Руските военни в Сирия – опит да се даде тласък на преговорите

Анализи и коментари

Присъствието на руски военни специалисти в Сирия, което и преди беше доста явно, изненадващо попадна в заглавията на световните медии през последните седмици. Някои установиха, че в Тартус има, както мнозина я нарекоха погрешно „руска военна база”, а в Дамаск – руски военни съветници. Според повечето репортажи войници и военно оборудване от Москва са залели Сирия и подпомагат президента Асад, като участват директно в бойните действия.

Печат

Макар да е вярно, че руското присъствие в страната стана по-забележимо напоследък, би било грешка то да се нарече интервенция. Откакто конфликтът започна, руските товарни самолети и кораби редовно пътуваха до арабската страна, като доставяха хуманитарна помощ и оръжие. Всъщност помощта, която Москва осигурява на Башар ал-Асад, започна да се увеличава през 2014 г., откогато зачести преминаването през Босфора на пътуващите към Сирия кораби на руския флот. 

Някои разузнавателни данни сочат, че на руснаците им е било разрешено да използват въздушната база в Латакия, където са започнали да сглобяват префабрични къщи за 1000 гуши военен персонал и да формират екип за контрол на въздушното движение. Алауитската твърдина, Латакия, наскоро беше разтърсена от експлозии, което породи страха, че моментът, в който ще може да падне в ръцете на бунтовниците, не е далеч. Местните жители изразиха недоволство от Башар ал-Асад заради големия брой жертви сред алауитската общност. През август имаше и улични протести. Сирийският президент е на път да загуби образа си на гарант за сигурността в Латакия, затова разширяването на руското военно присъствие в сверените части на страната отвъд Тартус може да се разглежда като опит да се смекчат тези страхове.

Въпреки че се появяват материали, в които се цитират анонимни източници, които твърдят, че руските войски участват в бойните действия, Москва настоява, че специалистите й са на място в Сирия само за да обучат Сирийската арабска армия и няма да влизат във въоръжен сблъсък с бунтовниците. На подкрепяните от Запада бунтовници, които напредват бавно в Латакия и може скоро да я обкръжат, няма да бъде позволено да нападат руснаците. Те ще играят ролята на жив щит, който ще пази града. Откриването на огън по тях ще провокира ответна реакция, затова няма съмнение, че бунтовниците са били предупредени да не предприемат необмислени действия срещу руските военни.

Ако сметките на Москва са били такива, би било естествено Русия да изпрати повече специалисти в Латакия – не само във военната база, но и в самия град. В тази връзка шумът, съпътстващ руското военно присъствие там, е добре дошъл, защото създава представата за наличието на мощни руски сили в региона. 

Ако се съди по материалите, появили се в медиите, Русия е разположила допълнително стотици военни специалисти и известен брой бронетранспортьори в арабската страна. Всичко това не е в състояние да промени ситуацията на бойното поле, но може да осигури на Москва още малко време, в което тя да играе централна роля в преговорите за Сирия. Докато Белият дом все още се чуди как да тълкува последния ход на Владимир Путин, руският външен министър Сергей Лавров призовава за директни преговори, за да се избегнат „непреднамерени инциденти”.

Надеждата на Русия е да постигне поне някаква координация с водената от САЩ коалиция в Сирия. Така ще бъде открит нов канал за комуникация, докато текат преговорите. Ако този стремеж бъде реализиран, не би било изненадващо, ако Москва се опита да формира по-широка коалиция, която включва сирийското правителство и Иран – нещо, за което тя призовава от доста време. Ако бъде направен пробив в преговорите, контролираната от Русия база би могла да се използва от коалицията, за да се нанесат въздушни удари по „Ислямска държава”.

Моментът, в който Москва увеличава оръжейните си доставки за Сирия, също не е случен. Това се случва преди сесията на Общото събрание на ООН (ОС), която ще се проведе по-късно през септември. Речта на Владимир Путин е планирана за 28 септември 2015 г. Очаква се руският държавен глава да представи пред световната организация нов план за Сирия и да проведе няколко срещи в тази връзка, докато трае сесията на ОС. Ескалацията, която се наблюдава в момента в арабската страна, вероятно е преднамерена, за да се създаде усещането от необходимостта да се реагира спешно, което ще е добър коз за Путин.

Русия се стреми да ускори преговорите, които продължават повече от година, но без резултат. Москва разбира, че властта на сирийския президент намалява и че той понесе някои доста сериозни загуби напоследък, така че бързането и смелите ходове са разбираеми в този случай. Основната цел на Русия не е да спаси Башар ал-Асад, а да си осигури позиции при формирането на новото правителство.

В обобщение може да се каже, че намесата на Русия в Сирия не е толкова драматична, колкото е представяна в медиите. На този етап Кремъл изключва директна интервенция в сирийския конфликт, най-вече поради факта, че неговият контингент, разположен в арабската страна, не е достатъчно силен, за да изпълни такава задача. Освен това, след Украйна Москва не е напълно сигурна какви ще бъдат политическите последици от подобни действия. Всичко зависи от развитието на събитията в рамките на Общото събрание на ООН. Ако предложението на Путин се приеме добре, може и да станем свидетели на намаляване на напрежението през октомври 2015 г.

 

Източник: http://russiancouncil.ru/