Безпокойство на Франция и САЩ от ролята на Катар в отслабването на Свободната армия

Анализи и коментари

По-интензивна координация между Сирия и Запада срещу тероризма в сферата на сигурността


Завой в отношението на Запада към сирийския режим и данни за иницииране на сирийско –западен съюз срещу „тероризма”. Сътрудничество в областта на сигурността на някои западни държави със сирийските служби и реорганизация на въоръжената сирийска опозиция, а целта е една – овладяване разпростирането на ал-Каида на сирийския въоръжен фронт и борбата срещу нея за в бъдеще.

Печат


Според арабски източници след поредица посещения, които западни официални представители в областта на сигурността са реализирали в Дамаск през последните месеци, сирийските служби за сигурност са започнали да подновяват сътрудничеството си със западните служби и да отварят  каналите, които бях затворени през изминалите две години и половина от началото на войната в страната. Сирийските служби са получили информация за „Фронта ан-Нусра”, клонът на ал-Каида в страната, а също така и за движенията на организацията „Ислямска държава в Ирак и Сирия” (ИДИС).

Арабски източник съобщи, че тази информация е позволила на сирийците да предприемат през последните дни множество удари по някои центрове на ИДИС в Сирия, а в замяна на това страната е получила информация за дейността на европейските бойци и джихадистките групи на нейна територия. Информацията, която Западът предостави на Сирия, позволи да бъдат осуетени планирани от „ан-Нусра” и ИДИС атаки срещу сирийската армия в северните райони.

В контекста на реорганизацията на въоръжената опозиция, арабско-западният съюз беше изправен пред сериозна криза, която заплаши единството му заради разногласията по операцията, извършена от „Ахрар аш-Шам” срещу централата на генералния щаб на Свободната сирийска армия, бягството на командира й генерал-майор Салим Идрис в Доха и след като „Ахрар” , които са част от Ислямския фронт, завзеха американско модерно комуникационно оборудване от складовете на Свободната армия в Баб ал-Хауа на границата с Турция.  Според френски източници малка група от „Приятелите на Сирия” е била принудена да проведе миналия петък в Лондон среща в тесен кръг на ниво политически директори, за да проучат какви са последиците от операцията за онова, което е останало от Свободната армия.

Срещата се е състояла на фона на ожесточени спорове и разногласия между западните държави от една страна и катарците – от друга и е представлявала изпитание за единството на групата и визията й за бъдещото сътрудничество на участниците в нея. Западът е обвинил катарците, че стоят зад операцията и че са насърчили „Ахрар аш-Шам” и „Лиуа ат-Таухид” да доминират във военно отношение над решенията на въоръжената сирийска опозиция и да ликвидират генералния щаб на Свободната армия, за чието формиране Западът и американците работиха дълго. Според френски източник пратеникът на катарците е защитил операцията, както и джихадистките групи, които участват много ефективно в боевете в северна Сирия, за разлика от Свободната армия.

Катарската подкрепа за Ислямския фронт заплашва стратегията на Запада, която продължава да се гради върху подпомагането на Свободната армия и „умереното крило” на сирийската опозиция. Източникът сподели, че американският посланик в Сирия Робърт Форд е бил силно притеснен по време на срещата и е обвинил катарците, че играят двойна игра и че не може една държава да твърди, че е съюзник, а да въоръжава и подкрепя зад гърба ни онези, които атакуват Свободната армия. Французите пък са ги обвинили, че са предали ангажимента, който им е бил даден за подпомагане преструктурирането и обединяването на Свободната армия.

Изглежда, че групата съюзници е на път да се взриви, най-вече след като катарците и саудитците започнаха да подкрепят явно, по различни причини, джихадистките организации: саудитците – за да си върнат инициативата на терен, да обединят силите на опозицията под едно командванеи да се впуснат в предстоящата дълга битка срещу сирийския режим, а катарците – за да компенсират загубата на влиянието си в Сирийската национална коалиция, която е доминирана от саудитците, като възвърнат отслабената си роля спрямо въоръжената опозиция чрез отварянето на канали за помощ и оръжие и като се подготвят за фазата на сблъсъка с ИДИС и ал-Каида и сделките, които се сключват по тази линия в дипломатически план и  в сферата на сигурността.

А що се отнася до западните държави, някои от службите им вече започнаха да се възползват от присъствието си в командите центрове в Антакия и опита си с въоръжената сирийска опозиция, за да снабдят сирийската армия с информация за джихадистkите групировки и ал-Каида, с които опозицията влезе в битка, и започнаха да искат да се определи категорично кой каква политика ще следва в следващите седмици.

На 6 ноември чрез министъра на външните работи Халид ал-Атийа Катар е организирал опознавателна среща на джихадистките организации в Анкара, в която среща са участвали десетима посланици от малката група, а египетският делегат е отказал да присъства.

Преувеличено ще е да се каже, че операцията в Баб ал-Хауа и завземането на генералния щаб на Свободната армия и складовете й са изненадали Запада и най-вече американците, защото по време на продължилите седем часа обсъждания с 12 сирийски джихадиста от командването на въоръжената опозиция посланиците са чули, с насърчението от Катар, гледните точки на Ислямския фронт и ясния му отказ да бъде представляван от Коалицията или да се подчини на командването на щаба на Свободната армия, която е била описана от дошлите от Сирия като „едно нищо, което не представлява никого, също като „Сирийската Коалицията“”.

Очевидно е, че Ислямският фронт, който излезе от шапката на генералния щаб почти две седмици след срещата в Анкара, е решил довърши онова, което е останало от Свободната армия, и да завземе жизненоважно американско оборудване от складовете й. Откриването му, както и кой е участвал при предоставянето на това оборудване, без да има гаранции, че то няма да попадне в ръцете на организации, които са инфилтрирани от Фронта ан-Нусра и ал-Каида като „Ахрар аш-Шам”, притеснява Вашингтон.

В тази връзка идните дни Форд ще се срещне с представители на Ислямския фронт в Истанбул. Очаква се американският посланик да поднови разговор, започнал с някои от крилата му като „Ахрар аш-Шам” и „Луиа ат-Таухид”, за предполагаемото им участие в делегацията от преговарящи в Женева, както той предложи преди две седмици. Според френски източници най-вероятно американският посланик ще поиска "чувствителното" оборудване, което беше завзето от командира на „Ахрар аш-Шам”  Хасан Абуд (Абу Абдуллах ал-Хамауи), да бъде върнато, преди да попадне в несигурни ръце.

Говорителят на американското външно министерство Джен Псаки заяви: „Официални представители от министерство на външните работи може да се срещнат с представители на Ислямския фронт тази седмица”, но добави, че „това не означава промяна в американската подкрепа за Сирийската национална коалиция. Политическата опозиция в Сирия започна да се стреми към установяването на контакти с Ислямския фронт и това е крачка, която ние приветстваме във време, в което опозицията се подготвя на „Женева 2”.”


Източник: http://www.assafir.com/Article.aspx?EditionId=2648&ChannelId=64117&ArticleId=1788&Author=%D9%85%D8%AD%D9%85%D8%AF%20%D8%A8%D9%84%D9%88%D8%B7#.UrN7Y_KjGQF