Екзекуцията на проповедника Нимр ал-Нимр е „сектантска катастрофа”, предизвикана от Саудитска Арабия… Дали кралството е предвидило възможността за „отмъщение”, което може и да не се понесе добре от „богатите”?

Анализи и коментари

След като вътрешното министерство на Саудитска Арабия съобщи за изпълнените екзекуции на 47 души, сред които и шиитският проповедник Нимр Бакер ал-Нимр, моментално се върна споменът за силните и героичните речи, които шейхът изнасяше срещу режима в кралството, и то пред силите за сигурност.

Печат

Той е сред най-известните лица на опозицията срещу управляващата фамилия в Саудитска Арабия; никога не води борбата си срещу режима от комфорта на лъскави хотели или от други държави, а винаги е сред своите хора – мюсюлманите шиити – които са маргинализирани от режима, и с висок глас призовава за техните права. Днес властите го екзекутират с обвинението, че подкрепя „мирните” демонстрации, които излизат с искане за права и равенство между тях и техните братя, сунитите.

Не знам дали саудитските власти осъзнават до какви катастрофални последици може да доведе тази постъпка. Действията им може да предизвикат ярост и да мотивират хората  да се надигнат срещу тях. Не знам също и дали старейшините от „Нефтеното кралство” са обсъдили присъдата преди да бъде гласувана за изпълнение.

Наивно е да вярваме, че самият саудитски съд е издал присъдата. Всички знаем, че в кралството често се изпълняват подобни присъди, а за тях има специална „книжка”, изваждана в случай на необходимост, когато трябва да се съдят хора, които не са удобни на фамилията, като например палестинския поет Ашраф Фаяд, който бе арестуван, блогъра Раеф Бадауи и други. Всички те са осъдени според законите от „книжката”, истината за която не е позната на никого.

Диктаторските правителства и, разбира се, саудитското такова смятат, че могат да сеят страх сред народите, отнемайки свободата или екзекутирайки онези, които искат реформи или права. Но това време приключи. Убийството на проповедника няма да потуши искрата на недоволство сред народа, защото той разполага с поддръжници, а екзекуцията му, разгневила много хора, ще го превърне в мъченик и следователно ще привлече още повече почитатели, които ще вървят по пътя му.

Страхувайки се от ответната реакция на саудитските шиити след новината за изпълнената вече екзекуция, саудитските власти пращат военно подкрепление в провинцията Катиф. Това означава, че кралството може да бъде изправено пред бунтове, които може да се превърнат в отмъщение, особено след иранското изявление, в което бе споменато, че кралството ще плати скъпо за постъпката си. Това може да е началото на края на кралското управление на саудитската фамилия.

 

Източник: http://www.raialyoum.com