Замесен ли е Израел в атентата в Сарафово?

Анализи и коментари

Българските политици взеха преди повече от две години решението България да се включи в играта между Израел и САЩ от една страна и Хизбулла – от друга. Едва ли някой от тях си е представял, че официалната версия за виновника за атентата в Сарафово може да бъде лесно опровергана. Едно нещо обаче не убягна на специалистите: „Партията на Бога” мълчеше през цялото време по темата. 

Печат

 

Това се промени в средата на декември миналата година. Тогава арабските медии съобщиха, че Хизбулла е разкрила в редиците си агент на Мосад. 

На пръв поглед в новината нямаше нищо необичайно. Макар и не често, движението и друг път е признавало, че е било инфилтрирано от чужди разузнавателни служби. През юли 2009 г. ливанското правителство изпрати до генералния секретар на ООН писмо, в което се казваше, че за периода юни 2006 – май 2009 г. в страната са арестувани 35 души по подозрение в шпионаж за Израел. Генералният секретар на шиитската партия Хасан Насралла призна през юни 2011 г., че поне двама шпиони на ЦРУ, внедрени в Хизбулла, са разкрити в Ливан. Няколко месеца по-късно бяха огласени имената на 10 агенти на американското разузнаване в Бейрут и беше съобщено, че всичките са използвали дипломатическо прикритие.

Българската следа също не е нова – през есента на 2012 г. Хизбулла задържа ливански гражданин, живеещ в България, който беше обвинен, че е работил в полза на Израел срещу солидно възнаграждение. Официалният коментар на българските институции беше, че въпросът има битов характер. След няколко „приятелски съвета” да не се занимават с темата българските медии я изоставиха. 

Името на заловения през миналата година израелски агент е Мохамед Шорба. Той и е бил част от т.нар. Отдел 910, който се занимава с външните операции на Хизбулла. Шпионинът е родом от ливанския град Набатийа, бил е бизнесмен и е пътувал много. Вербуван е от Мосад в държава от Западна Азия и е работил за израелската служба в продължение на няколко години, през които е помогнал да се осуетят редица операции на движението и да се разкрият агенти на Хизбулла в различни краища на света. 

Най-интересният факт за Шорба е, че е свързан с атентата в Бургас. Според арабските медии ливанското движение е започнало да подозира, че в редиците му има предател, когато българското вътрешно министерство го е обвинило, че стои зад атаката на летището в Сарафово. Тезата беше подета и от някои български медии, които директно съобщиха, че двойният агент е отговорен за трагедията, разиграла се в бургаския квартал. Според анализатори атентатът е извършен със знанието на Мосад заради опасността внедреният шпионин да бъде разкрит при евентуалното му осуетяване. Близки до разследването дори съобщиха, че Шорба вече е признал, че е замесен в събитията в България.

Хизбулла се въздържаше от коментари по темата „Сарафово” дори и след като беше посочена за организатор на нападението. Когато това се случи, движението беше ангажирано с войната в Сирия. Преки обвинения срещу България нямаше. Никой от лидерите на ливанската партия не излезе публично, за да съобщи, че тя води собствено разследване. Нямаше и намек, че резултатът ще бъде обявен в подходящия момент, както се случва с редица други въпроси, които са от голямо значение за Хизбулла. По всичко изглежда, че периодът на мълчанието е изтекъл.

Оповестяването на толкова чувствителна информация, каквато е разкриването на пробив в специалните служби, винаги е контролирано от Хизбулла. То е част от информационната и психологическа война между движението и Израел. Привърженик на тази теза е и експертът по сигурността и приближен до ливанската организация ген. Амин Хатейт, който заяви в интервю за „ал-Джазира”, че новината за задържането на Шорба е разпространена едва след като движението е „прочистило всички вътрешни клетки, в които е влязъл ракът на шпионите” и това е направено с цел Израел да разбере, че „неговият агент е бил изкоренен”. Хатейт поясни още, че Хизбулла държи много на доверието на последователите си и затова е трябвало да направи разкритието преди всички останали.

Ливанският политически анализатор Салим Захран, за когото също се знае, че има добри контакти с „Партията на Бога”, потвърди в телевизионно интервю за телевизия „ал-Джадид”, че Мохамед Шорба със сигурност е една от основните фигури в Отдела за външни операции. Той намекна, че Шорба е бил вербуван по сексуални или по финансови причини и заяви, че в момента организацията го разпитва и на по-късен етап ще го предаде на ливанското правосъдие. Захран определи 99,9% от информацията по темата за вярна, но бе категоричен, че останалия 0,1% „може да го каже единствено лидерът Хасан Насралла”.

Според източници на Център за близкоизточни изследвания една от основните версии е, че Мохамед Шорба е вербуван от жена от италиански произход, която е била негова дясна ръка, но всъщност е работила за Мосад.

Официалният коментар от Хизбулла не закъсня. Заместник-генералният секретар на движението Наим Касим призна в разговор по ливанското радио „Нур”, че са били направени грешки в организацията, но уточни, че са разкрити само няколко изолирани случаи на шпионаж в нейните редици:„Няма партия в света, която да е сложна и голяма като нашата и да е успяла да удържи толкова решително въпреки някои сериозни инфилтрации.” Наим Касим не спомена името на Мохамед Шорба.

По-късно през януари тази година самият Хасан Насралла съобщи в интервю за ливанската телевизия „ал-Майадин”, че разкритият агент е бил вербуван от американското и израелското разузнавания и не е заемал ръководна позиция, но е членувал в една от структурите по сигурността на Хизбулла. 

Официална позиция от страна на Израел няма. Израелските медии препечатаха написаното от арабските им колеги, но направи впечатление друго: през последните няколко месеца зачестиха публикациите на израелски специалисти по сигурността за нарастваща заплаха от страна на Хизбулла и предупрежденията, че движението готви „нещо голямо, включително и нова война” срещу екзистенциалния си враг. 

Въпросите по темата „Сарафово” остават повече от отговорите дори и след последните разкрития. Не е ясно защо, ако е имало вътрешен човек в отдела, за който се предполага, че е организирал атентата в Бургас, израелското разузнаване не е направило нищо, за да спре убийството на хората, които е задължено да защитава. Защо то е дало информация на българските специални служби едва след нападението? Мълчанието на израелските служби прави ли ги съучастник в убийството на един български и петима израелски граждани? Ще потърсят ли българските институции сметка от Израел? Ще се промени ли сътрудничеството между двете държави в сферата на сигурността?

Казват, че който умее да чака, умее почти всичко. Официалната позиция на българските компетентни институции е ясна. За Израел също няма съмнение кой е виновен и то само половин час след като беше извършен атентатът. По всичко изглежда, че ако искаме да научим нещо във връзка със „Сарафово”, ще трябва да чакаме момента, в който Хизбулла ще реши да говори отново.