Ще избухне ли либийският барут в Северна Африка и Европа?

Анализи и коментари

Войната за контрол на протоците все още продължава между САЩ и Оста на съпротивата, подпомагана от Русия, и след падането на Ормузкия проток в ръцете на иранците остава Гибралтарският проток, където американците установиха влияние след свалянето на Кадафи и премахването на руското влияние.

Но какво цели САЩ от либийския хаос?

Печат

Първо, с помощта на съюзници като Турция и държавите в Персийския залив като Катар САЩ целят удължаването на вътрешните битки, за да раздели либийското общество чрез племенни и регионални сили и по този начин да превърне Либия в нова Сомалия по проекта „Нов Близък изток“.

Второ, изнасяне на насилие чрез терористични движения и групировки и премахване на границата между Либия, Египет, Тунис, Алжир и други африкански страни, за да избухне война, подобна на първите сражения, които започват в Сирия, Ирак и Ливан и стигат до Йордания и Саудитска Арабия. Очаква се третата вълна от насилие да обхване Йемен и Саудитска Арабия, Еритрея и съседните страни в близост до Баб ал-Мандаб.

Трето, осигуряване на снабдителен мост на американските войски, както и охраняването на Африканското командване на САЩ (USAFRICOM). 

Четвърто, след провала на „Мюсюлмански братя” и „Ансар Бейт ал-Макдис“ американците решиха да поставят Египет между два избора: или да чака терористичната организация „Ислямска държава” да нахлуе в страната и да започне да се бие срещу правителството и армията, или египетската армия да бъде въвлечена да се бори срещу терористите в Либия, докато се изтощи. По този начин САЩ ще осъществи плана си, а именно отслабване и изтощаване на трите най-мощни армии в Близкия изток – сирийската, иракската и египетската, които заплашват Израел след победата им във войната през 1973 г. Така тези армии се превръщат в полицейски сили, а тяхната работа е да се борят с бандите и групировките вътре в самите държави. 

Пето, заплахата над Европа от терористични атаки минава през Италия, тъй като за няколко часа екстремистите могат да се придвижат от Либия в Тунис и след това лесно да стигнат до границата на Италия. Това би довело до увеличаване на потока от нелегалните имигранти, които могат да бъдат приети от легалните имигранти като техни сънародници. При избухване на терористични нападения в Европа по план на САЩ евреите ще бъдат принудени да напускат Европа и да емигрират в Израел, а разпадането на Европейския съюз ще бъде по-лесно, ако има война на религиозна основа.

Шесто, установяване на пълен контрол над либийския петрол.

Седмо, целта е изграждане на една слаба и разпокъсана държава и спад на износа на петрол, както и назначаване на президента и правителството от хора, посочени от американците като генерал-майор  Хафтар, който се възкачи на власт след повече от 20-годишно отсъствие от страната.

След падането на 40-годишната диктатура на Кадафи либийците сега са изправени пред робството на американската колонизация. Либия е оръжие за масово унищожение на Северна Африка, което заплашва скоро да удари и Европа.

Трябва да признаем, че американският проект напредва в някои арабски страни лесно и бързо, въпреки че беше възпрепятстван в Сирия, Ирак и Ливан, но Либия и нейните съседи паднаха в капана.

Източник: http://www.athabat.net