Социалните медии са използвани за набиране на нови британски джихадисти в Сирия

Анализи и коментари

Съобщенията и снимките, публикувани в сайтове като „Туитър” и „Фейсбук”, разкриват мотивите и действията на джихадистите

В едно мазе, разположено на улица „Странд” в Лондон, само на няколко метра от кафенетата на резиденцията „Съмърсет Хаус”, двама учени седят, надвесени над лаптопите си. Единият от тях се обляга механично на розова топка за фитнес, а другият посяга към паянтов офис стол. В продължение на дни, седмици и месеци те използват екраните на компютрите си като портали към един от най-кървавите конфликти в модерно време. Двамата изследователи се опитват не само да установят контакт с младежите, избрали да изоставят западните демокрации, които наричат свой дом, за да се присъединят към бунтовниците, воюващи срещу режима на Асад в Сирия. Те се стараят също така да ги разберат и да им дадат думата.

Печат

Навярно в тази война джихадистите успяват най-добре да се възползват от бързината и свойството на социалните мрежи да достигат до всяка точка на света. Бойците залагат на приложенията за смартфоните и „Скайп”, за да общуват, споделят опит, привличат бъдещи другари по оръжие и набират средства от вкъщи чрез аматьорски пропагандни плакати и видеоклипове.

За последната година и половина Шираз Махер и Джоузеф Картър от Международния център за изучване на радикализацията и политическото насилие събират, пресяват и анализират информация. Те също така общуват директно с все по-големия брой чужденци от скандинавските страни, Обединеното кралство, Белгия, Франция, Германия и Австралия, заминали за Сирия и присъединили се към джихадистката терористична организация „Ислямска държава” или Фронта „ан-Нусра”.

Публикувано през декември миналата година изследване на Международния център за изследване на радикализацията (МЦИР) към британския „Кингс колидж” показва, че броят на западноевропейците в арабската страна е 1900 души. Двеста деветдесет и шест от тях са от Белгия, 249 – от Германия, 412 – от Франция и 366 – от Обединеното кралство.

Някои от снимките и постерите, събрани и анализирани от учените, напомнят за филма „Четири лъва” – британска комедия за младите мюсюлмани от Острова, които водят джихад срещу враговете си. На част от кадрите младежите размахват автомати „Калашников”, седнали върху танкове. На друга – си почиват в басейн, а на трета се виждат малките удоволствия, които бойците все още могат да си позволят – зърнена закуска „Келлог”, течен шоколад „Нутела” и желирани бонбони „Харибо”. Тези дребни радости са причината британските джихадисти да наричат конфликта в Сирия „петзвездният джихад”.

Освен перченето на група младежи с оръжие в ръка, кореспонденцията между британските джихадисти в Сирия в „Туитър”, „Фейсбук”, „Тъмблър”, „Аскефем” и приложенията като „Уатсап” и „Кик” разкрива и нещо друго. По думите на Махер, тя предоставя безпрецедентната възможност да се вникне в мотивацията и постъпките на всички тези бойци, които притесняват силите за сигурност и полицията в Обединеното кралство. 

МЦИР започва на анализира, наблюдава и комуникира с чуждестранните бунтовници през 2012 г. Доказателствата сочат, че голяма част от тях са преминали турската граница, за да участват в боевете в Сирия. Директорът на центъра, професор Питър Нюман, коментира: „Започнахме да обръщаме внимание на онова, което можем да научим от профилите на екстремистите в социалните мрежи. Така открихме, че всички чуждестранни бойци, които постепенно се присъединиха към бунта през 2012 г., имаха профили в социалните мрежи и целта беше да съберем информацията накуп.”

Центърът проследява младите британци – и малкия брой млади британки, – които са в Сирия при джихадистките групи и са от градове като Брадфорд, Манчестър, Лондон, Бирмингам, Портсмут и Кроли. 

С онези, с които говори редовно, Махер е успял да се сближи. „Много сме доволни от нещата, които научихме”, разказва той. Британският учен е наясно, че трябва да внимава с информацията, до която се е добрал, но смята все пак, че по-голямата част от нея е достоверна. „Мисля, че е важно гласът им да бъде чут”, казва Махер. „Важно е да ги разберем и да оставим настрана истерията, която темата може да предизвика понякога.”

Обменът на информация е и в двете посоки – освен на изследователите социалните медии помагат и на бойците в Сирия да се информират за ставащото в Обединеното кралство. „Знаят много добре какво се случва тук”, обяснява Махер. Според МЦИР британските джихадисти веднага са открили публикуваната във вестник „Гардиън” статия на Джордж Монбио, в която авторът сравнява джихадистите с чужденците, които се бият в Испанската гражданска война. Махер и екипът му първи са предали новините за десетимата британски бойци, убити в Сирия. Когато роденият в Кроли Абдул Уахид Маджид извършва самоубийствен атентат, разбивайки камион в портите на затвора в Алепо, друг британски гражданин изпраща на Махер съобщение в 5 часа сутринта с информация за смъртта му.

Махер приема лично смъртта на един от хората, с които контактува редовно. Преди за замине за Сирия, двайсет и три годишният Ифтихар Джаман е посещавал частно училище и е работил в кол център в Портсмут. Когато пристига в арабската страна, той се присъединява към „Ислямска държава” – една от най-ужасните джихадистки групи, които участват в сраженията. Махер го описва като благочестив човек, воден от хуманитарни подбуди и желанието да помогне на сирийския народ. 

Ифтихар умира през декември 2014 г. Образът му украсява множество пропагандни плакати, разпространени из социалните медии от британските бойци в Сирия. На един от тях пише: „Когато обикновен човек напусне дома си, за да се бие на страната на потиснатите, той е герой. Ако този човек е мюсюлманин, той е терорист.”

Махер смята, че е важно да се разбере мотивацията на младите британци, които се радикализират или заминават за Сирия, подтиквани от хуманитарни съображения: „По-голяма част от тези, които ще се върнат, няма да са проблем. Когато това стане, ние трябва да ги подкрепим и да проявим разбиране. Мнозина ще имат психологически проблеми и ще страдат от посттравматичен стрес”, допълва той.

Все пак екипът от Кингс колидж приема оценките на полицията и силите за сигурност, че съществува риск от „ефекта на бумеранга” – заплахата, която чуждите бойци ще представляват, когато се върнат по родните си места. Именно този проблем е причина за рязкото увеличаване на броя на арестуваните в Обединеното кралство през първите три месеца на годината по обвинения, свързани с тероризма. Става дума за хора, които са направили опити да заминат за Сирия или такива, които са искали да се върнат оттам. До написването на статията в Обединеното кралство са арестувани 30 души.

„Малка част от завърналите се ще са радикализирани и ожесточени. Те ще имат уменията на терористите – ще знаят как да сглобяват бомби и как да боравят с оръжие”, обяснява Нюман. „Именно тази малка група може да извърши атентати тук, във Великобритания.”

 

Източник: www.theguardian.com