Израел и Иран променят правилата на играта в Сирия

Анализи и коментари

Изявленията на Хасан Насрулах, лидер на Хизбулла в Ливан, по телевизия “Ал-Майадин” от 15 януари могат да се считат за един от мотивите на израелското нападение срещу важен обект на партията, но не и за тяхна основна цел.

В атаката на Израел от 18 януари в Голан, Сирия, са убити 6 важни фигури на Хизбулла, сред които и ирански висш военен.

Печат

 

Под прицела на израелците ли е Иран?

В продължилото повече от 3 часа интервю Насрулах потвърждава, че партията му притежава ново и модерно оръжие и допълва, че има пълна готовност за евентуален сблъсък с Израел. Явно това е притеснило израелците сериозно, не само по отношение на сигурността на страната, но и политически, предвид предстоящите парламентарни избори след два месеца. Предизвикателството, отправено от лидера на ливанската съпротива, може да окаже негативен ефект върху резултатите на партия „Ликуд“, чийто лидер е настоящият министър-председател на Израел Бенямин Нетаняху.

От думите на Насрулах става ясно, че загубата на голям брой войници във войната в Сирия през последните две години не се е отразила на военната им мощ, а точно обратното - стават все по силни и по-силни.

Израелското нападение срещу обект на Хизбулла съвпада с възобновяването на преговорите между Иран и Запада.

Дръзкото изявление на президента Барак Обама, че ще наложи вето върху всяка резолюция на Конгреса, което би могло да доведе до нови санкции срещу Иран, не се хареса особено на Израел. Те смятат, че всяко споразумение между Иран и САЩ по отношение на иранската ядрената програма е най-голямата заплаха за тях.

За Израел е по-важно вниманието да бъде насочено към сигурността в региона, а именно към иранското присъствие в Сирия.

Израелската атака идва само 24 часа преди важното посещение на руския министър на отбраната в Иран, където се очаква да бъде подписано двустранно споразумение за сигурност и отбрана. Визитата тревожи Израел и съседните страни от Персийския залив.

Вярно е, че руско-израелските отношения не са никак лоши, но има факти, които до голяма степен притесняват Израел. Първо, Москва подкрепя Палестина в ООН относно решението за поставяне на краен срок на преговорите, с цел да се сложи край на израелската окупация на палестинските територии от 1967 г. Притеснително е и изявлението на външния министър на Русия Сергей Лавров по отношение на мирния процес в Близкия изток, както и фактът, че Русия подкрепя палестинската държава. Не на последно място са усилията на Русия да предостави политическо решение за Сирия, както и затопляне на отношенията й с Иран. 

В този смисъл от военна гледна точка израелската атака е един вид предупреждение към Русия да не отиде твърде далеч в подкрепата си за Иран и Хизбулла.

След атентатите в Париж, които убиха 16 души, сред тях и четирима евреи, от една страна Нетаняху смята, че светът ще го подкрепя в подобни акции като тази в Сирия, а от друга – Франция продължава да води политика срещу Иран под натиска на Израел.

Може би този или всички факти взети заедно, са причината за решението на Нетаняху да извърши нападението. Със сигурност обаче израелците все още смятат Иран за най-голямата заплаха и многократно заявиха, че могат да действат самостоятелно, ако бъдат изоставени от Америка и Запада. 

В Израел живеят в постоянен страх от Иран, Хизбулла и сирийската армия в Голанските възвишения, което е и причината за решението на Нетаняху да предприеме нападение над сериозен обект на Хизбулла на сирийска територия. Целта е да предизвика ответен удар от една от трите страни, а респективно и реакция от международната общност в своя полза, като по този начин връща Иран в изходно положение.

След като Хизбулла запазва мълчание след атаката, не закъснява отговорът от министъра на информацията на Сирия, който заяви, “Правителството на Израел трябва да е наясно, че разходите по запазването на сигурността в региона са далеч по-малко от разходите, когато настъпва хаос и нещата излизат извън контрол“.

За израелците ще бъде много болезнено, ако Хизбулла реши да отмъсти за загиналите си бойци и да отвърне на удара.

Източник: http://www.al-akhbar.com/node/224240