Бивш член на антиимигрантската Партия на свободата на Геерд Вилдерс е приел исляма

Анализи и коментари

Бивш член на антиимигрантската Партия на свободата на Геерд Вилдерс е приел исляма

Арнуд ван Доорн, който до декември 2011 г. беше заместник-председател на групата на Партията на свободата в Градския съвет на Хага, обяви своето „ново начало” в Туитър. Също така той публикува туит на арабски, гласущ „Няма друг бог освен Бог и Мохамед е неговият пратеник” – един от петте стълба на исляма.
46-годишният политик ще продължи да бъде независим градски съветник, след като се отдели от партията на Вилдерс.
Първоначално Ван Доорн се въздържаше да обсъжда причините да смени религията си. По-късно обаче в интервю за „Ал-Джазира” той обясни, че интересът му към религията постепенно се е задълбочавал след като първоначално от любопитство е започнал да посещава джамия в родния си град.

Печат


„Чувал съм много негативни разкази за исляма, но аз не съм човек, който следва мнението на другите без да направи свое собствено проучване и да формирам собственото си мнение”, заяви той. „Първоначално започнах да задълбочавам знанията си за исляма от любопитство. Колегата ми от градския съвет Абои Хулани (който е от ирански произход) ме свърза с джамията ас-Соена, което ме заведе още по-напред. Там бях посрещнат много топло и позитивно.”
Запитан дали сега съжалява, че се е присъединил към Партията на свободата, той отвръща: „Научих, че всеки опит в живота има цел. Със знанието, което имам сега, без съмнение щях да направя друг избор.”
През януари Ван Доорн беше разпитван от прокурори заради статията в хагското издание на вестник „Алгемеен Дагблад”, базираща се на поверителна информация, която той е предоставил на журналистите.
Изтичането на информация е било разкрито от записан телефонен разговор, докато Ван Доорн е бил разследван за обвинения, че е продал мека дрога на две деца на 14 и 15 години.
Ванд Доорн обясни, че обвиненията са резултат от недоразумение и той е бил включен в операция под прикритие за разобличаване на дилъри на дрога в центъра на Хага. Той допълни, че не е съзнавал ясно рисковете от тези си действия.
Статията, за която той е предоставил информация, касае плановете за продажба на „Световен форум”, международен конферентен център в Хага, които планове са били обсъждани по време на закрито заседание на градския съвет.

 

Източник:
http://www.amsterdamherald.com/index.php/rss/722-20130301-from-wilders-to-muhammad-former-freedom-party-vice-chairman-converts-islam-religion-immigration-cultural-integration-the-hague-council-pvv-netherlands-dutch-politics