Вашингтон се чуди как ИДИЛ се сдоби с толкова много автомобили „Тойота“

Анализи и коментари

Високопоставени служители на американската система за борба с тероризма са поискали сътрудничество от компанията „Тойота“ за откриване на източника, който снабдява ИДИЛ с джипове и пикапи – модел „Тойота“. 

Печат

Американският телевизионен канал ABC, позовавайки се на източници от правителството на САЩ, твърди, че Вашингтон е загрижен заради големия брой автомобили „Тойота“, които се използват от бойците на „Ислямска държава“, както се вижда от пропагандните видеозаписи на организацията.

Според същата медия компанията „Тойота“, която е вторият по големина производител на автомобили в света, твърди, че не разполага с никаква информация как автомобилите са попаднали в ръцете на „Ислямска държава“, но подкрепя разследването на Отдела за борба с финансирането на тероризма към Министерството на финансите на САЩ.

Компанията твърди, че е предала на Министерството на финансите на САЩ информация за сериите автомобили, които са доставени в Близкия изток, както и за мерките за сигурност, които могат да бъдат предприети за предотвратяване на използването на тези автомобили за военни или терористични дейности. От „Тойота“ признават, че не е възможно да проследяват превозни средства, които са били откраднати или препродадени от брокерите, които нямат нищо общо с тази компания.

„Тойота“ също потвърждава, че много от колите в разпространените от ИДИЛ видеоклипове не са от най-новите модели.

Бившият посланик на САЩ в ООН, Марк Уолъс, който е и експерт в борбата с тероризма, заяви пред ABC: „За съжаление „Тойота ланд крузер“ и „Тойота хайлукс“ станаха част от ИДИЛ, тъй като организацията използва тези автомобили за военни и терористични дейности“. Той добави: „Във всички видеоклипове, заснети от ИДИЛ, се виждат конвои от автомобили „Тойота“, а този въпрос сериозно ни притеснява."

Тук трябва да отбележим, че има много въпроси около използването от ИДИЛ на японската автомобилна марка „Тойота“. През 2014 г. много медии съобщиха за 43 автомобила „Тойота“, предоставени от САЩ на сирийската опозиция. В друг доклад, публикуван в австралийски вестник, се твърди, че повече от 800 автомобила от тази марка са изчезнали от Сидни между 2014 и 2015 г. Експерти в областта на борбата с тероризма не изключват прехвърлянето на тези автомобили към контролирани от ИДИЛ зони.

Данните, предоставени от „Тойота“, сочат, че има рязко покачване на продажбите на автомобили марка „Ланд крузер“ и „Хайлукс“ в Ирак – от 13 000 автомобили през 2011 г. до 18 000 през 2013 г., но продажбите за 2015 г. са паднали до 13 000 автомобила.

 

Източник: https://arabic.rt.com