НАТО: ал-Асад печели войната за сърцата на сирийския народ

Анализи и коментари

ЛОНДОН – След две години на гражданска война излиза, че подкрепата за режима на сирийския президент Башар ал-Асад рязко нараства.


НАТО разполага с данни, според които подкрепата за ал-Асад рязко нараства. Данните, събрани от западно спонсорирани активисти и организации, показват, че много сирийци са разтревожени, че ал-Каида превзема сунитския бунт, и предпочитат да минат отново на страната на ал-Асад.

Печат


„На хората им омръзна от войната и мразят джихадистите”, казва западен източник, запознат със събраните данни и допълва, че „ал-Асад печели войната, най-вече защото хората си сътрудничат с него в отпор на бунтовниците”.


Данните, предоставени на НАТО през последния месец, гласят, че 70% от сирийците подкрепят режима. Други 20% са обявени за неутрални, а останалите 10% изразяват подкрепата си за бунтовниците.


Източниците посочват, че в Сирия не са провеждани официални проучвания по време на двугодишната гражданска война. В хода на войната 90 000 души са обявени за загинали. Данните идват от активисти и независими организации, работещи в Сирия основно с хуманитарна цел.


Данните са предоставени на НАТО в момент, когато Алиансът не може да вземе единно решение за това дали да се намеси в Сирия. Говори се, че Франция и Великобритания се приготвяли да изпратят оръжия на бунтовниците, докато от САЩ се концентрирали върху защитата на южната съседка Йордания.


В доклад до НАТО се казва, че през последните шест месеца сирийците са променили позициите си относно режима на ал-Асад. Тази промяна е най-силно изразена при сунититското мнозинство, за което дълго се поддържа тезата, че подкрепя бунтовниците.


„Сунитите не питаят добри чувства към президента, но повечето от тях се оттеглят от бунта”, съобщава източникът. „Остават само чуждестранните бойци, спонсорирани от Катар и Саудитска Арабия. Те обаче са разглеждани от сунитското общество като по-лоши от ал-Асад”.

 http://www.worldtribune.com/2013/05/31/nato-data-assad-winning-the-war-for-syrians-hearts-and-minds/