Кръвта на европейците между лицемерието на политиците и страха от загубата на ценностите на свободата и демокрацията

Анализи и коментари

Отново се задават множество въпроси в условията на терористичните нападения, отнели живота на десетки хора в столицата на Европейския съюз и централата на НАТО. Дали Европа ще се откаже от ценностната си система, вкоренена през последните векове и за която европейските общества са платили с реки от кръв?

Печат

Ясен и злорадстващ тон демонстрират някои политици и медии в изявленията си, изразявайки увереността си, че това, което се става в Европа, се дължи на отварянето на вратите на континента за лидерите на екстремизма и съчувствието към екстремисти и бунтовници. Други пък твърдят, че липсата на уважение от страна на Запада към ислямските обичаи, традиции и идеали на бежанците и имигрантите е причината, довела до изолацията на самите тези малцинства и съответно до предприемане на други методи за отмъщение.

От гледна точка на арабите мюсюлмани и може би на медиите, Европа носи пълната отговорност за това, което стана и ще продължи да става. Те дори отиват по-далеч, обвинявайки Европа, че е причината за разрастването и разпространяването на тероризма в арабските и ислямските страни.

Разпространяването на подобни възгледи има няколко цели, а именно:

- Освобождаване на арабските и ислямски режими, държави и правителства от отговорността за създаването на тероризма и предоставянето на всички условия (икономически, социални, политически и образователни), подходящи за зараждането, израстването и разпространяването му в други страни.

- Отклоняване на вниманието от институции, финанси и важни личности, принадлежащи на режими и управляващи кралски фамилии, които финансират и полагат грижи за износа на тероризма.

- Отклоняване на вниманието от Америка, която играе огромна роля в разпространението на тероризма, използвайки го като средство за уреждане на политически и геополитически сметки, с помощта на регионални агенти и съюзници в Близкия изток.

Съществуват и много други средства за прикриване ролята на политическите режими в страните от Близкия изток, които отглеждат, подкрепят и финансират тероризма. Въпреки всичко, екстремисти, глупаци и мечтатели продължават да обвиняват европейската свобода и демокрация за нанесените удари, сякаш обвиняват Европа за това, че ценностната ѝ система е по-различна от тяхната.

Европейската ценностна система, изграждана в продължение на векове, сега се използва, за да се нанесе удар срещу самата Европа, докато всички пръсти сочат местните като виновни за ставащото. Тази изкривена логика до голяма степен допринася за оправдаването на тероризма и отклоняване на вниманието от истинските причини за упражняването му. В същото време ни е трудно да игнорираме европейската политика, която започва да противоречи на споменатата ценностна система.

Европейските правителства работят срещу хората си, като използват тероризма един път като инструмент за постигане на цели, и втори път като се борят срещу него. Докато политиците продължават да прилагат този двоен стандарт, тероризмът удря по живота на хората и по техните интереси.

Опасността при последните атаки в Брюксел се състои в това, че градът е седалище на Европейския съюз и централата на НАТО, което се ръководи от САЩ. Следователно тази серия от атентати не трябва да мине току-така, както стана с другите, състояли се във Франция, Египет и Тунис. Брюкселската атака не е по-малко опасна, по отношение на смисъла и значението си, от атентатите от 11 септември 2001 г. в Ню Йорк.

Къде са разузнаването на НАТО и ЦРУ? Ако не съюзниците си, то поне да защитят централата си, ръководена от САЩ. А къде е разузнаването на Европейския съюз? Защо не успя да защити столицата си? Тези въпроси на пръв поглед са тривиални, но в белгийския случай са от огромно значение.

 

Източник: https://arabic.rt.com