Британската армия обучава саудитската

Анализи и коментари

Мащабите на сътрудничеството станаха ясни от молбите са достъп до обществена информация към Министерството на отбраната повече от година, след като започнаха саудитските военновъздушни удари над Йемен

Печат

Високопоставени военнослужещи на британската армия и на Кралските военновъздушни сили обучават саудитските сили как да набелязват целите си, включително и как да използват крилати ракети, въпреки че въздушните удари на арабското кралство в съседен Йемен предизвикаха недоволството на международната общност заради прекомерния брой цивилни жертви.

Мащабите на помощта, която британското Министерство на отбраната е оказало на саудитските части, станаха ясни от молбите за достъп до обществена информация, подадени от правозащитната организация „Риприйв”, която се опитва да убеди британското правителство да преразгледа действията си.

Министерството на отбраната е заявявало нееднократно, че британски военни не участват в при  насочването на ударите, избора на целите и провеждането на самите операции в Йемен. Последните разкрития обаче показват какви са мащабите на сътрудничеството със Саудитска Арабия.

От Министерство на отбраната са посочили, че на Саудитските кралски военновъздушни сили са били организирани три курса по „набелязване на международни цели”, всеки от които е продължил три седмици. Освен това артилерийски отряд от седем души е бил на посещение в Саудитска Арабия, за да съветва сухопътните ѝ войски по въпроси като подбиране на целите и използване на радари, проследяващи за оръжие. 

Курсът за крилатите ракети, провеждан от „оръжейниците” на Кралските военновъздушни сили, е свързан със „Сторм Шадоу” – ракета, предназначена да разруши заровените в земята командни центрове на врага. От „Риприйв” са разтревожени, че военните обучения не включват препоръки като тази, че съгласно международното хуманитарно право държавите са длъжни да избягват убийството на цивилни.

Първите атаки на Саудитска Арабия срещу йеменските бунтовници хуси, които са мюсюлмани шиити, бяха осъществени през март 2015 г. Смята се, че от тогава до сега конфликтът е взел повече от 2800 цивилни жертви, сред които и 700 деца, като мнозина от тях са загинали именно от въздушните бомбардировки. За същия период Обединеното кралство е издало лицензи за продажбата на оръжие в Саудитска Арабия на стойност 2,8 млрд. британски паунда. Парламентарната комисия по контрола върху експорта на въоръженията в момента разследва тези търговски отношения. 

Отговорът за молбите за достъп до обществена информация идва от Дирекцията по операциите за Близкия изток, Средния изток, Арабския полуостров и Леванта на Министерство на отбраната. Той показва, че откакто е започнала саудитската интервенция в Йемен, на саудитските пилоти и военнослужещо са им били организирани различни обучителни курсове.

От Министерството на отбраната обясняват: „Във всеки курс има най-много по 20 курсанти от Саудитските кралски военновъздушни сили…Всеки триседмичен курс се състои от около 90 учебни часа. Тези курсове се водят от екипи, които се състоят от трима души – командир на ескадрила, който провежда обучението по избирането на целите; лейтенант – специалист по набелязване на целите; и накрая – цивилен служител от Министерството на отбраната от кариерно ниво C1 –оперативен анализатор, специалист по въздушната отбрана, който и е експерт по оръжие и боеприпаси. На второ място, малък екип от седем души е бил командирован в Саудитска Арабия, за да изнесе на Саудитските кралски сухопътни войски (СКСВ) обучение по полева артилерия и радари, проследяващи за оръжие.” 

„Обучението по полева артилерия е проведено пред инструкторите от артилерийския институт на СКСВ и включвало 52 учебни часа. Инструкторите от британска страна са били четирима. В курсовете по боравенето с радарите, проследяващи за оръжие, „е участвала смесена група от войници и офицери от леката артилерия на СКСВ”. Те са включвали 44 учебни часа.

От Министерство на отбраната са признали, че и в момента между саудитските и британските военновъздушни сили също „тече ангажимент” във връзка с крилатата ракета „Сторм Шадоу”. „Специалисти от британските военновъздушни сили са провели обучение пред СКСВ за оптимално разполагане на специфични ракетни системи. Става дума за два курса, проведени от март 2015 г. насам. Накрая саудитските военни може да получат възможността да посещават редовни курсове в Обединеното кралство, които са предназначени за британските или съюзническите сили.”

Отговорът, даден от Министерството на отбраната, съдържа и стандартната клауза за освобождаване на институцията от отговорност по отношение на конфликта в Йемен: „Британски служители не участват в нанасянето на ударите, не ръководят, нито провеждат операции в Йемен, не набелязват целите и не се намесват във вземането на решенията на саудитската страна за това кои цели да бъдат поразени. Британски служители предоставят инструкции за най-добрите техники, в това число препоръки, които да помогнат за спазването на международното хуманитарно право. Те ще бъдат сведени до знанието на служители от саудитския генерален щаб и саудитското министерство на отбраната.”

В коментар по повод помощта на британското военно ведомство за саудитците Омран Белхади, социален работник в „Риприйв”, заяви: „Твърденията на министри, че Великобритания помага на саудитското правителство да спазва законите и правото, са фалшиви. Продължителното обучение по „набелязването на целите” ни най-малко не е предотвратило бомбардировките на училища, болници и сватби, нито смъртта на хиляди цивилни в Йемен. Обединеното кралство твърди, че подкрепата му за ръководената от Саудитска Арабия операция е необходима заради борбата с тероризма, но убийствата на невинни не ни гарантират сигурност. Министрите трябва незабавно да преустановят подкрепата, която Обединеното кралство оказва при извършването на тези нарушения.”

По-рано тази седмица международният адвокат проф. Филип Сандс, който е и кралски адвокат в кантората „Матрикс Чамбърс”, призова Комисията по контрола върху експорта на въоръженията да изиска от министрите гаранции, че при безразборните атаки не се използва британско оръжие. В момента в Йемен действа крехко примирие.

Говорител на Министерството на отбраната коментира пред „Гардиън”: „ Обученията, провеждани от Обединеното кралство, помагат за спазването на международното хуманитарно право. Ние не играем никаква роля при вземането на решенията кои цели да бъдат поразени, нито такива, които засягат военните операции.”

 

Източник: http://www.theguardian.com