Неубедителната реторика на израелското правителство по повод насилието на заселниците

Анализи и коментари

Ако извършителите на подозирания палеж бъдат заловени, ще бъде показателно да се сравни тяхното наказание с това на палестинците, обвинени в хвърляне на камъни

Печат

 

Убийството на палестинско дете по време на палеж, за който се подозира, че е умишлена атака от страна на израелски заселници на Западния бряг на р. Йордан, беше осъдено веднага и от израелски, и от палестински лидери.

Този ужасяващ акт не е изолиран случай, а част от широкоразпространена кампания на заселници-екстремисти срещу палестинците и тяхната собственост и би било показателно да се сравни наказанието на извършителите – ако и когато тяхната самоличност бъде установена – с това на палестинските младежи, обвинени, че хвърлят камъни.

Часове след атаката Организацията за освобождение на Палестина (ООП) публикува информация, според която от началото на 2015 г. до 27 юли израелските заселници са извършили 369 нападения – или средно по над 12 атаки седмично. Нападенията включват обиди и унизително отношение към палестинци, разрушаване или кражба на маслинови дървета, отравяне на кладенци, замеряне с камъни, стрелба с бойни амуниции по хора и имущество, нападения, вандалски прояви и драскане на графити по палестинска собственост.

B`Tselem, израелска правозащитна организация, която следи дейността на заселниците, заяви, че през изминалите три години девет палестински къщи на Западния бряг са били опожарени, а палестинско семейство е било тежко обгорено при атака с коктейл „Молотов“ срещу палестинско такси. „В последните години израелски цивилни са подпалили десетки палестински домове, джамии, предприятия, земеделска земя и превозни средства на Западния бряг. Голяма част от тези случаи никога не са разкрити, като при много от нарушенията израелската полиция дори не е предприела елементарни разследващи действия“, пише в свое становище B`Tselem

Повечето заселнически атаки са относително малки по размер, но взети заедно, те очертават картината на ежедневния живот в палестинските селища от т. нар. Зона С – 60% от Западния бряг, които се намират под пълен израелски (административен и военен) контрол. В тези територии са разположени над 200 израелски заселнически селища – всичките – незаконни според международното право. Ако добавите към това ограниченията при придвижването на палестинците и разрастващото се присъствие на израелските сили за сигурност, картината на сивата, потисническа реалност на живота под продължаващата почти половин век окупация ще стане малко по-ясна.

Множество от атаките, извършени от заселници-екстремисти, са под мотото „ще си платите за стореното“ и представляват действия срещу палестинците в отговор на ходове, предприети от израелските власти, които извършителите смятат за враждебни срещу заселниците. 

Палежът, извършен на 31 юли (петък), е считан за акт на отмъщение срещу разрушаването от страна на израелските сили за сигурност на две сгради в селището Бейт Ел по-рано тази седмица, след като Върховният съд на Израел ги обяви за незаконни. (След протести израелският министър-председател Бенямин Нетаняху бързо одобри строежа на стотици нови къщи в Бейт Ел и Източен Ерусалим.)

Разбира се, палестинците също извършват атаки, понякога също с ужасяващи последици. Израелец и неговото бебе загинаха през 2011 г., след като колата им беше уцелена с камъни в близост до Хеброн. През март тази година петима членове на семейство Фогел, включително три деца, бяха убити в леглата си в заселническа колония близо до Наблус.

След атаката в петък Нетаняху заяви, че „Израел категорично се противопоставя на тероризма, независимо кои са извършителите.“ Но като цяло отговорът на израелските власти на нападенията на заселниците е коренно различен от този на палестинските атаки. 

Актовете на насилие от страна на палестинци обичайно са последвани от военни нахлувания в градове и села, задържане и разпит на мъже и момчета и често – от разрушаването на дома на заподозрените. Израелският парламент наскоро прие закон, постановяващ максимална присъда от 20 години затвор за хвърляне на камъни с цел нанасяне на вреда или щета.

Палестинските младежи често са задържани нощем, понякога са разпитвани в отсъствието на адвокат или членове на семейството и са обект на физическо насилие и вербална агресия. Освен това, те са принуждавани да подписват „признания“, написани на иврит – език, на който малцина от тях могат да четат, държани са оковани по време на явяванията в съда, рядко са освобождавани под гаранция и изтърпяват присъдите си в отдалечени затвори, където роднините се нуждаят от специални разрешения за редките си посещения.

Много по-малко вероятно е заселниците, извършили насилие, да бъдат изправени пред съд. Когато израелски младежи са арестувани и обвинявани, те са съдени в израелски граждански съдилища по цивилното законодателство, докато по отношение на палестинските младежи са прилагани военни закони. Младежите заселници рядко са задържани в арест преди процеса и имат достъп до качествено юридическо представителство.

Петъчният палеж беше осъден от Израел, Палестина и международната общност. Но, както заявява B`Tselem, „официалните осъждания на тези атаки ще си останат празни приказки, докато политиците продължават да не прилагат закона спрямо онези израелци, които нападат палестинците, и не се занимават с обществените нагласи и подбудителството, които са основната причина за тези актове. Като се има предвид всичко това, е въпрос на време кога ще има следващ палеж и кога ще е по-следващият.“

Източник: http://www.theguardian.com/