Данни за британски граждани в изтеклите документи на „Ислямска държава”

Анализи и коментари

Предполага се, че документите са откраднати от граничните власти на „Ислямска държава”

Над десетима британци, членове на „Ислямска държава”, са сред 22 000 наемници на терористичната организация, чиито данни станаха обществено достояние, след като част от подробните „входни интервюта” на групата станаха публично достояние.

Печат

Проопозиционният сирийски сайт „Заман ал-Уасл” публикува в интернет избрани формуляри, всеки от които е съставен от 23 въпроса. Отговорите им разкриват имената, рождените дати, гражданството, родните места и дори кръвните проби на екстремистите. 

Британската телевизия „Скай нюз” разполага със сходен списък, който съдържа общо 22 000 имена, адреси, телефонни номера и контакти на близки. Бивш специалист по борбата с тероризма го определя като „златна мина”. В него са включени и видни фигури, за които вече се знае, че са членове на „Ислямска държава”, като британците Абдел Бари, Джунаид Хусейн и Рияд Хан. 

През юли миналата година се появи информация, че Бари - бивш рапър от Лондон, е дезертирал от „Ислямска държава” и се укрива в Турция. За Хусейн от Бирмингам се смята, че преди да бъде убит при атака с американски безпилотен самолет през август, е бил шеф на медията на терористичната организация. Хан от Кардиф се появи в популярно пропагандно видео на „Ислямска държава”, но беше убит при удар с безпилотен самолет на британските Кралски военновъздушни сили.

Формулярите разкриват, че бъдещите членове е трябвало да избират дали искат да бъдат използвани като атентатори-самоубийци, войници, или да изпълняват някаква друга задача, както и да посочат дали имат „предишен опит като джихадисти”.

Според „Заман ал-Уасл” разкритията дават информация за 1736 бойци от 40 страни, 25% от които са саудитци, а останалите – предимно от Тунис, Мароко и Египет. 

Предполага се, че документите, написани на арабски, с лога, използвани от т.нар. Ислямска държава, съдържат данни за 16 британски бойци. Сред споменатите екстремисти от Европа най-голям брой са тези от Франция, Германия и Обединеното кралство. За четирима се предполага, че са от САЩ, а за шестима – от Канада. 

Тимъти Холман, който е превел част от документите на английски език, коментира, че те са били взети на от граничен пункт на територията на „Ислямска държава” между ноември и декември 2013 г. 

Автентичността на формулярите не е могло да бъде потвърдена веднага, но от „Хоум офис” (Министерство на вътрешните работи на Обединеното кралство – бел. прев.) заявиха, че „знаят” за документите, както и че съдържащата се в тях информация съвпада с материали, разследвани от службите за сигурност в Германия. Става дума за имена, кодови названия, рождени дати, гражданство, посещавани страни, трудов опит и предишна джихадистка дейност.

„Всеки джихадист, който премине границите на „Ислямска държава” са първи път, трябва да признае пред граничната администрация всичко за себе си, дори и ролята, която иска да изпълнява в „държавата” – боец или атентатор-самоубиец”, пише в материала на „Заман ал-Уасл”.

Документите бяха публикувани във вторник, ден след като в Германия се появиха статии, че Федералната криминална полиция разполага с повече от хиляда документа на „Ислямска държава”. Описанието, дадено от немския вестник „Зюддойче Цайтунг”, съвпада с публикуваните от „Заман ал-Уасл” материали, в които се говори за „входните интервюта” с двайсет и трите въпроса, задавани в териториите на „Ислямска държава” в Сирия. „Смятаме, че е много вероятно тези документи да са истински”, е заявил пред „Зюддойче Цайтунг” говорител на Федералната криминална полиция. Германските прокурори планират да използват находката като доказателство, когато повдигнат обвинения на онези джихадисти, които се опитат да се върнат в Германия.

Ричадр Барет, бивш директор на операциите, свързани в глобалния тероризъм в МИ6, коментира документите на „Скай нюз” така: „Те са истинска златна мина и съдържат изключително важна информация, която ще представлява интерес за много хора и най-вече за службите за сигурност и разузнаването.”

Говорител на Хоум офис заяви пред  вестник „Индипендънт”, че оттам са „знаели” за изтичането на информацията, но че не може да каже повече по съображения за сигурност. Той също така добави: „Лица, които участват в конфликта в Сирия или пътуват до териториите на „Ислямска държава”, са обект на разследване и трябва да очакват, че ще бъдат съдени, когато се върнат. Всички доказателства ще бъдат взети предвид.”

Според полицията поне 700 души от Обединеното кралство са заминали за Сирия и Ирак, за да окажат подкрепа на джихадистки организации или да се бият за тях. Около половината от тях са се върнали.

 

Източник: http://www.independent.co.uk