Проучване: близо половината от израелските евреи вярват в етническото прочистване

Анализи и коментари

Израелският президент Реувен Ривлин нарече заключенията в проучването „предупредителен сигнал за израелското общество”

Печат

Близо половината от израелските евреи смятат, че арабите трябва да бъдат „прогонени или преместени” от Израел. Това показва проучване, проведено от изследователския център „Пю”. Резултатите сочат, че около един на всеки петима от запитаните възрастни „силно подкрепя” споменатото противоречиво твърдение, което според някои дефиниции се доближава до етническо прочистване.

Британската енциклопедия описва тази практика като „опит да се създадат етнически хомогенни географски райони, посредством депортирането или насилственото изселване на лица, които спадат към определена етническа група”. Доклад на ООН от 1993 г. добавя към тази дефиниция и употребата на „сила или сплашване”.

В проучването на изследователския център „Пю” 48% от анкетираните евреи са заявили, че арабите трябва да бъдат махнати от Израел. Горе-долу толкова са и онези, които не са били съгласни с това твърдение. Между 54 %  и 71% от евреите, определили се като ултраортодоксални, религиозни или „традиционалисти”, подкрепят подобна мярка, а сред светски настроените нейни привърженици са едва 36%.

Въпреки че религиозната идентичност влияе върху позицията на израелските евреи по отношение на експулсирането на арабите, проучването показва, че дори и след като са взети предвид този и други демографски фактори, мнението на евреите по темата остава най-тясно свързано с тяхната политическа идеология. Колкото „пò наляво в политическия спектър са възгледите им, толкова по-голяма е вероятността те да се противопоставят на изселването на арабите от Израел. Това е още един от изводите, до които водят резултатите от допитването. 

Онези, които подкрепят прочистването, по-скоро говорят руски език, отколкото иврит или идиш (езикът на евреите ашкенази – бел. прев.), мъже са, имат еврейско средно или по-ниско образование.

Президентът на Израел Реувен Ривлин нарече резултатите от проучването „предупредителен сигнал за израелското общество”. „Боли ме да видя пропастта, която съществува между религиозните и светски настроените в израелското общество, между представата за Израел като „еврейска държава”  и Израел като демократична държава”, добави той. 

„Един от проблемите за в бъдеще ще бъде отношението към гражданите на Израел от арабски произход.” „Израелските араби” е определението, което израелското правителство дава на гражданите на страната, които не са от еврейски произход. По-голямата част от мюсюлманите в Израел се самоопределят като палестинци.

В същото проучване 80% от еврейските граждани са заявили, че евреите заслужават преференциално отношение в Израел. Горе-долу такъв е и процентът на израелските араби, които казват, че са били дискриминирани. Изследването показва, че всички религиозни и етнически групи са загубили надеждата за решаването на конфликта на базата на създаването на две държави (палестинска и израелска). Половината араби са заявили, че съжителството между двата народа е възможно. На същото мнение са и 40% от евреите в Израел.

Последният кръг преговори между израелците и палестинците се провали през 2014 г., точно преди седем-седмичната война в Газа. Напрежението между двете страни нарасна през последните месеци заради ескалацията на насилието, в което са загинали 28 израелци и 172 палестинци (по-голяма част от които – нападатели).

Проучването на изследователския център „Пю” се базира на разговори лице в лице с над 5600 възрастни граждани на Израел, които са били интервюирани на иврит, арабски и руски език в периода октомври 2014 г. – май 2015 г. 

В изследването е използвана дефиницията за „израелски гражданин” на израелското Централно статистическо бюро. Според нея в тази категория попадат и заселниците, които живеят в Западния бряг, и арабите, пребиваващи в Източен Ерусалим.

 

Източник: http://www.independent.co.uk