Защо Башар Асад оцеля на власт?

Анализи и коментари

Башар Асад беше преизбран за президент на Сирия и според редица западни анализатори причината да запази властта си е не само военната сила на режима в Дамаск, но и конфронтация та между арабските, сирийските и международните сили, които воюват срещу него.

Какви са причините за тази конфронтация?

Печат

На първо място, това са силните държави, които подкрепят режима в Сирия - Русия, Иран, Китай, Индия, Венецуела, Ирак и ливанската групировка Хизбулла. Тези съюзници имат разбирателство и добра координация помежду си по отношение на сирийската криза, а това липсва на другата страна в конфликта, която иска свалянето на Асад.

Властта в Дамаск получава финансова и военна помощ от Русия и Иран под формата на оръжие, петрол, информация и експерти. В същото време въоръжените групи, които воюват срещу режима, се разпадат на отделни фракции, тъй като всяка от тях се ръководи от интересите на чужди държави като Саудитска Арабия, Катар, Турция, Йордания, Франция, САЩ и Великобритания. Тези групи нямат лидер и воюват помежду си – например ИДИЛ и Фронтът „Ан-Нусра”.

Зверствата, извършени от ислямистките групировки, накараха голяма част от сирийците да застанат на страната на Асад. Много от тях сформираха доброволчески отряди, които действат като алтернативна армия, а задачата им е да защитават и охраняват населените места от евентуално нахлуване на радикалните групировки. Тези местни отряди в някои случаи участват в сраженията заедно с редовната армия и се ръководят от бивши военни, които са изцяло под контрола на правителството в Дамаск.

Постоянните вътрешни конфликти в т.нар. външна опозиция, наречена "Национална коалиция", и пълното й подчинение на държавите, които я подкрепят финансово и политически, е друг решаващ фактор за запазване на режима. Избирането на Халид Ходжа (туркмен с турско гражданство) за председател на „Националната коалиция" разгневи Саудитска Арабия, Египет и ОАЕ, тъй като баща му е заемал важен пост в ислямисткото движение "Мюсюлмански братя". В същото време избора на турчин начело на тази коалиция обслужва интересите на властта в Анкара, тъй като това би помогнало на Турция да окаже натиск на САЩ за създаването на буферна зона в Северна Сирия.

Конфликтът вътре в самата коалиция срещу Асад е между държави с преобладаваща власт на сунитите: Саудитска Арабия и Египет срещу Турция, от една страна, и между Египет, Саудитска Арабия и ОАЕ срещу Катар, от друга. Тези конфликти се пренесоха и върху сирийските сунити, които подкрепят опозицията. В същото време Иран (съюзник на Сирия с преобладаващо шиитско население) запази балансираната си политика спрямо тях. 

Изброените факти промениха до голяма степен посоката на конфликта и свалянето на Асад вече на е главна цел на САЩ, Запада, Арабската лига и опозицията в Сирия.

http://www.alankabout.com/articles/73774.html