Защо САЩ искат да укрепят специалните си сили в Сирия?

Анализи и коментари

Американски служители заявиха пред „Ройтерс”, че администрацията на САЩ обмисля план за значително увеличаване броя на специалните си сили в Сирия.

Печат

Това не е изненада. Може да се каже, че вероятността за увеличаване броя на специалните сили в Сирия и Ирак е голяма, като се вземе предвид факта, че решението за изпращане на войски бе взето през месец декември, миналата година, когато от Вашингтон обявиха, че вече са изпратили петдесет военнослужещи от специалните части, за да обучат силите, подкрепяни от САЩ. Сред тях е и съюзът „Демократични сили на Сирия” (ДСС), основан на 12.10.2015 г., както и „Новата сирийска армия”, сформирана в средата на месец ноември същата година. И двете са подкрепяни от САЩ.

Според американски правителствен източник, броят на американските специални сили ще се увеличи значително. Същият намеква, че „американският контингент на специалните сили в Сирия ще стане много по-голям”.

Няколко причини стоят зад умножаването на американските войски в Сирия:

1 – Военното примирие, което идентифицира естеството на конфликта и врага в лицето на ДАИШ; следователно няма странични битки и не съществуват множество фронтови линии.

2 – Успехите, постигнати от силите, ползващи се от подкрепата на САЩ, и особено ДСС в град Хасака, североизточната част на Алепо и в северната част на град Ар-Ракка.

3 – Умножаването на задачите, поставяни на споменатите сили с приближаване на битките за градовете Ар-Ракка и Дейр аз-Зор. Те представляват важна крепост за ДАИШ, а битката за Ар-Ракка изисква подготовка и обучение на арабски сили, поради спецификата на региона.

Една от причините, поради които закъснява битката за освобождаването на Ар-Ракка, е липсата на добре обучени арабски сили, които да се противопоставят на организацията. Кюрдските войски отказаха да влязат в битка срещу ДАИШ в града, страхувайки се да не провокират арабските племена, след като кюрдските „Сили за защита на народа” наложиха контрола си върху град Тал Абяд, населен предимно от арабски племена.

Проблемът, който стои пред САЩ в северната част на Сирия, се крие в ограничения брои арабски бойци, в сравнение с кюрдите. Те освен това разполагат и със значително по-малък боен опит. 

Битката за Ар-Ракка изисква участието на повече арабски отколкото кюрдски сили, а това е задачата на американските военнослужещи, чийто брой към момента е недостатъчен, предвид нарастващото присъединяване на бойци от арабски племена в програмата за обучение на САЩ. Тя се осъществява след големия успех във връщането на град Шадади – един от бастионите на ДАИШ в провинцията Хасака – в края на февруари тази година. Наличието на добре подготвени и многобройни арабски сили би могло да върне баланса в северния район, където кюрдите сякаш са убедени, че разширяването на териториите, които контролират, би могло да се обърне срещу тях –  във вътрешен план по отношение на арабските племена, а в регионален – по отношение на Турция.

4 – Желанието на Вашингтон да докаже сериозността си във войната срещу тероризма. След като сирийската армия с руска помощ успя да наложи контрола си върху град Палмира и започна да се разширява към Дейр аз-Зор на север, от Вашингтон бяха принудени да засилят присъствието на съюзниците си в района. Американците се стремят да разширят обхвата на властта си в северната част, така че да не се ограничават само до кюрдите, които започнаха да реализират проекта си за създаване на автономия.

5 – Подготовката за евентуално извършване на операции на американски специални части, както когато през август 2014 г. се опитаха да спасят журналиста Джеймс Фоли и други американски граждани, станали заложници в райони, контролирани от ДАИШ.

6 – Възможността да се създаде американска военна база, особено предвид навлизането на сирийската криза в нова фаза, напълно различна от предишните. Именно затова от Вашингтон се стремят да укрепят влиянието си с наближаването на най-трудния етап във военната операция срещу ДАИШ, който също се явява и най-трудният етап от достигането до политическо решение в Сирия.

 

Източник: https://arabic.rt.com