Руски самолети нарушават въздушното пространство на Турция – случайно или преднамерено

Анализи и коментари

Първата световна война избухва заради убийството на австрийски принц от кралското семейство, друга война в арабските земи, продължила десетилетия, е заради една камила. Историята е пълна с много други подобни примери.

Печат

Преди дни турски изтребители „F-16“ прихванаха руски военен самолет, нарушил турското въздушно пространство в близост до турско-сирийската граница, и го принудиха да се върне към сирийската територия. Това е първият инцидент от началото на руските въздушни нападения по въоръжените фракции и групировки, които воюват срещу режима в Дамаск.

Руската въздушна намеса в Сирия започна само преди седмица, но беше силно критикувана от страна на САЩ и Турция, както и от други западни страни като Франция и Великобритания, с аргумента, че бомбардировките на руските самолети са насочени към сирийската умерена опозиция, а това води до убийството на невинни граждани.

Не изключвам теорията на САЩ и Запада за вероятността да има цивилни жертви в резултат на руските въздушни нападения, които атакуват позиции на въоръжената опозицията в Идлиб, Алепо, Хама и Хомс, но смятате ли, че убийството на цивилни граждани се ограничава само до руските бомбардировки, при положение че международната коалиция, съставена от 60 държави, начело със САЩ, Франция и Англия, е извършила над 6000 удара над Сирия в продължения на 13 месеца? Възможно ли е тези удари да не са убили цивилни граждани?

Проблемът е, че много бързо научаваме за броя на цивилните жертви в резултат на руските бомбардировки, но не сме чували, дори ни е забранено да чуваме за броя на жертвите на коалицията на САЩ и Запада в Сирия и Ирак, както и до ден днешен не сме получили точна информация за броя на жертвите, загинали в резултат на американската инвазия в Ирак, или за жертвите от бомбардировките на НАТО в Либия.

Независимо коя страна извършва военни действия в Сирия – дали коалицията, Русия, режимът или многобройните въоръжени групировки, убийствата на цивилни граждани трябва да бъдат категорично осъдени, но проблемът е в селективността, например, убийството с руски ракети е „злонамерено“, а с американските – „добронамерено“.

Всички убиват сирийски цивилни под предлог спасяването на сирийския народ, спирането на кръвопролитията и поддържане на сигурността и стабилността в тази страна, но истината е съвсем различна от тези твърдения. Това е конфликт на световни и регионални сили, чиято цена плаща сирийският народ именно защото се води върху и за неговата земя.

Нарушаването на турското въздушно пространство от руски изтребители може да е инцидент, но също така може да целенасочено, за да се провери реакцията на Турция, но не изключваме да бъде провокативно и предупредително съобщение, че Турция не е трудна мишена и трябва да ограничи критиките си и възраженията си към руската военна намеса, както и предоставянето на всякаква подкрепа на въоръжената сирийска опозиция.

Турското външно министерство привика руския посланик в Анкара, за да даде обяснения за инцидента, а от своя страна Ахмет Давутоглу заплаши, че страната му ще отвърне на всяко нарушение на турското въздушно пространство.

Руската военна намеса в Сирия се превърна в източник на загриженост от съседни страни като Турция и нейните съюзници Саудитска Арабия и Катар, както и Европа и САЩ. Би било страшно, ако подобен инцидент, умишлен или по погрешка, бъде използван за започването на световна война на сирийска земя.

 

Източник: http://www.raialyoum.com