Аталла Хана: Руската намеса ще запази светска Сирия цяла

Анализи и коментари

Негово Високопреосвещенство Теодосий (Аталла Хана), митрополит на Севастия в Православната църква на Йерусалим, беше на едноседмична визита в България по покана на Център за близкоизточни изследвания. По време на посещението си той се срещна с Негово Светейшество, Българския патриарх Неофит, отслужи света литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ в София и разговаря с български медии, пред които имаше възможността да сподели мнението си за актуалната ситуация в Сирия и положението на християните в Близкия изток като цяло.

Печат

Аталла Хана приветства руската намеса в арабската страна и изрази благодарност към Руската православна църква за подкрепата, която е оказала на властите в Москва, защото техните действия ще имат важно значение за всички сирийски граждани и за стабилизирането на целия Близък изток и неговото омиротворяване. Негово Високопреосвещенство обяви, че от Йерусалимската патриаршия поздравяват Руската православна църква за тази й смела и благородна позиция. Той изказа признателност и към президента Владимир Путин и изрази мнение, че руската намеса трябва да бъде разглеждана като антитерористична и целта й е да се помогне на сирийския народ да победи терористите и конфликтът да приключи по-бързо. Аталла Хана изтъкна, че това не е нито инвазия, нито окупация, нито агресия, а отговор на молба, отправена от легитимното правителство в Дамаск в труден за страната момент. Според него всеки, който се интересува от мира и спокойствието в Сирия, трябва да гледа позитивно на руското участие в конфликта, защото то ще постави точка на войната в близкоизточната държава. По думите му онези, които критикуват действията на Русия, са хора, които искат кръвопролитията на продължават до пълното унищожаване на страната и извършването на пълен геноцид над християнското население в този регион. 

Негово Високопреосвещенство изрази съжаление, че намесата не се е случила много по-рано, защото заради насилието броят на християните в Близкия изток, смятан за „люлка на тази религия“, е намалял значително. Той посочи, че повече от половин милион християни са напуснали Сирия, а онези, които са си тръгнали от Ирак, са 1 млн. души. Аталла Хана повтори тезата си, че съществува заговор и план християните да бъдат прогонени от региона. Според него той е разработен заради политическите интереси на някои западни държави и някои управници в Западна Европа и САЩ, които имат за цел да разрушат арабските страни. Той даде за пример станалото в Либия, Ирак, Сирия и Йемен. Затова, по думите му, не е достатъчно само да заклеймим действията на терористичните организации, но трябва да знаем кой ги е изпратил и кой ги финансира.

Митрополит Теодосий изрази голямо съжаление за това, че основният негативен и разрушителен фактор е Турция. Той припомни историята на Османската империя, която е колонизатор на Близкия изток в продължение на повече от четири века. Според него тя е върнала региона стотици години назад – в границите й са извършени много престъпления и са изклани арменци, асирийци и православни християни. Много църкви са превърнати в джамии, османците са нападали християнски храмове и въобще са били против християнското присъствие в Близкия изток. Негово Високопреосвещенство сподели, разочарован, че този начин на мислене не се е променил и именно хората, които са го възприели, са същите, които атакуват християните и до днес. Той разкритикува остро поведението на турския президент Реджеп Тайиб Ердоган, когото обвини, че иска да стане наследник на османската държава и затова се опитва да разпространи разрушителната си политика в арабския регион. Аталла Хана спомена, че западноевропейските държави и САЩ също носят отговорност и даде за пример изказване на бившият държавен секретар, Хилари Клинтън, която е признала по време на едно интервю, че Америка е тази, която е създала „Ислямска държава“ и „ал-Каида“. Негово Високопреосвещенство не пропусна и Саудитска Арабия и другите петролни държави, за които заяви, че не са демократични режими, а са подчинени на САЩ и ръководителите им са управлявани с дистанционно от Белия дом. 

Духовникът от Йерусалим определи случващото се в Сирия като „катастрофа“ в пълния смисъл на думата, а целта според него е да се наруши многовековното съвместно съжителство между монотеистичните религии и по-специално между исляма и християнството. Аталла Хана спомена сирийския град Палмира, който се е запазил в продължение на хиляди години, а днес терористичните организации го разрушиха за минути. Той бе категоричен, че онова, което става в Сирия, няма нищо общо нито с демокрацията, нито с правата на човека, нито със справедливите искания на сирийския народ, а напротив, свидетели сме как убийците съсипват културата и населението, без значение дали става дума за християни, или мюсюлмани.

Негово Високопреосвещенство спомена, че макар да има някои забележки по отношение на режима на Башар ал-Асад, се противопоставя на сегашните опити страната да се раздроби на по-малки държавици, оформени по етнически и религиозен признак. Той заяви, че има голяма разлика между реформите и тероризма, който е донесен отвън – от Афганистан, от Пакистан, от Чечня и др. Целта на терористите не е да установят демокрация, а да наложат културата на омразата, на нетолерантността, на насилието и убийствата в името на религията, но това са хора, които нямат нищо общо с която и да било религия.

Аталла Хана потвърди позицията си, че сирийският народ е този, който ще реши кой ще го управлява и кой ще го ръководи, както и че никоя държава няма право да му налага удобен за нея президент. Негово Високопреосвещенство припомни, че въпреки резервите спрямо президента ал-Асад, той е избран от народа по демократичен път, а неговият режим е светски. Преди да назрее кризата сирийският държавен глава стартира реформи, които има план да продължи. Митрополит Теодисий сподели, че това, което предизвиква най-голямо раздразнение у него, са критиките на някои държави от Персийския залив, че семейство ал-Асад властва в Сирия толкова дълго време. Те обаче забравят семействата, които от години управляват техните държави с фашистки и хулигански методи. 

По темата за бежанците високият гост изрази твърдата си позиция, че Европа е длъжна да ги приеме, защото такива са християнските ценности и тези хора бягат от тероризма, насилието и войните. Във връзка с разпространените опасения, че те ще повлияят на християнския характер на Стария континент, Негово високопреосвещенство заяви, че не е съгласен, защото християнските ценности изискват ние да пазим и прегърнем онеправданите, а милостта ни трябва да е към всички. Това е гласът на Църквата, това е гласът на християнството. Това е отговорността, която трябва да спазваме като цивилизовани хора, защото иначе изоставаме от ориентирите си.

Митрополит Теодосий обясни също така, че сред бежанците може да има хора, които са свързани с тероризма, но е работа на специалните служби да ги открият и неутрализират. Подобен печат обаче не бива да се поставя върху всички, защото по-голямата част от тях са жертва на тероризма и бягат от него, а не го носят със себе си. Той определи за преувеличени приказките, че сред бежанците има икономически имигранти и обясни, че може да съществуват отделни случаи, но голямото мнозинство от тях са жертви на насилието и войните в държавите си. 

Аталла Хана заяви, че Европа трябва да положи усилия тези хора да се интегрират и изрази мнение, че по-голямата част от сирийските християни и местните мюсюлмани ще се върнат в Сирия, защото са я напуснали заради военните действия в нея и няма да намерят никъде другаде по-топла страна от своята родина.