Не всички мюсюлмани са терористи, но дали всички терористи са мюсюлмани?

Анализи и коментари

Има хора, които смятат, че са мюсюлмани и извършват действия в името на исляма, но техните дела не съответстват на идеологията на исляма.

Въпреки това западните медии крият една много важна истина, а именно, че по-голямата част от извършителите на терористични атаки в САЩ и Европа не са мюсюлмани и статистиката  го доказва.

Печат

Според  доклад на Европол от 2014 г. повечето терористични нападения в Европа са извършени от сепаратистки групи. Например, през 2013 г. е имало 152 терористични нападения на Стария континент . Само две от тях са на религиозна  основа,  а останалите 84 - са на етническа и националистически или сепаратистка основа.

Тук става дума за групи като FLNC* във Франция, която призовава за независима държава на о-в Корсика . През декември 2013 г. движението нападна с  ракети полицейски участъци в два френски  града .

В Гърция в края на 2013 г. крайно лявата  организация „Въоръжени народни революционни сили“ уби двама привърженици на дясната партия „Златна Зора“.

В Италия анархистката група FAI** извърши множество терористични атаки, включително бомбен атентат срещу журналист. Списъкът продължава с други факти.

Въпросът е защо тези атентати не бяха коментирани и защо не провокираха силен медиен шум в Европа. Щяха ли да бъдат забравени толкова бързо, ако извършителите бяха мюсюлмани?

Според анализатори атентатът в Норвегия през 2011 г., при който десният екстремист Андерс Брейвик застреля 77 души, е един от най-кървавите в историята на Европа. Атентатът беше отразен в западните медии, но експертите по екстремизъм и фанатизъм тогава липсваха. Никой не анализира дали извършеното от Брейвик е на религиозна основа, както и как Западът да се предпази от подобни атентати в бъдеще. 

Друг пример, група млади еврейски заселници, познати под името "Price tag policy”, поеха отговорност за 399 терористични нападения срещу цивилни палестинци, силите за сигурност в Рамалла, както и срещу десетки джамии и църкви.

Статистиката в САЩ не е по-различна. Процентът на терористичните атаки, извършени от мюсюлмани, е много по-нисък спрямо процента на атентатите, чиито извършители са от други религиозни общности.

Според проучване на ЦРУ и ФБР за терористичните атаки на територията на страната в периода 1980 г.- 2005 г., 94% от актовете на насилие са извършени от немюсюлмани. 

Статистиката показва, че 42% от престъпленията са дело на латиноамериканци, а 24% - на хора с крайно леви виждания.

В проучване на Университета в Северна Каролина през миналата година се посочва, че след събитията от 11 септември 37 американски граждани са били убити от терористи (мюсюлмани), като за същия период повече от 190 хил. американци са станали жертва на други кървави събития.

Никой не трябва да оправдава терора независимо кой е извършителят.

Целта от поднасянето на тези факти е да се изясни, че не всички мюсюлмани са терористи, че тероризмът не е свързан с религия или етнос , той е смес от различни фактори, сред които - крайна политическа ориентация, радикална идеология, невежеството и престъпно мислене.

* Национален фрон за освобождение на Корсика

** Италианска анархистка федерация

Източник: http://arabic.rt.com