Руските самолети се превръщат в кошмар за нео-османците

Анализи и коментари

Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че безпилотният самолет, който е бил свален от турски военни изтребители в петък, 16 октомври, е произведен в Русия. Премиерът съобщи в понеделник, 19 октомври, пред местната телевизия Ахабер, че безпилотният самолет е бил свален, след като навлязъл в турското въздушно пространство, близо до границата със Сирия.

Печат

Той добави, че от Москва са уведомили Анкара, че самолетът не принадлежи на Русия, следователно е възможно да е собственост на сирийските правителствени сили или на кюрдската партия „Демократичен съюз“, а може би и на други сили. Министър-председателят заяви още, че „свалянето на самолета е имало възпиращ ефект“ и изрази надежда, че Русия ще прояви повече предпазливост след досегашните нарушения на въздушното пространство на Турция.

Тук трябва да отбележим,че Анкара не за първи път обещава на нарушителите на въздушното си пространство гибел и унищожение.

През последните три години Турция свали два сирийски самолета, които приближиха границата ѝ на разстояние по-малко от 5 километра. Този „анонимен за Давутоглу самолет“ е третият, свален от турските пилоти „герои“, въпреки че не е много по-голям „птицата“, на която турският премиер обеща, че ще я възпре ако посмее да прекрачи въздушното пространство на страната му.

Ситуацията обаче бе друга по отношение на руските военни самолети, за които Анкара не посмя да изпълни заплахите си, когато те на два пъти нарушиха въздушното ѝ пространство. Това накара Ердоган да поиска помощта на НАТО, откъдето на свой ред се обърнаха към Москва с молба да не повтаря това нарушение и да не насочва ударите си към позициите на „умерената сирийска опозиция“, разположени по границата.  

А отговорът на Москва дойде бързо с думите външния министър Сергей Лавров, който заяви с насмешка, че “Русия е готова да се свърже със сирийската свободна армия, ако има такава“.

Всичко това стана 5 години, след като турският президент Ердоган вдигна лозунга за “оставката на сирийския президент Башар Асад“ и обеща пред сирийската опозиция, че ще освободи Сирия от сегашния й президент в рамките на няколко седмици и ще се молят заедно в Омаядската джамия в Дамаск.

По онова време, амбицията на турския „султан” да основе нова османска империя бяха логични и разбираеми - след вълните на „арабска пролет” и падането на режимите в Тунис, Египет и Либия, Ердоган предположи, че този сценарий ще се повтори и в Сирия. Именно затова през 2012 г. той отвори границата за сирийските бежанци, като вярваше, че техният престой в Турция няма да се проточи много - особено, при положение че държавите от Залива щяха да финансират пребиваването им във всеки случай.

Но кризата в Сирия се превърна от „революция срещу диктатурата“ в дългогодишен конфликт, в който взимат участие международните терористични организации, а най-голямата роля се играе от ИДИЛ.

И така планът на Ердоган за свалянето на „кървавия режим на Асад” се срина като картонена колиба.

Ужасяващото в случая е, че след пет години на трагедия, унищожение и десетки хиляди загинали в Сирия, Ердоган и неговите партньори в обединението срещу сирийския президент все още не искат да признаят, че плановете им се провалиха.

За разлика от Турция, Москва взе правилното решение, когато заложи на легитимното правителство в Дамаск и го подкрепяше през цялото време от началото на кризата. От особена важност беше руската военна операция в Сирия, която се превърна в един от най-лошите кошмари на Ердоган и ограничи мечтите и плановете му за развитие в Сирия до няколко километра около границата, където не могат да преминават руските самолети. 

Руският президент Путин, от своя страна, ще бъде непоколебим до приключването на военната операция в Сирия, за да не стане Ердоган новият османски халиф. Така че трябва да се подготвим да слушаме още заплахи за сваляне на руските самолети от страна на Турция.

 

Източник: https://arabic.rt.com