес” бившият конгресмен от Републиканската партия Том Ромър.

Портът Гос, бивш конгресмен от същата партия, избран от Флорида, заяви пред „Ню Йоркър”: „Става дума за администрацията на Буш и отношенията ѝ със саудитците.”

Първата част на доклада е публикувана през 2003 г. Той съдържа следното изречение: „[…] не открихме никакви доказателства за това, че саудитско правителство или саудитски високопоставени официални лица са финансирали организацията.”

Американското правителство вече заяви, че не може да заведе съдебен иск, защото Саудитска Арабия се е позовала на суверенитета си и даже се говори, че тя настоява тези 28 страници да станат публично достъпни. „Ако президентът ще се среща със саудитските лидери и кралското семейство, те смятат, че е по-добре документите да бъдат разсекретени, преди Обама да предприеме това пътуване, за да може обсъди евентуалните проблемни въпроси, които може да се съдържат в него”, обяснява още Джилибранд.

 

Източник: http://www.independent.co.uk