Министърът на външните работи на Румъния обвинява саудитския посланик в сексуален тормоз и убийство на местна секретарка. Дава на мисията 48 часа да напусне страната.

Анализи и коментари

Понеделник, 18.04.2016, Букурещ, Румъния 

Министърът на външните работи, Лазар Команеску, поиска да се срещне със саудитския посланик в Букурещ, Абдулрахман И. ал-Раси, след като същият бе обвинен в изнасилването и убийството на Йоана Валиску – 25 годишна румънска студентка по медицина, работила в саудитското посолство като секретарка.

Печат

„Съгласно предварителните съдебни доклади, жертвата е била насилена сексуално и след това удушена с колан. Тялото ѝ бе намерено да се носи на повърхността на езеро, разположено в близост до електроцентралата Грозавести, на около 39 километра от Букурещ”. Това докладва Команеску пред АФП.

„Президентът и министър-председателят изпратиха съболезнователни писма до семейството на Йоана. Поради дипломатическия имунитет не можахме да арестуваме посланика. Днес дадохме на членовете на саудитската мисия 48 часов ултиматум да напуснат страната. Изчакваме полицейското разследване да приключи преди официално да отправим дипломатическо оплакване. Очакваме и Интерпол да ни помогне да екстрадираме убиеца до Румъния, за да се изправи пред съда възможно най-бързо”, каза министърът пред румънската Национална агенция за новини в понеделник.

„Правителството на Румъния изиска саудитските власти да оттеглят имунитета на обвиняемия, но те избраха да не го направят. Затова решихме официално да експулсираме всички саудитски дипломати, тъй като считаме ситуацията за изключително сериозна”, каза Команеску.

По-рано през тази година друга румънка, работила като камериерка в резиденцията на саудитския посланик, твърдеше, че е била пребита и изнасилена от дипломата, както и заплашвана да не издава станалото. 

 

Източник: http://awdnews.com/top-news/the-romanian-foreign-minister-accuses-the-saudi-ambassador-of-sexual-molestation-and-murder-of-a-local-female-secretary,-giving-the-saudi-mission-48-hours-to-leave