Официалната версия за смъртта на Бин Ладен е лъжа

Анализи и коментари

Разследване за смъртта на Бин Ладен е публикувано на уеб-сайта London Review of Books на в. „Таймс“ под заглавие „Алтернативна история на войната срещу тероризма”. Разследването се позовава на бивши разузнавателни американски и пакистански източници, както и на военноморските сили на САЩ.

Печат

Негов автор е най-известният американски разследващ журналист Сиймур Хърш, който пръв разкри истината за клането в Ми Май във Виетнам и мъченията в затвора Абу Гариб. Според журналиста официалната версия за това убийство е пълна лъжа. Той твърди, че тази операция не може да е била извършена от американските спецчасти, известни като тюлени. Той оспорва твърдението, че локализирането на бившия лидер на Ал Кайда е станало чрез проследяване на негов специален пратеник.

Официалната версия на администрацията на САЩ и на медиите, както и на холивудските режисьори е, че специални американски сили чрез тайна операция са ликвидирали Бин Ладен през нощта на 1 май 2011 г., докато той се е криел в една укрепена къща в района на Аботабад в Северен Пакистан. Според официалното съобщение правителството в Исламабад не е било предупредено за операцията, както и че тялото на Бин Ладен е било погребано в Арабско море.

Журналистът потвърждава, че Бин Ладен е бил в ареста на пакистанските разузнавателни служби (Inter-Services Intelligence agency) от 2006 г. и че е убит през 2011 г., след като служител на пакистанското разузнаване е разкрил на американците местонахождението му срещу награда от 25 милиона долара. Според Хърш версията за погребението в Арабско море не отговаря на истината, а тялото на Бин Ладен е изхвърлено в планината Хиндукуш, която се простира от Афганистан до Северозападен Пакистан.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Нед Прайс в опит да опровергае разкритията на Сиймур Хърш относно обстоятелствата около ликвидирането на Бин Ладен, заявява, че „в тази статия има неточна информация и твърдения, на които трябва да отговаряме едно по едно“. Прайс подчертава, че „ограничен брой представители на САЩ са били наясно, че президентът Барак Обама е решил още в началото на операцията да не информира другите правителства, включително и правителството на Пакистан, настоявайки, че операцията е била чисто американска“.

В заключение Хърш припомня, че носителят на Нобелова награда за мир Обама е превърнал лъжата в политиката като начин на действие – от тайните затвори до атаките с безпилотни самолети и нощни тайни операции, извършени от специални мисии в нарушение на командната йерархия.

Лъжите, измамите и двойните стандарти на американската политика не са нещо ново, тази политика е известна на всички народи по света, включително и на американския народ, който вече е на ясно с игрите на Белия дом.

Обама върви по стъпките на предшественика си, когато неговият министър на отбраната Доналд Ръмсфелд не се поколеба да се създаде бюро за „управлението на стратегическите влияние”. Целта му бе да дава невярна и заблуждаваща информация, за да помогне на САЩ във войната срещу „тероризма”.

Източник: http://www.raialyoum.com/?p=259141