Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/mesbgne/public_html/plugins/system/t3/includes/menu/megamenu.php on line 141
Мусауи нарича саудитските принцове спонсори на Ал Кайда | Анализи и коментари

Мусауи нарича саудитските принцове спонсори на Ал Кайда

Анализи и коментари

ВАШИНГТОН - В изключително необичайни показания от строго охранявания федерален затвор бившият агент на Ал Кайда описва видни членове на кралското семейство на Саудитска Арабия като основни спонсори на терористичната мрежа в края на 90-те и твърди, че е обсъждал план за свалянето на Еър Форс Уан с противовъздушна ракета Стингър със служител на посолството на Саудитска Арабия във Вашингтон.

Печат

Миналата година членът на Ал Кайда Закариас Мусауи написа писмо до съдия Джордж Б. Даниелс - член на Ню Йоркския окръжен съд, който председателства делото, заведено срещу Саудитска Арабия от роднини на убитите в терористичния акт от 11-ти септември, 2001. В писмото казва, че иска да свидетелства по делото и след продължителни преговори с представители на Министерството на правосъдието и на Федералното бюро за затворите, екип от юристи е допуснат до затвора за да осъществи разпит в рамките на два дни през октомври миналата година.

В изявление от понеделник вечерта, Саудитското посолство заяви, че Комисията за 11 септември е отхвърлила твърденията, че саудитското правителство или саудитски служители са финансирани Ал Кайда.

В изявлението се казва: "Мусауи е умопомрачен престъпник и собствените му адвокати са представили доказателства, че е невменяем. В думите му няма никаква достоверност.".

Г-н Мусауи е диагностициран с психично заболяване от психолога, който свидетелства от негово име, но е признат за годен да се изправи пред съда по обвинения в тероризъм. Той бе осъден на доживотен затвор през 2006 г. и излежава присъдата си в затвора с най-строги мерки за сигурност във федералната система - Коло, Флоренция. Абсолютно невъзможно е да бъдат потвърдени обвиненията, отправени от Мусауи.

Твърденията му идват в деликатен момент за саудитско-американските отношения, по-малко от две седмици след смъртта на дългогодишния монарх на страната, крал Абдула и наследяването на трона от неговия полубрат крал Салман.

Постоянно ескалиращото напрежение между саудитските лидери и администрацията на Обама датира от арабските въстания през 2011 г. и усилията за овладяване на последвалите ги безредици в региона. Мусауи описва среща, състояла се в Саудитска Арабия, на която са присъствали крал Салман и други кралски особи и на която са им писма от Осама бин Ладен.

Отдавна има доказателства, че още преди терористичния акт от 2001 г. богати саудитци оказват подкрепа на Ал Кайда и Бин Ладен, който е син на Саудитски строителен магнат. Саудитска Арабия работи в тясно сътрудничество със САЩ за финансиране на ислямските бунтовници, борещи се със Съветската армия в Афганистан през 1980 г., а Ал Кайда привлича своите членове именно от тези военни единици.

Степента и естеството на саудитското участие в Ал Кайда обаче, както и дали то стига до планирането и финансирането на атаките от 11 септември отдавна са обект на спорове.

Ако бъдат счетени за годни, показанията на Мусауи ще разкрият нови подробности за степента и естеството на тази подкрепа в подготвителния период преди 11 септември. От свидетелските показания дълги повече от 100 страници и внесени във Федералния съд в Ню Йорк в понеделник, става ясно, че той е спокоен и последователен, въпреки че в хода на разпита адвокатите на ищците не оспорват неговите твърдения. "Моето впечатление е, че той е напълно здравомислещ човек – фокусиран и сериозен", казва Шон П. Картър, адвокат от Филаделфия от страна на ищците, който заедно с Козън O'Конър участва в снемането на показания под клетва. Той също отбелязва, че е трябвало като адвокати да получат разрешение и необходимите "специални административни мерки", за да имат право на комуникация с осъдени терористи във федерални затвори.

Роденият във Франция Мусауи е задържан седмици преди 11 септември от имиграционните власти в Минесота, така че по време на атаките е бил в затвора. По-рано през 2001 г. той взема уроци по летене, а по сметката му са преведени $ 14,000 от клетка на Ал Кайда в Германия - доказателства, че може би се е подготвял да бъде един от похитителите от 11 септември.

В клетвените си показания, дадени в затвора, той казва, че през 1998 г. или 1999 г. е инструктиран от лидери на Ал Кайда в Афганистан да създаде база данни на дарителите на организацията. Помни, че сред имената в тази база данни са тези на принц Турки ал-Фейсал, на шефа на саудитското разузнаване, принц Бандар бин Султан, дългогодишният посланик на Саудитска Арабия в САЩ, принц Ал Уалид бин Талал -изтъкнат инвеститор-милиардер, както и много от водещите духовници в страната.

"Шейх Осама искаше да се води регистър на дарителите", казва той на развален английски, "Кой трябва да слушаме, кой е допринесъл за джихад".

Мусауи също заявява, че е действал като куриер на Бин Ладен като е доставял лични съобщения на видни саудитски принцове и духовници. Описва и обучението си в лагери на Ал Кайда в Афганистан.

Твърди, че е участвал и в изпитанията на 750 килограмова бомба като подготовка за планираното нападение на камион-бомба над американското посолство в Лондон добавайки, че е използвано същото оръжие като това от нападенията на Ал Кайда през 1998 г. над американските посолства в Кения и Танзания. Изучавал е и възможностите за организиране на атаки със селскостопански самолети.

В допълнение Мусауи казва: "Говорим за възможността за изстрелване на Еър Форс Уан.

Обръща внимание и на факта, че се е срещнал в Кандахар с официално лице от Отдела по ислямски въпроси на Саудитското посолство във Вашингтон. "Трябваше да отида до Вашингтон с него", за да "се намери място,подходящо за атака с противовъздушна ракета Стингер и с възможност за бягство".

Казва също, че е бил арестуван, преди да има възможност да изпълни разузнавателната си мисия. По време на процеса срещу него през 2006 г. поведението на Мусауи е отчасти неадекватно. Опитва се да уволни адвокатите си, които представят доказателства, че страда от тежко психично заболяване. Председателстващият съдия Леони М. Бринкема обаче заявява, че е "напълно доволна, от факта, че г-н Мусауи е напълно годен" и го нарича "изключително интелигентен човек".

„Той познава правната система много по-добре от някои адвокати, които съм виждала в съда", добавя тя.

Делото на оцелелите от атентатите също е заведено в понеделник, а в него фигурират клетвени показания от бившите сенатори на Флорида Боб Греъм, на Небраска - Боб Кери и бившият секретар на военоморския флот Джон Лемън. В тях се твърди, че е необходимо по-задълбочено разследване на саудитската връзка с атентата от 11 септември. Г-н Греъм е съпредседател на Комисията за разследване на атентатите съвместно с Конгреса, а господата Кери и Лемън са членове на Комисията за разследване на атентатите от 11 септември.

"Убеден съм, че е налице пряка връзка между някои от терористите, извършили атентатите от 11 септември и правителството на Саудитска Арабия", пише г-н Греъм, който отдавна настоява за огласяване на 28 страници от доклада пред Конгреса, изследващ саудитските връзки. И към момента документът е засекретен.

В показанията си под клетва г-н Кери казва, че е "фундаментално неточно и подвеждащо" да се твърди, че Комисията за разследване на атентатите от 11 септември оневинява саудитското правителство, както правят адвокатите на Саудитска Арабия.

Трите изявления на бившите длъжностни лица не са адресирани към показанията на Мусауи.

Делото „11 Септември“ е заведено първоначално през 2002 г., но среща редица юридически пречки с години. Прекратено е през 2005 г. с мотива, че Саудитска Арабия се радва на "суверенен имунитет," а обжалваното решение за прекратяване е потвърдено на втора инстанция от Апелативния съд на САЩ.

Апелативният съд отменя собственото си решение по-късно, като разпорежда възобновяване на делото. Саудитското правителство обжалва пред Върховния съд, но той отказва да разгледа делото и го връща във Федералния окръжен съд в Манхатън. Заведеното в понеделник дело противодейства с искането на поставление за прекратяване от страна на Саудитска Арабия.

Г-н Картър, адвокат на ищците казва, че той и колегите му се надяват да се върнат в затвора Колорадо, за да проведат допълнителен разпит на Мусауи. Те са били информирани от затворническите власти, че имат право на това. "Уверени сме, че той има още много какво да каже", добавя Картър.

Уточнение: 06 февруари 2015

Поради редакторска грешка, в статията от сряда за Закариас Мусауи, бивш агент на Ал Кайда, който свидетелства, че членове на саудитското кралско семейство са били дарители на терористичната организация през 1990 г., титлата на крал Салман от Саудитска Арабия е цитирана погрешно, когато г-н . Мусауи твърди, че се е срещал с него в Саудитска Арабия преди терористичните атаки от 11 септември. Салман е бил принц, а не престолонаследник. (Той става престолонаследник през 2012 г.).

Източник: http://www.nytimes.com