Терористичната организация „Ислямска държава” – настояще и бъдеще

Анализи и коментари

Върху каква географска площ се простира властта на терористичната организация „Ислямска държава”? Колко души живеят в управляваните от нея обширни територии, които непрекъснато се разрастват и освен Ирак и Сирия, обхващат части от Либия и не само? Отговорите на тези въпроси не са еднозначни. Едно е ясно обаче: „Ислямска държава” контролира достатъчно голяма територия, която има всички елементи на жизнена държава. Днес, въпреки разнопосочните удари срещу тази организация, тя продължава по безпрецедентен начин да документира варварските убийства, които извършва. По този начин „Ислямска държава” изпраща заплашителното си послание към света. Целта й е да всее ужас у противниците си, да им внуши, че са разгромени, а самата тя да изглежда като победител, който върви към установяването на т.нар. халифат. 

Печат

Дали наистина тази терористична организация има бъдеще?

Всичко зависи от това доколко сериозни са действията за борба срещу нея. Те все още не са достатъчни, за да доведат до унищожението на организацията. Всяка подобна кампания трябва да съдържа няколко елемента, най-важните от които са:

1.Прекъсване на източниците на финансиране, които дават възможност на „Ислямска държава”: да плаща заплатите на бойците си и прехраната на семействата им, да привлича и изкушава новите наемници и да финансира военните си операции, операциите по сигурността и др.

2.Забрана на достъпа на „Ислямска държава” до съвременни оръжия и продължаване на масираните въздушни удари по арсенала, с който организацията вече разполага, и по-специално конфискуваното от иракската армия.

3.Организиране на медийни и културни инициативи и религиозни дискусии от видните сунитски религиозни авторитети, за да се обезсилят религиозните аргументи, които „Ислямска държава”експлоатира, за да привлече нови симпатизанти и да си осигури тяхната лоялност. 

4.Оказване на помощ и подкрепа на всички организации, които са определяни като „умерени” и се бият в името на свободата срещу наложения им гнет. Те трябва да са готови да се превърнат в алтернатива на „Ислямска държава” и да привлекат всички онези, които са застанали на несъзнателно на страната на терористите, ръководени от убеждението, че „Врагът на моя враг е мой приятел”.

5.Извършване на сухопътни операции по цели на „Ислямска държава” в Сирия и Ирак, така че организацията да се постави в губеща позиция, което веднага ще разруши ореола и авторитета й, а оттук ще намалее и нейната привлекателност пред потенциалните нови привърженици. Последната точка е най-важна за унищожаването на „Ислямска държава”, но в същото време е и най-трудна за изпълнение, защото не е лесно да се осигури многочислена сухопътна военна сила, без това да създаде проблеми в държавите, които ще участват в операцията срещу „Ислямска държава”. 

Ясно е, че до този момент борбата срещу нея е частична и е ограничена във времето и пространството, а това означава, че унищожението на организацията е относително далече във времето. То ще се случи, когато бъде подета цялостна кампания, която да включва всичките споменати по-горе елементи, без изключение. Една от най-вероятните възможности е да се предприеме сухопътна атака в Ирак от части на иракската армия и силите пешмерга с подкрепата на авиацията на международната коалиция, по подобие на ставащото в Сирия. Проблемът е в това кой ще наследи армията на „Ислямска държава” на терен, след като организацията бъде разрушена. Свободната сирийска армия не е готова в момента за подобна мащабна операция. Обучението и подготовката на няколко хиляди бойци от западните държави няма да промени нищо в съотношението на силите в Сирия. 

Според редица западни военни експерти битката срещу „Ислямска държава” ще бъде дълга. Една от причините за това е големият брой бойци, които се воюват на нейна страна – над 20 хил. сирийци и иракчани, към тях следва да се добавят над 15 хил. чуждестранни бойци, някои от тях опитни и участвали в сраженията в Чечня, Ирак и на Балканите. Тези цифри непрекъснато се увеличават, а заедно с тях и броят на привържениците на „Ислямска държава” от над 80 арабски и западни държави. До този момент нито една ислямска армия не е предприела военни действия срещу тези „терористи” под знамето на „сунитския умерен ислям” срещу т.нар. „сунитски радикален ислям” и няма надежда „Ислямска държава” да бъде унищожена скоро. В държавите, в които живеят над 1,3 млрд. мюсюлмани сунити, единствено те могат да лишат тази организация от кадрови резерв. Това е така, защото когато се бият срещу сунити, сунитите не се чувстват победени, не се озлобяват, не са толкова жестоки и не са обзети от жаждата за мъст. Ето защо решението е единствено в ръцете на самата „Ислямска държава” и самите мюсюлмани. Навярно ударите по терористичната организация ал-Каида в миналото са най-доброто доказателство за това. Те имат обратен ефект и вместо да разрушат организацията, водят до раздробяването й. Въпреки появата на много нейни радикални клонове, присъствието, влиянието и престижът на ал-Каида в световен план намаляват. 

Решаващата битка срещу „Ислямска държава” изисква съчетаването на интересите на регионалните и международните играчи, както и цялостно регулиране на няколко проблема, които все още не са решени в региона на Близкия изток. В момента, обаче, светът е в състояние на нещо като „глобална студена война”, която се води от Руската федерация, от една страна, и САЩ и Европа – от друга. Заради сблъсъка на интереси на участниците в нея, тази война провокира политически, икономически и дори военни конфликти на много места; пример за последните е случаят с Украйна. 

В регионален план продължава друга „студената война” – между Саудитска Арабия, която е в съюз с Обединените арабски емирства (ОАЕ) и подкрепя Египет, от една страна, и Турция, която е в мълчалив съюз с Катар и оказва помощ на редица крайни ислямистки движения. Това противопоставяне е заради властовите стремежи на споменатите държави и заради проблема с религиозния авторитет в сунизма.

Паралелно тече междурелигиозен конфликт. Начело на единия лагер е шиитски Иран. Той се опитва да разпространи идеологията и военните си планове в държавите от Персийския залив и Близкия изток като цяло, като се възползва от своите съюзници – шиитите в Бахрейн, Саудитска Арабия, хусите в Йемен, алауитите в Сирия и Хизбулла в Ливан. Другият лагер е оглавяван от Саудитска Арабия. Тя се опитва да го ръководи, възползвайки се от военната и финансовата си мощ и финансовата подкрепа на ОАЕ. Рияд разчита също така на военната помощ на сегашното ръководство на Египет и на здравите си връзки с ръководителите на много арабски държави. Турция от своя страна изживява своята „османска мечта” и се опитва да разшири влиянието си колкото може по-надалеч. Един от начините за това е като подкрепя ислямистките организации, за може да ги използва впоследствие, а другият е като се рекламира пред Европа като лице на умерения ислям.

„Ислямска държава” не може да има друга съдба, освен унищожение, колкото и време да отнеме то. Поне засега моментът на нейния разгром все още е далече, нищо че подготовката за този етап вече е в ход, защото положението на много от засегнатите страни търпи промени. Затова можем да кажем, че битката е започнала, но окончателният й изход ще бъде решен след няколко години.

1. „Ислямска държава” се ражда от ал-Каида, като първоначално се казва „Каидат ал-джихад в билад ар-рафидейн” (букв. „База на джихада в Месопотамия”) и е ръководена от Абу Мусаб аз-Заркауи. Той е убит през 2006 г., но връзката между ал-Каида в Ирак и организацията-майка остава много добра до 2013 г., когато възниква конфликт за властта. Той завършва с разрив между двете страни през февруари 2014 г. След сливането на силите в Ирак и Сирия, организацията сменя името си от „Ислямска държава в Ирак и Леванта” (или накратко ИДИЛ) на „Ислямска държава”, за да покаже стремежите си да разшири територията си и да наложи халифат.

2.В момента терористичната организация „Ислямска държава” владее обширни части от две държави – Сирия и Ирак, и се простира на близо 40 хил. км2. В нея живеят най-малко 10 млн. души и голям брой от тях попълват бойните редици на организацията. Територията, върху която се простира „Ислямска държава”, обхваща и много плодородни земи, под неин контрол са електроцентрали и нефтени кладенци, а петролът от тях може да се продава на много по-ниски от пазарните цени.

3.„Ислямска държава” разпространява актуализирана карта на т. нар. „Държава „Ислямски халифат”, който ще се раздели на няколко вилаета (провинции), всеки с по няколко управлявани от по-големите ръководители на организацията територии, наречени емирства. Провинциите са: вилает „Ирак” (който понастоящем включва 6 области). Има план той да се разшири и да обхване и останалите части от територията на Ирак и Кувейт; вилает „Шам” (Велика Сирия – земите на днешните Сирия, Ливан, Палестина, Йордания и Синайския полуостров); вилает „Хиджаз” (който включва Саудитска Арабия, Бахрейн, Катар, ОАЕ и Султанат Оман); вилает „Хорасан” (който се простира върху територията на Иран, Афганистан и Узбекистан), а също така и Йемен, Мароко и Анадола (Турция) и Андалусия (Испания).

4.Напомняме, че след атентатите от септември 2001 г. САЩ се заричат да разрушат ал-Каида, която към онзи момент е в най-силния си период. След близо десет години, и по-специално след убийството на нейния лидер Усама бен Ладен на 2 май 2011 г., мнозина смятат, че краят на организацията наближава. Резултатите обаче се оказват точно противоположни. Вярно е, ал-Каида е отслабена и на път да изчезне, но организациите, които се раждат от нея, се множат в редица държави като Афганистан, Пакистан, Ирак, Либия, Йемен, Судан, Египет, Нигерия, Либерия и много други.

5.Опасността, която „Ислямска държава” представлява за Сирия, е много по-голяма от първоначалните намерения на режима да използва тази организация с пропагандна цел и днес вече тя се е превърнала в екзистенциална заплаха за него. За САЩ „Ислямска държава” вече е много повече от средство за оказване на натиск, защото застрашава интересите на Вашингтон и съюзниците му из целия регион. За Саудитска Арабия тази терористична организация е много повече от инструмент за упражняване на влияние в региона, защото „Ислямска държава” вече подкопава религиозния й авторитет.

Източник: http://www.elnashra.com