Мюсюлманите, които са спасявали евреи от Холокоста

Анализи и коментари

Наричан „иранският Шиндлер”, ислямският дипломат Абдул Хосейн Сардари спасява хиляди евреи от нацисткия режим, като обърква фашистите, използвайки собствената им пропаганда. Когато те започват да прилагат антиеврейските си закони в окупирана Франция, Сардари, тогава ръководител на иранското консулство в Париж, използва тъкмо пуристките закони на нацистите, за да ги убеди, че иранските евреи всъщност са арийци и не попадат под обхвата на расисткото законодателство на Райха. Без съгласието на висшестоящите си господин Сардари издава ирански паспорти на окупираните евреи и по този начин помага на 2000 от тях да избягат от нацисткия режим.

Печат

Сардари е само един от мнозината участници в нова кампания, която почита мюсюлманите, рискували живота си, за да спасяват евреи по време на Холокоста. Тя е организирана от организацията „Аз те защитавам”, чиито членове се определят като „група хора, които се подкрепят, независимо от своята религия, раса, пол и вярвания”. Те се опитват да привлекат вниманието към истории, които често са забравяни – тези на мюсюлманите, помагали на евреите по време на един от най-ужасните геноциди в историята.

Почетена е и героичната памет на британската мюсюлманка Нур Инаят Хан. По време на Втората световна война тя работи като телеграфист и е вербувана от Съюзниците да шпионира в окупираната от нацистите Франция. До ареста ѝ осигурява важна подкрепа на съпротивителното движение и е екзекутирана в концлагера „Дахау”.

Селяхатин Улкумент, турски дипломат в Гърция, е почетен заради това, че е организирал лодки, с които да превози евреите на безопасно място в Турция. Заради неговата намеса в окупираните от Германия земи са спасени около 50 евреи. 

Кадур Бенгабрит, основател на Мюсюлманския институт към Голямата джамия в Париж, е фалшифицирал документи, за да изкара някои евреи мюсюлмани и да ги спаси от депортиране по време на войната. Си Али Саккат е бивш кмет в Тунис и потомък на Пророка Мохамед, който е защитил 60 евреи, избягали от трудовите лагери, като ги е скрил в своя имот. Паметта на Халид Абдул Уаххаб е почетена, защото е спасил две еврейски семейства, като ги е подслонил в конюшните на фермата си, която се намирала близо до Махдия, Тунис. 

Тези и много други истории бях разказани още веднъж в седмицата, в която се отбелязва Денят на възпоменание на жертвите на Холокоста, когато бяха извършени междурелигиозни церемонии на различни места по света – в Ню Йорк, Вашингтон, Женева и Албания. 

Видни религиозни фигури като имам Халид Латиф и равин Йехуда Сарна присъстваха на тях. Там беше и оцелялата от Холокоста Джохана Нойман, спасена от мюсюлмани по време на Втората световна война.

„Начинът, по който мюсюлманите често са представяни в медиите и публичните дискусии, може да предизвика страх и омраза. „Аз те защитавам” привлича вниманието върху онези мюсюлмани, които са опазили човешки живот”, обяснява пред „ал-Арабия Инглиш” Дани Лорънс, ръководител на екип в организацията „Аз те защитавам”. „В същото време искаме да изтъкнем и ролята на немюсюлманите, които се противопоставят на омразата и ислямофобията и са защитили мюсюлмани, например в църкви и синагоги”. 

Дани Лорънс, който е и съосновател на „Аз те защитавам” коментира темата и пред електронното издание „Хъфингтън пост”: „Ние показваме истории, които разкриват, че нито една група, нито една общност не е монолитна. Тези хора не са позволили една идеология, нищо че навремето е споделяна от мнозинството, да ги застави да мразят „другия”, защото те са били този „друг”.

 

Източник: http://www.independent.co.uk